nedeľa 31. decembra 2017

Top knihy roku 2017

V uplynulom roku som prečítala pomerne veľa kníh a veľa z nich bolo naozaj dobrých. Iné zase boli slabšie a niektoré slabé, ale tak niekedy sa jednoducho nedarí pri výbere. Rozhodla som sa o tých najlepších z najlepších napísať článok a mala som čo robiť, aby som nakoniec vybrala menej ako dvadsať kníh. Nech sa páči, tu sú...



Najlepšie pokračovanie
Alwyn Hamilton – Traitor to the Throne
Prvá kniha série Rebel of the Sands (Poušť v plamenech) ma veľmi zaujala a jej čítanie som si s určitými výhradami užila. Obávala som sa však, že aj túto sériu zasiahne syndróm druhého dielu, totiž že druhé pokračovanie bude uťahané, nudné a bude takým tým vatovým vyplnením medzi začiatkom a koncom príbehu. Navyše je táto kniha dvakrát taká hrubá ako Rebel of the Sands. No nemohla som sa viac mýliť. Dej bol epický, dynamický a navyše sa autorka tak pohrala s postavami, že ma celkom oklamali a väčšinu knihu som mala pochybnosť o tom, kto je vlastne záporná a kto kladná postava.

Najfeministickejšia kniha
Renée Ahdieh – Flame in the Mist
Táto séria nie je taká akčná ako prvá autorkina dilógia. Ja som očakávala niečo podobné dynamické a zábavné, ale tak trochu som podcenila príbeh, ktorý mi autorka naservírovala. Bol veľmi pomalý a skôr filozofický než krvavý. Potom som si však uvedomila, že je dej prispôsobený postavám, o ktorých rozpráva. Samurajov som si vždy predstavovala ako uvážených bojovníkov, ktorí majú radi svoj pokoj a o všetkom dlho a hlboko uvažujú. Navyše sa hlavná hrdinka prezlečie za muža a to aj kvôli tomu, lebo verí, že ako žena je vlastne v pasci. Až kým sa neobjaví iná žena, zhodou okolností gejša, ktorá jej povie, že byť ženou neznamená prehru a ani prekliatie.

Najmetaforickejšia kniha
Patrick Ness – Niečo viac
Táto kniha na prvý pohľad vyzerala obyčajne. Keď som sa začítala, privítal ma najskôr hrôzostrašný obraz smrti hlavného hrdinu a potom opis pochmúrneho mesta, v ktorom sa prebudí. Avšak čakať od tejto knihy len návod na posmrtný život by bolo príliš obyčajné. V skutočnosti je táto kniha oveľa rafinovanejšia. Román je plný obrazov, pochmúrnosti a zakódovaných úžasných myšlienok. Príbeh je zaujímavý a posolstvo ukrývajúce sa v ňom je viac ako geniálne. Len je ho nutné nájsť a správne pochopiť.

Najemotívnejšia kniha
Jay Asher – Thirteen Reasons Why
O tejto knihe sa toho už veľa popísalo a mám pocit, že sa ešte aj popíše. Nemusím ju extra predstavovať, keďže tí, čo ju ešte nečítali, minimálne počuli o seriáli. Ja o nej poviem len toto – táto kniha je úžasná v tom, koľko emócií vo mne vyvolala a aj zanechala. Ešte úžasnejšie by však bolo, keby jej všetci čitatelia dokázali porozumieť.

Najväčšie prekvapenie
Katherin Arden – The Bear and the Nightingale
Na túto knihu som narazila úplne náhodou na instagrame. Zaujala ma obálka, ktorá bola nádherná. Keď som si prečítala, o čom má kniha byť, bola som presvedčená o tom, že ďalšia Američanka sa rozhodla sprasiť slovanskú mytológiu a knihu som začala čítať s tým, že ju poriadne zhejtím. Bola som doslova milo prekvapená tým, aká skvelá táto kniha bola, ako vynikajúco bola napísaná a ako vierohodne v nej bola podávaná mytológia.

Najromantickejšia kniha
Krista & Becca Ritchie – Infini
Prvý diel tejto série s názvom Amour Amour je jednou z najlepších newadultiek, aké som kedy čítala. Na pokračovanie som sa tešila a čakala som naň naozaj dlho. Dej sa sústreďuje na dvoch zaľúbencov, ktorí však svoje city musia skrývať, pretože ak by ich niekto prichytil, neprišli by o prácu len oni, ale aj mladší súrodenci iných vystupujúcich. Zaľúbenci museli byť veľmi opatrní, vďaka čomu sa z nich stal najsúdržnejší pár, o akom som kedy čítala.

Najpoetickejšia kniha
S. Jae-Jones – Wintersong
Táto kniha si získala protichodné hodnotenia, no ja som jednou z tých, ktorým sa veľmi páčila. Autorka si zvolila úžasné prostredie a s pôsob, akým ho opisovala, ulahodil nielen oku, ale najmä duši. Jednou z tém bola aj hudba, čo ovplyvnilo aj spôsob, akým je dej podávaný. Temný, atmosférický a v mnohom poetický a nezabudnuteľný.

Najnepravdepodobnejší hrdinovia
Amie Kaufman & Jay Kristoff – Gemina
Hanna je rozmaznaná dcéra veliteľa celej stanice. Nik je zase členom zločineckej rodiny a je akýmsi ekvivalentom vesmírneho mafiána. O týchto dvoch by som nikdy nepovedala, že by sa mohli stať hrdinami. Opak sa stal pravdou a táto dvojica ukázala, že sa v nich skrýva viac, než sa na prvý pohľad zdá. Ich príbeh som si doslova užívala. Prežívala som ho s nimi.

Najvtipnejšia kniha
Darynda Jones – Čtvrtý hrob pod nohama
Charley je síce nádejná smrtka a aj celkom obstojná detektívka, ale predovšetkým je to cynická obluda a vďaka tomu ma jej myšlienkové pochody a aj to, čo vypúšťala z úst, nesmierne bavili. Viem, že jej ostrý a niekedy aj šibeničný humor nie je pre každého, ale ja si ho doslova užívam a je to pre mňa to pravé orechové.

Najprekvapivejší zvrat
Jay Kristoff – Nevernight
Túto knihu som mala v pláne si užiť. Veľmi dobre vymyslená temná fantasy odohrávajúca sa vo fascinujúcom prostredí. Mágia tohto sveta ma očarila, jeho mytológia prikovala na mieste. Ešte viac ako samotné prostredie a nápad ma bavili postavy a ich osudy. Niektoré zápletky boli také prekvapivé, že pre mňa bolo nesmierne náročné určiť, čo sa to stane najbližšie. Som rada, že hlavné odhalenie ostalo tým twistom, ktorým malo.

Najgeniálnejší stratég
Brian Staveley – Prozřetelnost ohně
Pri čítaní tejto knihy som niekoľkokrát vyhlásila, že keby bol autor tejto knihy generálom, nechcela by som stáť proti jeho armáde. Brian je brilantný stratég a to, čo dokázal vymyslieť on, ma neraz dokázalo prekvapiť. Viac k tomu povedať nemôžem. To si musíte prečítať.

Najoriginálnejšie prostredie
Robert Jackson Bennett – Město schodů
Už samotný názov mesta je netradičný. Bulíkov ale nenájdete na žiadnej mape, ale vo vymyslenom svete tejto série bolo kedysi veľmi mocným strediskom. Mytológia tohto sveta je fascinujúca a mesto, do ktorého je zasadená, je nemenej zaujímavé. Priestor plný schodísk, ktoré nikam nevedú. Nie nadarmo sa toto miesto nazýva Mesto schodov. A to je len začiatok originálnemu prostrediu.

Najlepšie využitie potenciálu
Siri Pettersen – Plíseň
Už prvý diel tejto série sa mi veľmi páčil, hoci rozjazd deja bol pomalší. Autorka vytvorila naozaj obrovský svet plný záhadných zákutí. V druhom pokračovaní sa však dej presunul čiastočne do iného sveta. Jedna z postáv sa ocitla vo svete ľudí. Vždy som bola zvedavá na to, čo by na moderný svet ľudí povedal niekto, kto celý život prežil v stredovekom fantastickom svete. Nebola som sklamaná.


Aké sú vaše top knihy tohto roka?

10 komentárov:

  1. Koukám, že jich máš hodně. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak jsem cetla akorat posledni knihu a s tou souhlasim :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Sama plánujem napísať podobný článok, kde akosi zhrniem tento rok, čiže ak chceš vedieť moje naj knihy, určite v najbližíšch dňoch zavítaj na blog :)
    Inak väčšinu kníh čo si spomenula som nečítala, ale Infini plánujem čítať už veľmi dlho, keďže Amour Amour som si veľmi obľúbila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na článok sa teším už treraz. :)
      A Infini je dobrá kniha, ale Amour Amour bola o chĺpočíček lepšia.

      Odstrániť
  4. Město schodů je úžasná kniha, mňa úplne pohltila, síce nie od začiatku, ale rozhodne patrí u mňa medzi najlepšie knihy. Na Plíseň mi tento rok nevyšiel čas, ale veľmi dúfam, že na budúci rok to bude jedna z prvých kníh, na ktoré sa vrhnem :D Mňa Wintersong sklamal, ale tak mi treba, keď si vymýšľam vlastný dej ešte skôr ako knihu držím v rukách :D A ako každý ospevuje Geminu, tak asi sa vrhnem na tú sériu aj ja, lebo fakt to vyzerá zaujímavo ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Plíseň bola fakt super a ja dúfam, že sa čo najskôr prepracujem k Síle. Už som ju objednávala, tak hádam čoskoro dorazí.
      Mne sa Wintersong naozaj páčil, do knihy som sa zamilovala. Neviem sa dočkať pokračovania.
      A Illuminae daj rozhodne šancu. :)

      Odstrániť
  5. Skvělý článek :) Já si hrozně moc oblíbila knihy od Briana Staveleyho :) A láká mě i The Bear and the Nightingale a Nevernight :) Tak přeji hezké čtení i v tomto roce a spoustu skvělých knižních objevů :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Obe knihy môžem len odporučiť, ale to si si asi domyslela už z článku. :D
      Brian Staveley je úžasný spisovateľ. Teším sa, až si prečítam posledný diel trilógie.
      Aj ja ti prajem veľa príjemného čítania a čo najmenej knižných sklamaní. ;)

      Odstrániť