nedeľa 28. januára 2018

Keď sa všetko kazí | Najdlhší deň Adama T.

Autor: Patrick Ness
Názov: Najdlhší deň Adama T. (angl. Release)
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2018 (ČR aj SR; 15. 2.)
Hodnotenie na GR: 3.83
Nový tragikomický a dojemný príbeh od populárneho autora Patricka Nessa o odvahe, akceptovať samého seba a naplno žiť svoj život. 
Adam Thorn zažíva najhorší a najbúrlivejší deň v živote. Vo vzťahoch mu to škrípe, v práci sa mu ale že fakt nedarí a všetko zaklincuje konflikt s otcom - otec farár, on gej a tínedžer - ktorý obom prevráti život naruby. Adamov najdlhší deň je plný konfliktov, útekov pred ľuďmi a vysvetleniami. Deň plný sexu, lásky aj zlomených sŕdc. A možno, ale naozaj len možno, aj štipky nádeje. Prežite s Adamom naplno intenzitu tínedžerských vzťahov a nájdite silu objaviť pravdu o samom sebe.

„Fyzická krása je, pochopiteľne, zo všetkých prekliatí to najlepšie.“

Patrick Ness je spisovateľ, ktorý si srdcia svojich čitateľov získal nevšednými príbehmi, prekračujúcimi hranice hneď niekoľkých žánrov, v ktorých sa mnohokrát venuje naozaj zložitým a náročným témam. Navyše sú jeho knihy predovšetkým určené mládeži a píše v nich o tom, o čom chcel sám ako tínedžer čítať. Aby však boli ešte o čosi špecifickejšie, mnohokrát sa v nich objavujú časti, ktoré sú prinajmenšom aspoň trochu bizarné. Ani táto kniha nie je výnimkou.
Patrickove knihy sú všetky rozdielne, avšak vždy majú čosi spoločné – otvorenosť, s akou sa prihovárajú čitateľom a zvláštne spôsoby, ktorými niektoré témy prezentuje. Vďaka tomu je ich posolstvo častokrát o to silnejšie a mňa nútia viac sa zamýšľať nad tým, čo čítam. Pretože nikdy neviem, či tá alebo oná veta v sebe náhodou neukrýva aj čosi skryté a obrazné, čo by mi pomohlo pochopiť príbeh ako celok.
Príbeh tejto knihy na prvý pohľad vyzerá úplne obyčajne. Hlavný hrdina prežíva svoj bežný deň, ktorý sa však od rána začína kaziť a do cesty sa mu stavajú naozaj nevídané prekážky. Jeho život je do značnej miery ovplyvnení tým, že je synom evanjelického pastora a takisto sexuálnou orientáciou, ktorá je naozaj výrazným tŕňom v kresťanskej päte jeho rodičov.
Vďaka tomu majú jeho dni často veľmi trpkú príchuť a niekedy o to horkejšiu, keď ho začnú prirovnávať k jeho dokonalému staršiemu bratovi. Navyše sa zdá, že práve tento deň je ešte horší ako tie zvyčajné. Všetko sa mu sype na hlavu a on vďaka vplyvu týchto nepríjemností spomína na dni veselé a niekedy i trpké, ktoré ho stále ovplyvňujú. Dúfa, že aj vďaka nim nájde odpovede na zatiaľ nepoložené otázky.
Avšak Adam nie je jediný, kto zažíva naozaj náročný a zlý deň. To je len jedna línia tohto všedného a napriek tomu neobyčajného príbehu. Tá druhá je bizarnejšia a oveľa mystickejšia s nádychom fantastiky a vyrozprávaná lyricky a úplne inak, než som u Patricka zvyknutá. Hoci zo začiatku to pôsobí ako spojenie dvoch rozdielnych príbehov, ktoré nemajú spoločné nič až na to, že sa odohrávajú v tom istom meste, zdanie predsa len klame.
Katie je dievča, ktoré bolo zavraždené a jej duch nejakým spôsobom ovládol dávnu a veľmi mocnú bytosť. Jej časti mi najväčšmi pripomínali čosi vystrihnuté z vrcholných diel magického realizmu. Podčiarknutá v nich bola najmä záhadná atmosféra, preto bolo náročnejšie presne rozlúštiť, aké je ich posolstvo. A pri knihách Patricka Nessa majú všetky časti nejaký ukrytý zmysel.
„Ale povedzme, že chcem pobozkať Shelley aj Kurta a chcem to urobiť v ten istý deň. Ako by si ma nazval?“
„Nenásytná.“
Postupom kapitol som si uvedomila, že tieto dve časti, hoci sú vo veľkom nepomere hlavne čo sa týka pisateľského štýlu, nie sú až také odlišné. V podstate sa zameriavajú na veľmi podobné otázky, možno takmer až totožné. Adam zažíva náročný deň a vďaka nemu sa tak trochu nedobrovoľne rozhodne hľadať odpovede na otázky, ktoré predtým nechcel vyslovovať. Stojí na pomyselnej ceste a snaží sa rozhodnúť, ktorým smerom sa vydať. Vo všetkom, čo sa stalo, hľadá hlavne sám seba, spoznáva sa, možno aj čelí predsudkom a nepochopeniu, akému by čeliť nemal. Nie od vlastných rodičov.
Katie, hoci hľadá iný druh odpovedí ako Adam, je tiež vlastne len cestovateľkou na dlhej ceste životom, vyrovnáva sa s tým, čo sa jej stalo a zisťuje dôvody, ktoré ju tam doviedli. V nejednom momente si boli Adam s Katie veľmi podobní a ich životy ovplyvňovali podobné rozhodnutia.
Hoci kniha mala isté tragikomické vyznenie, ako sľubuje anotácia, prinútila ma aj premýšľať. Uvedomovala som si, že nešlo o rozprávanie o jedinom dni, ale v podstate o celom živote a momentoch, keď stačí konečne sa vedome k niečom rozhodnúť, aby to katastrofálny deň/týždeň/mesiac/rok premenilo len na prachom zapadnutú spomienku. Takisto je dôkazom, že zo všetkého zlého nakoniec môže vzniknúť aj čosi dobré.
Najdlhší deň Adama T. je typickou „nessovkou“. Opisuje nie veľmi vydarený deň tínedžera Adama, ktorému zrazu všetko začne padať na hlavu. Je konfrontovaný so svojou minulosťou, súčasnosťou i budúcnosťou a to vždy silnými momentmi, ktoré ho nútia spomínať na všeličo, čo prežil. Vďaka tomu som ho mohla dokonale spoznať a naplno prežiť jeho ťažkosti, ktoré neboli o nič menšie len preto, lebo ich prežíval puberťák. To je najsympatickejší prvok kníh Patricka Nessa. To, akú dôležitosť venuje hlavne tomu, čo prežíva mládež, pretože je to rovnako dôležité. A možno aj dôležitejšie, nakoľko to má silu ovplyvniť celý ich život.
S takmer až surovou otvorenosťou hovorí o intímnom vzťahu dvoch ľudí, o priateľských putách, ale aj o tých rodinných. Využíva mnoho príhod z Adamovho života na to, aby poukázal nielen na ťažké voľby, ktorými si prešiel, ale ako sa vyrovnáva sám so sebou a snaží sa definovať to, kým je. Vďaka tomu kniha získala naozaj úžasnú hĺbku, ktorú obohacovala aj druhá línia venujúca sa príbehu ducha zavraždenej Katie.
Hoci obe línie boli vyrozprávané iný jazykom a dali by sa zaradiť dokonca k iným žánrom, predsa sa venovali podobnej tematike a navzájom sa dopĺňali. Veľmi dlhý a takmer nekonečný Adamov deň otváral naozaj zaujímavé témy a okrem tých zjavných mal aj akési podivné ukryté posolstvo. V čom sa ponáša na predchádzajúce Nessove knihy, ktoré vždy boli mnohoznačné, hlboké a špecifické. Aj keď Najdlhší deň Adama T. nie je jeho úplne najlepším dielom, stále ide o brilantne napísanú knihu, ktorá vo mne bude ešte dlho doznievať.


Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára