štvrtok 18. januára 2018

Vražední anjeli | Angelfall

Autor: Susan Ee
Názov: Angelfall (čes. Pád andělů)
Séria: Penryn and the End of Days (čes. Penryn a Konec dní)
Diel: prvý
Slovenské alebo české vydanie: Motto, 2014 (ČR aj SR)
Hodnotenie na GR: 4.18
It's been six weeks since angels of the apocalypse descended to demolish the modern world. Street gangs rule the day while fear and superstition rule the night. When warrior angels fly away with a helpless little girl, her seventeen-year-old sister Penryn will do anything to get her back.
Anything, including making a deal with an enemy angel.
Raffe is a warrior who lies broken and wingless on the street. After eons of fighting his own battles, he finds himself being rescued from a desperate situation by a half-starved teenage girl.
Traveling through a dark and twisted Northern California, they have only each other to rely on for survival. Together, they journey toward the angels' stronghold in San Francisco where she'll risk everything to rescue her sister and he'll put himself at the mercy of his greatest enemies for the chance to be made whole again.

“Sometimes, as we're stumbling along in the dark, we hit something good.” 

Susan Ee je americká autorka, ktorá sa preslávila najmä svojou pomerne temnou trilógiou o anjeloch. Trilógia bola vďaka celkovej obľúbenosti preložená do viac ako dvadsiatich jazykov. V češtine však, bohužiaľ, vyšli len prvé dve knihy a v slovenčine dokonca len prvá. Okrem tejto trilógie autorka napísala niekoľko poviedok, z nich mnohé je možné voľne čítať na Wattpade.
Väčšina z nás anjelov považuje za vyššie bytosti a spája si ich s dobrom, cnosťami a väčšinou so všetkým pozitívnym, nakoľko na svete nejestvuje bytosť dokonalejšia ako anjel. To si mysleli aj ľudia vo svete Susan Ee, až kým sa na vlastnej koži nepresvedčili, že anjeli nie sú dobrí, láskaví a už vôbec nie milosrdní.
Šesť týždňov pred začatím rozprávania deja sa prihrnuli do sveta ľudí ako veľká voda a po nich všade ostáva len spúšť a beznádej. V tomto temnom prostredí sa snaží prežiť Penryn s nemohúcou mladšou sestrou neschopnou chodiť a s matkou, ktorá v lepšie dni žije v presvedčení, že sa s ňou rozpráva diabol a v tie horšie rada používa tajomnú magickú silu pokazených vajec.
Pozadie tohto príbehu je naozaj pochmúrne. Ako kulisy slúžia poničené budovy, opustené autá a neistota. V niektorých momentoch tejto knihy mi z toho verného opisu atmosféry behal mráz po chrbte. Ako sa hovorí, až skutočne krízové situácie dokážu ľudí najviac preveriť a pre túto knihu to platí dvojnásobne.
Svet stojí na pokraji skazy, nikto nevie čo sa deje a hlavne prečo sa to deje a čo je najdôležitejšie – ľudia urobia čokoľvek, aby toto všetko prežili. Krádeže a vraždy sa pre nich stávajú každodenným chlebom, nehovoriac o iných, oveľa temnejších, záležitostiach. Len tí najsilnejší jedinci dokážu prežiť aj takúto skúšku a zachovať si pri tom nielen zdravý rozum, ale hlavne ľudskosť.
Penryn je jednou z týchto silných osôb. Nie je dokonalou hrdinkou, nemá odvahy na rozdávanie a nie vždy sa rozhodne správne. Dôležité však je, že sa nikdy nevzdáva a pre záchranu svojej rodiny by urobila čokoľvek. Dokonca by riskovala aj neisté spojenectvo s domnelým nepriateľom.
“Angels are violent creatures.” 
“So I noticed. I used to think they were all sweet and kind.” 
“Why would you think that? Even in your Bible, we’re harbingers of doom, willing and able to destroy entire cities. Just because we sometimes warned one or two of you beforehand doesn’t make us altruistic.” 
Raffe je anjel, ktorého zradili jeho vlastní, odrezali mu krídla a nechali ho vykrvácať na zemi. Je zaujímavé sledovať, ako sa snaží byť stále tým silným bojovníkom a aké nepríjemné mu príde prijímať pomoc od nejakého človeka a k tomu ešte od vyhladovaného dievčaťa. Spoločne však títo dvaja vytvorili pomerne dobrú dvojku, ktorá sa schopne dopĺňala a minimálne ich rozhovory boli vždy príjemné a plné uštipačnosti, čo sa do podobne temne ladeného príbehu naozaj hodí.
Avšak zbližovanie hlavných hrdinov nebolo hlavnou líniou príbehu. Dokonca ani tou vedľajšou. Primárnym zámerom postáv dokonca ani nebolo spasenie sveta, čo je v dystópiách niečo ako závan čerstvého vzduchu. Dalo by sa povedať, že jednou z tém bola ľudskosť. Celá populácia čelila naozaj zložitej a ťažkej situácii. V podstate by sa dalo povedať, že na každom kroku bolo možné nájsť nejakú tragédiu a pri nej osoby, ktoré sa s ňou snažia vyrovnať.
Bolo fascinujúce sledovať, aké rôzne spôsoby využívame na vyrovnávanie sa s tým nepríjemným, čo nás bez varovania dokáže zasiahnuť. Iste, vďaka tomu bola táto kniha aj dosť temná a divná, ale na druhej strane ma neskutočne fascinovala a od prvého slova ma doslova držala vo vytržení.
Angelfall je útla knižočka, ktorá sa na prvý pohľad venuje už pomerne otrepanej téme anjelov a navyše sú tieto operené stvorenia pravdepodobne božského pôvodu zasadené do dystopického prostredia, v ktorom sa rozpadlo asi všetko, čo mohlo. Kulisy tohto rozprávania sú naozaj pochmúrne a temné, aby tak podčiarkli beznádej, ktorá sa zadrapila do ľudstva a odmieta ju pustiť. Susan Ee sa nebála vdýchnuť život doslova obludnostiam, ktorých primárnou úlohou bolo ukázať, čoho všetkého sú ľudia schopní – či už toho dobrého alebo toho menej úžasného, čo by sme mnohokrát radšej nechali ukryté na dne šatníkov.
Hlavní hrdinovia Penryn a Raffe sú veľmi odlišné bytosti, no čosi majú spoločné. Akúsi surovú ľudskosť, vďaka čomu sú nielen sympatickí, a potom je tu ich odhodlanie pokračovať vpred bez ohľadu na to, kto alebo čo sa ich snaží zastaviť. Dej sám o sebe bol v niektorých miestach pomalší, inde vyslovene stagnoval. V mnohých kapitolách sa toho veľa neudialo. Napriek tomu nemôžem povedať, že by ma táto kniha nudila.
Jednak je to zásluhou výborného pisateľského štýlu a jednak za to vďačím aj skutočne silne morálnym témam, nad ktorými som počas čítania mohla uvažovať. A nešlo len o otázku ľudskosti, prišlo aj na odvahu, odhodlanie a hlavne – ešte ani v jednej knihe som nestretla toľko ľudí na dne, ktorí sa s osobnostným pádom i pádom celého sveta vyrovnávali takými odlišnými spôsobmi. Avšak počas čítania som hľadala odpoveď ešte na jednu otázku. Kto je v tomto mrazivo reálnom svete tým skutočným monštrom?
Som zvedavá, aké odpovede mi ponúknu nasledujúce dve knihy tejto trilógie. 


4 komentáre:

  1. Veľmi vydarená recenzia. Takmer vo všetkom sa s tebou zhodnem :) Mrzí ma, že sme sa nedočkali prekladu pokračovaní, ale možno raz :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Škoda toho prekladu, myslím si, že práve táto trilógia by si to zaslúžila.

      Odstrániť
  2. JA! JA som čítala a ja milujem :D Veľmi pekne si to zhrnula, aj aj to že romantika netvorí ani len vedľajšiu rolu. Myslím že teda v ďalších kníh sa dostáva trochu viac do popredia, ale je to taký ten príjemný vývoj stále odkázany na budovaní dôvery a všetko,takže jemne pištím nadšením :D Dúfam, že sa ti pokračovania budú páčiť, ja som teda nadšená z celej série <3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som už dočítala aj zvyšné dve knihy série a som z nich naozaj nadšená, totálne som si túto sériu zamilovala a už viem, čo mu peňaženku ochudobní najbližšie. :D
      Teraz si len nadávam, že som sa k čítaniu série nedostala skôr.

      Odstrániť