štvrtok 15. februára 2018

Knihy inšpirované športom



V povetrí poletuje akási podivná romantická atmosféra, z ktorej mi miestami tŕpnu zuby. Ani do potravín nemôžem ísť bez toho, aby na mňa odniekiaľ nespadlo minimálne jedno medovníkové srdce a do uší sa mi tisne všade prítomná romantická hudba o láske, zlomených srdciach a o tom, aká som dokonalá. Hej, keby som len tušila, kto mi to spieva do uška, však... Ale v tomto čase sa odohráva čosi iné a dôležitejšie ako nejaký umelý sviatok zamilovaných – zimná olympiáda predsa. Preto som sa rozhodla spísať zopár kníh inšpirovaných športom – a možno len trošku aj romantikou...




gymnastika
Niekde v jednom filme som počula, že gymnastika je taký náročný šport, že svojou výdržou a odolnosťou gymnasti zatieňujú aj najtvrdších vojakov. Preto je elitných gymnastov len mala hŕstka a vojakov tisícky. Neviem posúdiť, čo je na tom pravdy, ale možno o tom niečo hovoria práve tieto knihy. Bling Landing je o konkurencii a bojovaní o miesto v olympijskom tíme. Je to zábavné a oddychové čítanie, ktoré však sčasti ukazuje krutosť niektorých trénerov, teror, šikanovanie a psychické týranie. Som rada, že hlavní hrdinovia mohli bojovať aj s niečím iným ako nezadržateľnými zajačími pudmi. Amour AmourInfini sa venujú gymnastike trochu inak. Hlavným cieľom nie je získať medailu, ale prekonať vlastný strach, zlepšovať sa a hlavne priniesť do tohto fyzicky náročného športu aj čosi iné – umenie. Pretože hrdinovia tejto série sú členmi artistického cirkusu, ktorí si každý večer musia získať nielen srdcia divákov, ale aj uznanie svojich šéfov. A poviem vám, cirkusáci sú naozaj zábavní. Out of Bonds je tak trochu príbeh love-hate vzťahu trénera a zverenkyne, v ktorom chcú obaja dosiahnuť úspech na olympiáde v Riu. Osobne som knihu ešte nečítala, ale od tejto autorky som už čítala inú knihu (ktorú spomínam o čosi nižšie) a dosť ma bavila, tak predpokladám, že ani táto by nemusela byť celkom márna.

hokej
Myslím, že veľmi veľa autoriek píše o hokejistoch, hoci netuším, čo ich k tomu vedie. Ale tak je pravda, že na tie obálky s polonahými hokejistami sa pozerá dobre... No neodbočujme. Myslím, že Elle KennedySabrinu Bowen nie je nutné špeciálne predstavovať, nakoľko sa už slušne predstavili, či už vo svojich vlastných knihách alebo tých spoločných. Hoci veľké slovo v ich knihách má romantika, klišé a niekedy aj vysoká škola, musím uznať, že profesionálnemu hokeju nechávajú takisto dostatočne veľký priestor. Toni Aleo je o čosi menej známa, aj keď aj jej séria o hokejistoch je populárna a zaujímavá. Zvolila rovnaký postup ako Mariana Zapata a teda píše akési „slow burning“ knihy, v ktorých neexistuje insta-love a rieši sa tam aj niečo iné ako pobláznené hormóny. Osviežujúce, aj keď pre niekoho to môže byť nudné.

futbal/americký futbal
O kúsok vyššie som spomínala Marianu Zapatu, preto začnem s ňou. Táto autorka má na konte hneď niekoľko kníh, ktoré sa venujú futbalu. Jednou z nich je takmer už legendárna kniha Kulti, v ktorom sa futbalistka stretne so svojim idolom a zisťuje, že ako jej tréner nie je až takým splneným snom, ako si myslela. Okrem toho táto kniha vyjde v českom preklade (tuším, že ešte tento rok). Wall of Winnipeg and Me sa odohráva v trošku inom prostredí amerického futbalu (dúfam, že som to pochopila správne). No je možné od nej očakávať to isté ako od ktorejkoľvek inej Marianinej knihy – naozaj veľmi pomalý vývoj romantických alebo akýchkoľvek iných vzťahov, čo je rajská hudba pre uši odporcov insta-love. R. S. Grey som už takisto spomínala, no takisto sa rada venuje písaniu kníh zo športového prostredia, takže by bol zločin nespomenúť ich. Scoring Wilder je taká letná oddychovka, ktorá poteší, rozosmeje a ulahodí horúčosťou zničenú myseľ, avšak má tendenciu veľmi rýchlo miznúť z povedomia. Settling the Score sa sčasti takisto venuje futbalu a sčasti plávaniu a odohráva sa na olympiáde v Riu. Plavec a futbalistka však znejú ako veľmi zaujímavý mix.

bojové športy
Nezáleží na tom, či ide o box, kick-box, wrestling alebo iný druh zápasenia – my ženy skrátka asi milujeme takých tých potetovaných „bad boys“, ktorí sa vedia oháňať päsťami. Beautiful Disaster je kniha, ktorú asi nemusím nikomu predstavovať, pretože ak nepatríte do skupiny, ktorá slintala nad Travisom Maddoxom, určite sa zaraďujete k tým, ktorých priateľky nad ním slintali a niečo z toho sa na vás tak či tak nalepilo. Figting fo Flight má ambíciu byť trochu temnejšou knihou, nakoľko hlavná hrdinka je mechanička a dcéra zločineckého bossa. Avšak kniha je trošku priemernejšia, než by sa autorke páčilo, takže na tom zapracovala a druhá kniha série Fighting to Forgive je mnohonásobne lepšia. Séria Real bola preložená do češtiny a pozná ju veľa čitateľov. Príbeh je o bývalej bežkyni, ktorá sa tak trochu stane trénerkou/poradkyňou jedného zápasníka. Aj keď mám podozrenie, že autorka nenávidela svojho hlavného hrdinu, keďže ho pomenovala Remington (nie, vážne sa volá ako tá puška). Amy Harmon je u nás trochu neznáma autorka, ale jej knihy dávam do pozornosti všetkým, ktorí majú radi o čosi hlbší príbeh, v ktorom sa niekedy riešia napríklad aj otázky viery, no takým nevtieravým a sympatickým spôsobom.

krasokorčuľovanie
From Lukov With Love je ďalšou z kníh od Mariany Zapaty, no zároveň je pre mňa prvou, ktorú som od nej čítala. Netradične sa venuje párovému korčuľovaniu, čo ma veľmi bavilo. Navyše hlavní hrdinovia mali úžasnú chémiu a ich dialógy ma vážne dostávali do kolien. Life on the EdgeCrossing the Ice majú trochu podobný námet a venujú sa korčuliarkam, ktoré by chceli získať zlato. Obe napísala rovnaká autorka, takže sa nečudujem, že mi pripadajú podobné. Podium Finish vyzerá ako sľubná kniha venujúca sa priateľstve nádejnej hokejistky a krasokorčuliarky. Odohráva sa síce na strednej škole, no napriek tomu vyzerá, že sa venuje hneď niekoľkým zaujímavým námetom. A navyše je priateľstvo rovnako dôležitá téma ako láska, takže dúfam, že dostane dostatok priestoru. (Alebo anotácia klame, ale je nutné mať nádej, no nie?)

spoločenské tance
Myslím, že tanec ako taký sa stal obľúbený niekde v dobe, keď Baby prestala sedieť v kúte a určite sa to zlepšilo v čase, keď Richard Gere zachránil svoje manželstvo tým, že manželku naučil krepčiť medzi sporákom a chladničkou. O moderných tancoch ani nehovorím. Séria Fever (alebo Infectious Rhythm) sa venuje príbehu nie veľmi úspešnej právničky, ktorá sa začne venovať spoločenským tancom, až nakoniec zanechá prácu a chce sa stať profesionálkou. Autorka pri tom čiastočne vychádza z vlastných skúseností a hoci jej písanie je v istých momentoch trochu začiatočnícke a jej príbeh by si zaslúžil trošku viac opatery zo strany schopného beta-readera, stále si myslím, že ide o zaujímavé čítanie, ktoré ma prekvapilo nápaditosťou a verným opisom jednotlivých choreografií. Navyše je tam krásne popísaný vzťah dvoch individualít, ktoré sa musia naučiť fungovať ako pár.

tenis
Alebo chuťovka na záver. Keď som prehľadávala GR, len tak zo srandy som povedala, že nikto nepíše romantiku o tenise. Spolubývajúca mi dokázala, že sa mýlim a povedala mi o tejto knihe. Bez pravidel (alebo nie?) – o tejto knihe som nikdy nepočula. Teraz viem, že má peknú zelenú obálku a vyzerá to, že na stránkach pôjde o vojnu dvoch silných osobností. V anotácii sa spomína niečo o zmluve s diablom. Asi preto, že túto knihu napísala tá istá osoba, ktorá stvorila modernú klasiku Diabol nosí Pradu. Takže kniha určite stojí za pozornosť.



Na záver tohto vyčerpávajúceho článku mám jednu otázku – poznáte knihy ešte o iných športoch?
Napríklad o lyžovaní? Plávaní? Golfe? Surfovaní? O... petangu?
Ak áno, napíšte mi o nich do komentára.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára