sobota 27. januára 2018

Tajomstvá a odhalenia | Faja

Autor: Petra Stehlíková
Názov: Faja
Séria: Naslouchač
Diel: druhý
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2017 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.67
Ilan vstoupila do nížin, které jsou pro ni světem naprosto odlišným od toho sklenařského. Přátelství s kapitánem pětadvacítky je stále nové a Ilan si uvědomuje, že takový vztah nevzniká jen tak. Zvlášť když se jedná o pětadvacet bojovníků, jejichž nohy kráčí po zemi dlouhá léta a kteří za svůj život ovlivnili mnoho dění ve světě. Aby mohla o lidech, kteří zotročili její lid, smýšlet jako o přátelích, musí se hlavně naučit odpouštět.
Klid ve sklenařských městech je ke všemu narušen, když se po mnoha generacích znovu objevuje starodávný nápis, jen krátká věta, která kdysi byla součástí svobodného sklenařského světa. Ale kdo ji píše na zdi palatulů a sklenařských ghett, když ti, kdo znali její význam, jsou dávno mrtví? Jaký příběh vypráví ta tři slova, na první pohled tak jasná, přesto nepochopitelná?
Ilan bude muset čelit mnohým nebezpečím, aby odhalila význam starobylého odkazu a objevila v něm nové poselství.

„Protože lidé, kteří vědí málo, se snáze zastrašují, a tím lépe ovládají.“
Petra Stehlíková je autorka, ktorá si vďaka prvej knihe série Naslouchač získala naozaj veľkú pozornosť a ešte viac fanúšikov. Stvorila fascinujúci temný i strašidelný svet, v ktorom je premyslený do detailov aj posledný kamienok na prašnej ceste. Pokračovanie prišlo o rok a pár mesiacov neskôr a svojimi kvalitami dokázalo, prečo si autorka za takú krátku dobu získala takú veľkú obľubu.
Po viac ako roku som sa mohla konečne vrátiť do tohto sveta a moje očakávanie boli jednoznačne vysoké. Rozprávačkou príbehu je stále Ilan, mladé dievča, ktoré v prezlečení za chlapca putuje s dvadsaťpäťkou najlepších bojovníkov, akí sa kedy dali dokopy.
Ilan som najskôr spoznala ako vystrašené dievčatko, no postupom strán i času sa mení a rastie. V tejto knihe čelí mnohým problémom a výzvam, ktoré sú pre ňu emocionálne a často aj rozumovo príliš veľké a zložité. Napriek tomu im čelí s veľkou odvahou a odhodlaním, čím som dostala náznak toho, aká žena z nej raz vyrastie.
Svojou tvrdohlavosťou a vytrvalosťou môže hravo konkurovať aj kapitánovi elitnej skupiny bojovníkov, ktorí by ju radi nazývali priateľom. Z pozície obyčajného otroka sa pomaly mení na bytosť so samostatnou a veľmi silnou vôľou, čo je fascinujúce a rozhodne sa teším na to, ako jej to ešte skomplikuje život, pretože je jasné, že čoskoro si prestane hrýzť do jazyka a získa dostatok sebavedomia, aby svoje myšlienky častejšie dávala najavo.
Tento príbeh je však sústredený na viac ako len na jej osobnostný vývoj, hoci aj ten by stačil, aby táto kniha bola nezabudnuteľným zážitkom. Duvalské pohorie bolo vystavané na pozostatkoch starého sveta.
Tým pádom kniha nie je len temnou fantasy, ale aj dystópiou. Faja rozšírila žánrovú základňu série aj o sci-fi, nakoľko život v nížinách je plný moderných výdobytkov, lietajúcich strojov, neobmedzených zdrojov, snáď aj nesmrteľnosti a dlhovekosti, no napriek tomu je tento svet smutný a fádny v porovnaní s farebným a živým svetom „sklenárov“.
„Přátelství nevzniká přes noc. Jsou to léta společných zážitků, smíchu i slz, lží i pravd. Trvá to dlouho, než si lidé mezi sebou přátelství vytvoří. Je ale důležité, aby chtěli. Přítel je člověk, který tě nikdy neodsoudí, pokus se budeš snažit své chyby napravit. Pro nás je přátelství to nejdůležitější, co máme. Je to to největší bohatství, které ti pětadvacítka může nabídnout. A já jsem rád, že ses ho rozhodl přijmout.“
Náraz takýchto dvoch rozdielnych prostrední, z ktorých jedno pripomína temný stredovek a druhé dokonalosť vedeckého pokroku budúcnosti, v deji vytára nielen zaujímavý rozpor, ale aj napätie, ktoré ma pri čítaní veľmi bavilo. Vďaka tomu sa ešte viac mohla rozviť filozofická rovina celej série. Tentoraz sme si mali položiť otázku, čo je skutočným bohatstvom v živote človeka a či je to hmotný dostatok, dokonalá tvár a dlhovekosť, ktoré nám môžu priniesť vytúžené naplnenie a radosť.
Avšak nebola by to Petra, keby do tejto knihy nevložila ja plno záhad a takisto následné hľadanie odpovedí. Ilan spoločne so svojimi bojovníkmi opäť putuje po „sklenárskych“ mestách Duvalského pohoria a čelí nebezpečnej a dávnej hrozbe. Musí rozlúštiť veľkú záhadu, vďaka čomu svoj priestor dostalo ďalšie rozprávanie z histórie tohto nesmierne fascinujúceho sveta.
Druhé pokračovanie série sa svojimi kvalitami nielen vyrovnalo Naslouchačovi, ono ho aj predbehlo. Do rúk sa mi dostala podnetná kniha plná filozofických úvah, ktorá bola práve dostatočne akčná, emocionálna a zamotaná na to, aby si po celý čas čítania uzurpovala celú moju pozornosť.
Faja je očakávaným a naozaj epickým druhým pokračovaním série o Duvalskom pohorí a „sklenároch“. V tejto knihe dostali postavy dostatok priestoru na podrobnejšie predstavene, ale aj na osobnostný rast. Najväčšmi sa to prejavovalo hlavne na hlavnej hrdinke Ilan, ktorá sa z ustráchaného otroka mení na postavu nielen s vlastnou vôľou, ale aj so silou a odhodlaním svoje názory vyslovovať nahlas. Dostáva sa však do styku s ďalšími tajomstvami a záhadami, ktoré musí rozlúštiť. Jednou z nich je aj život v nížinách.
Rozdielne prostredie i samotný život v častiach tohto sveta vytvárajú v deji zaujímavé napätie. Petra Stehlíková vďaka nemu poukazuje nielen na rozdielne spôsoby života, ale takisto pokladá ďalšie filozofické otázky, pričom ponúka na výber stanovisko a názory viacerých postáv a je na čitateľovi, aby sa nad nimi zamyslel. Keďže Ilan nachádza ďalšie tajomstvá, opäť veľký priestor dostáva aj odhaľovanie histórie „sklenárskych“ miest, avšak oproti predchádzajúcej knihe sú tieto historické exkurzy zapracované omnoho lepšie a v ničom nespomaľujú ani plynutie deja, ani nenarušujú dynamiku.
Kniha opäť spracováva mnohé témy, niektoré sú prekvapivejšie a iné menej, avšak každá iným spôsobom ovplyvňuje nielen dej, ale aj postavy. Ja osobne som si najviac užívala časť venovanú tajomstvám a tomu, aké deštrukčné môže byť ich odhalenie, hlavne ak nie sú vyslovené tými, komu naozaj patria. Táto konkrétna téma sa v deji prejavuje asi najzjavnejšie, avšak ostatné ju tesne nasledujú. Všetko to bolo zabalené v dokonale vyváženom mixe opisov priepastne rozdielneho prostredia Duvalského pohoria a nížin, filozoficky ladených častí, niekedy až znepokojujúcimi emóciami a akčnými sekvenciami, v ktorých lietali šípy a švihalo sa duvalmi.
Pre mňa bola táto kniha ukážkou dokonale využitého potenciálu a hoci sa niekoľko záhad vyriešilo, stále mám pocit, že som čítala len akýsi úvod série, do ktorej sa chcem neustále vracať. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára