utorok 2. januára 2018

Epické dobrodružstvo | Ďaleká cesta za domovom

Autor: Richard Adams
Názov: Ďaleká cesta za domovom (angl. Watership Down)
Séria: Wathership Down
Diel: prvý
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2017 (SR); Mladá fronta, 2010 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.06
Ďaleká cesta za domovom patrí medzi okúzľujúce klasiky detskej literatúry. Richard Adams napísal nielen fenomenálny celosvetový bestseller, ale aj jednu z najobľúbenejších kníh posledných desaťročí.
Malebný anglický vidiek v okolí panstva Berkshire bol kedysi najlepším miestom na život. V tomto príbehu o dobrodružstve, odvahe a ceste za prežitím sleduje čitateľ životné osudy malých hrdinov na úteku pred ničivou spúšťou, ktorú má na svedomí ľudská chamtivosť. Vedení dvomi odvážnymi bratmi putujú hrdinovia v ústrety lepšiemu životu. Cestou sa však musia vystríhať predátorov i nepriateľov, ktorí im neraz skrížia cestu do nového, tajomného a zasľúbeného domova.

„Čo čaká králika, ktorý opustí skrýšu pod cezmínovým stromom a pustí sa po chodníku?“

Richard Adams svojim dcéram často a rád rozprával rozprávky. Niektoré boli staré známe, no často si aj vymýšľal. Jedného dňa si počas veľmi dlhej cesty autom začal vymýšľať príbeh o dvoch králikoch. Vo svojom rozprávačstve sa nechal inšpirovať skutočnými ľuďmi a Knihami džungle, avšak jeho zvierací hrdinovia robili len to, čo bežné zvieratá. Možno aj vďaka tomu je jeho kniha už dlhé roky taká obľúbená.
Rozprávky milujeme. Vyrastali sme s nimi, pretože nám ich rodičia čítali pred spaním. Keď sme sa naučili čítať, listovali sme v knihách sami, pretože nás bavili príbehy o odvahe, cti a láske. A keď dospejeme a máme vlastné deti, opäť sa k rozprávkam vrátime, aby sme ich mohli čítať svojim deťom. Richard Adams nie je len spisovateľom, je predovšetkým otcom, ktorý svojim dcéram takisto rozprával rozprávky. Aby ich však potešil ešte viac, vymýšľal si aj príbehy vlastné, ktoré by patrili len im dvom.
Keď raz začal vymýšľať rozprávku, akosi sa stalo, že do príbehu zamiešal aj dvoch králikov. Z nich sa stali hlavní hrdinovia tejto knihy. V rozprávke je jednoduché vymyslieť si zvieratá, ktoré konajú nepredstaviteľné činy, vedia rozprávať, nosia oblečenie alebo oplývajú nadprirodzenými schopnosťami. Len v ojedinelých prípadoch zvieratá skutočne ostávajú zvieratami. To je prípad aj tejto knihy.
Lieskovec a Máčik sú dva mladé králiky, ktoré za dramatických okolností opustia svoju starú kolóniu. Máčik totiž videl záblesk veľkej pohromy, ktorú spôsobia ľudia, a aby si zachránili život, rozhodnú sa ujsť. Tým odštartujú sériu dobrodružstiev, ktoré musia prežiť predtým, než si nájdu nový bezpečný domov.
Keďže Richard Adams sa inšpiroval skutočnými ľuďmi, aj jeho králiky majú rôzne vlastnosti a povahy, vďaka ktorým je jednoduchšie ich od seba odlíšiť. Niektorí boli odvážni, iní vedeli dokonale plniť rozkazy a iní zase mali vrodenú autoritu, vďaka čomu ich ostatní bez reptania nasledovali aj na kraj sveta. Králiky sa v mojich očiach postupne menili na skutočné žijúce postavy, ktorých osudy som s napätím sledovala.
Prežívala som ich strach a neistotu, keď vykročili z rodnej nory a vybrali sa v ústrety neznámemu svetu. Držala som im palce a povzbudzovala som ich, keď im dochádzali sily. Verila som v ich misiu a dúfala, že všetko dopadne dobre. Spolu s nimi som hopkala porastom človekom nedotknutých lúk, ukrývala som sa pod zemou a v koreňoch veľkých stromov, no takisto som sa zakrádala spiacimi ľudskými dvormi a záhradami.
„Králiky sa v mnohom podobajú ľudským bytostiam. Okrem iného aj neochvejnou schopnosťou vyrovnať sa s katastrofou a dať sa unášať prúdom života bez ohľadu na hrúzu a straty. Je to skôr blažená predstavivosť a intuitívny pocit, že život s odohráva tu a teraz.“
Králiky v tejto knihe neboli ničím výnimočné. Správali sa rovnako ako akýkoľvek iný tvorček ukrývajúci sa v nore na okraji lesa alebo pod kopcom. Len Máčik čímsi nezapadal do radu rozkošných chlpatých ušiakov. Mal totiž zvláštne nadanie, mal také podivné predtuchy, takmer akoby vídal budúcnosť. No to mi vôbec nepripadalo neuveriteľné, práve naopak.
Nepochybovala som o tom, že by tam niekde vonku mohol hopsať podobne nadaný králik. Rovnako ako som verila tomu, že si hľadajú nové domovy, hrabú si nory a vo voľnom čase a na povzbudenie si rozprávajú príbehy o mýtickom prefíkanom králikovi s tisíckou nepriateľov.
Vďaka týmto chlpatým zvieratkám som sa vydala na nezabudnuteľné dobrodružstvo. Absolvovala som s nimi dlhú a namáhavú cestu, na ktorej konci ma čakal nový a bezpečný domov kdesi uprostred kopcov anglického vidieka.
Ďaleká cesta za domovom je výnimočná a nádherná kniha. Rozpráva príbeh o skupine králikov, ktorí sa rozhodli čeliť osudu a vybrali sa na dlhú cestu s cieľom nájsť si nový domov. Lieskovec, Máčik, Hlaváň a aj ostatní chlpáči vystupovali ako samostatné bytosti, každý z nich mal inú povahu a v deji sa prejavoval inak. Napriek tomu, že ich vystupovanie inšpirovali skutoční ľudia, stále ostávali zvieratami. Plachými králikmi, ktorí striehnu na každý hlasnejší zvuk, hopsajú po lúkach a hrabú si zložitý systém nôr hlboko v zemi.
Na dlhej ceste som s nimi prežívala veľa dobrodružstiev. Sledovala som, ako bojujú s prekážkami a vlastným strachom, ako čelia nepriateľom a akí sú vytrvalí. Čoskoro som si králikov z rozprávania Richarda Adamsa obľúbila. Držala som im palce, strachovala som sa o ich osud a tešila som sa z ich úspechov. A keď konečne prišiel záver ich rozprávania, len som vypliešťala oči nad tým akčným vyvrcholením a dôvtipom, s akým ho králiky dokázali vymyslieť.
Nečudujem sa, že je táto kniha taká obľúbená. Očakávala som len naivné rozprávanie o králikoch, ktorí okolo seba mávajú mečmi alebo niečím podobne nepredstaviteľným. Miesto toho som dostala nádhernú knihu o odvahe, vytrvalosti, odhodlaní a prekonávaní prekážok. Len s tým rozdielom, že namiesto rytierov v nablýskanom brnení sa hrdinami stali obyčajné králiky, ktoré sa ničím nelíšili od svojich ušatých príbuzných. 



Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára