pondelok 8. januára 2018

Filozofický rozmer smrti | Scythe

Autor: Neal Shusterman
Názov: Scythe
Séria: Arc of Scythe
Diel: prvý
Slovenské alebo české vydanie: v češtine chystá YOLi
Hodnotenie na GR: 4.31
Thou shalt kill.
A world with no hunger, no disease, no war, no misery. Humanity has conquered all those things, and has even conquered death. Now scythes are the only ones who can end life—and they are commanded to do so, in order to keep the size of the population under control.
Citra and Rowan are chosen to apprentice to a scythe—a role that neither wants. These teens must master the “art” of taking life, knowing that the consequence of failure could mean losing their own.

“Hope in the shadow of fear is the world’s most powerful motivator.” 

Neal Shusterman je americký spisovateľ, ktorý sa okrem písania kníh venuje aj písaniu scenárov. Pracoval na niekoľkých seriáloch, filmoch a dokonca videohrách a v súčasnosti pracuje na filmovom spracovaní svojej vlastnej knihy (Everlost). Počas úspešnej kariéry napísal niekoľko známych sérií, z ktorých jednu poznáme aj u nás doma, konkrétne ide o sériu Unwind, ktorej prvý diel vyšiel pod názvom Uvoľnení (čes. Bez šance).
Strýko Petera Parkera kedysi dávno v takmer už zabudnutom filmovom spracovaní Spider-mana rád tvrdil, že veľká moc so sebou prináša aj veľkú zodpovednosť. Tento výrok sa možno hodí na schopnosti hádzať po nepriateľovi pavučiny, ale takým podivným spôsobom aj charakterizuje túto knihu.
Jej dej sa odohráva v ďalekej dystopickej budúcnosti, v ktorej ľudia prekonali všetky neduhy spoločnosti. Porazili byrokratického ducha vlastných vlád a rozhodli sa, že jediná nad nimi bdejúca bytosť bude vlastne akýsi druh serveru s umelou inteligenciou a vlastnou vôľou. Ľudia sa tak veľmi vyvinuli, že vlastne porazili aj samotnú smrť, smrteľné choroby sú len spomienkou z minulosti a šikovné malé „zvieratká“ v tele každého človeka dokážu zreparovať dokonca aj zlomený väz.
Ak sa vám nepáči vlastná zvráskavená tvár, nejestvuje nič jednoduchšie ako navštíviť ozdravné stredisko, v ktorom z vás opäť urobia dvadsaťpäťročného lámača ženských sŕdc. V dokonalej utopickej spoločnosti ľudia môžu dosiahnuť nesmrteľnosť, ak im zámer neprekazí bytosť nazývaná Scythe (v preklade kosa, takže akýsi „Kosec“).
Tá je v podstate poverená výberom náhodných ľudí, ktorí majú zomrieť, aby zem nebola preľudnená. Ale keďže ľudstvo porazilo aj zločinnosť, slovo vražda alebo smrť nemajú v slovníku čo robiť, takže „Kosci“ chodia medzi ľuďmi a vykonávajú čosi, čo sa volá „gleaning“, čiže žatva alebo zber.
Na prvý pohľad je táto spoločnosť dokonalá a šťastná, ale len na prvý pohľad. V tomto zaujímavo vymyslenom svete žijú aj hlavní hrdinovia, Citra a Rowan, ktorých si istý „Kosec“ vybral za učňov. Títo tínedžeri majú rozdielne životy, rozdielne povahy, avšak čosi majú spoločné – ani jeden z nich nechce žiť večne výmenou za to, že sa z nich stane bytosť, ktorá ostatných oberá o život.
“My greatest wish for humanity is not for peace or comfort or joy. It is that we all still die a little inside every time we witness the death of another. For only the pain of empathy will keep us human. There’s no version of God that can help us if we ever lose that.” 
Hoci väčšina deja je zameraná hlavne na vyučovanie nových „koseckých“ adeptov, Neal Shusterman sa rozhodol aj z klasického vyučovania urobiť zábavu. Teda, aspoň v rámci možností. Mnoho ľudí by si pomyslelo, že naučiť sa zabíjať ľudí je jednoduché, avšak zložité je už len vymenovať všetky spôsoby zabitia bez toho, aby niekto nezachrípol. Okrem toho sa v deji vďaka „smrtiacemu“ učeniu otvárajú hlboko filozofické otázky nielen o smrti, ale hlavne o ľudskosti a o smerovaní civilizácie.
Je ohromne ťažké niesť na pleciach zodpovednosť akéhosi rovnovážneho nažívania spoločnosti. „Kosci“ sú večne sami, majú zakázané zakladať si rodiny a musia sa celkom oddať svojmu poslaniu. Avšak vo vnútri kdesi na dne dávno ukrytej duše sú to stále ľudia plní pochybností, snov a hlavne bolesti.
Táto kniha ma prinútila niekoľkokrát sa zamyslieť. Nebola by strana, na ktorej by som nenarazila na nejakú hlbokú myšlienku alebo aspoň jej náznak. To všetko bolo navyše krásne zabalené v dynamickom deji, ktorý síce v mnohých častiach nebol prehnane akčný, vďaka čomu mohli viac vyniknúť práve tie témy, ktoré boli najdôležitejšie. Zachytiť ich všetky bolo prakticky nemožné.
Citra a Rowan boli navyše veľmi sympatickí hrdinovia, ktorých osud ma bavil a zaujímal. Aj vďaka nim sa táto kniha zmenila nielen na nezabudnuteľné dobrodružstvo, ale predovšetkým na knihu, pri ktorej som bola donútená premýšľať o rôznych aspektoch života a takisto prehodnocovať hodnoty, ktoré som doteraz považovala za jednoznačné.
Scythe je strhujúcim dystopickým románom opisujúcim takmer dokonalú utopickú spoločnosť. Ľudia žijú v mieri, v zdraví, dokonca môžu žiť večne. Aby však nebola preľudnená planéta, vznikla organizácia zoskupujúca bytosti, ktoré sa v podstate starajú o pravidelné prerieďovanie populácie. Uprostred tohto sveta žijú Citra s Rowanom, ktorí sa istou náhodou stanú učňami jedného z týchto smrtiacich bytostí. Obaja sú odlišní, majú od života iné očakávania a povahovo by naozaj nemohli byť rozdielnejší. Napriek tomu vytvorili zaujímavú dvojku, ktorej som držala palce a veľmi rýchlo som si ju obľúbila.
Dej je dynamický a stále sa v ňom niečo deje, hoci krvavej akcie je v ňom pomenej. Najväčšiu iskru a hybnú silu predstavujú hlavne hlboko filozofické otázky, na ktoré postavy hľadajú odpovede. Zabíjanie ľudí nie je jednoduché, navyše každá z bytostí, ktoré bojujú proti preľudneniu, má inú motiváciu, iné postupy a hlavne iné názory. Konfrontácia týchto názorov ma neskutočne bavila a nútila ma prehodnocovať dokonca aj vlastné hodnoty, o ktorých som si myslela, že sú pomerne ustálené a jasné.
Zo všetkých postáv bolo náročné niektorú vyslovene nenávidieť, pretože aj tí, ktorých by som za normálnych okolností považovala za záporákov, v deji otvárali zaujímavé úvahy. Najdôležitejšou zložkou tejto knihy teda ostalo hlavne filozofické a mravné posolstvo, no aj napriek tomu ostal dostatočne veľký priestor predovšetkým na emócie, zriedkavú akciu a zaujímavé zvraty, z ktorých mnohé som nedokázala predvídať. Táto kniha nie je len príbehom, ktorý ma prinútil premýšľať, ale navyše je aj epickým začiatkom sľubne sa vyvíjajúcej série. Chcem viac.



2 komentáre:

  1. Výborná recenze :) Úplně jsi mě nalákala :) Už se těším, až kniha vyjde v češtině :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak som rada, že som ťa nalákala. Ver mi, táto kniha za to rozhodne stojí. :)
      Len akurát neviem, či ju niekto bude prekladať. Ja dúfam, že áno.

      Odstrániť