nedeľa 11. februára 2018

Krasokorčuliarska romantika | From Lukov With Love

Autor: Mariana Zapata
Názov: From Lukov With Love
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.5
If someone were to ask Jasmine Santos to describe the last few years of her life with a single word, it would definitely be a four-letter one. 
After seventeen years—and countless broken bones and broken promises—she knows her window to compete in figure skating is coming to a close. 
But when the offer of a lifetime comes in from an arrogant idiot she’s spent the last decade dreaming about pushing in the way of a moving bus, Jasmine might have to reconsider everything. 
Including Ivan Lukov. 

“Challenges were only hard if you went into them expecting not to succeed.” 

Mariana Zapata je americká autorka, ktorá má na konte už niekoľko kníh. Hoci sama vo voľnom čase číta skôr sci-fi a fantasy, a vo svojich začiatkoch sa venovala písaniu fanfikcií na tému Twilight a Sookie Stackhouse, jej knihy sú ladené skôr romanticky. V našich končinách je jej meno o čosi menej známe, aj keď to sa čoskoro zmení. Jedna z jej kníh vyjde aj v preklade.
O Mariane som už niekoľkokrát počula. Pri rôznych príležitostiach som narazila na rôzne knihy z jej dielničky a nakoniec som sa rozhodla, že by som si od nej mala niečo prečítať. Logicky som si vybrala knihu, ktorá bola publikovaná ako posledná. Takže som skončila pri príbehu, ktorý ešte stále vonia novotou.
Z anotácie som sa dozvedela, že ide o newadutku, hlavní hrdinovia sú športovci, navyše krasokorčuliari, a táto kniha je takisto takzvaná „slow burn romance“, čiže romantická kniha, v ktorej sa vzťah hlavných hrdinov vyvíja naozaj pomaly a nemám teda očakávať žiadnu lásku na prvý pohľad a iné klišé spojené s okamžitou láskou medzi akýmikoľvek postavami.
Jasmine je drzá hrdinka, ktorá sa neštíti používať výrazy hodné dláždiča alebo rovno námorníka, je tvrdohlavá a nič ju nezastaví v tom, aby nakoniec dosiahla na svoj najväčší sen. Ihneď som si ju obľúbila, nakoľko sarkastické postavy so zmyslom pre humor, ktoré nie sú zbytočne melodramatické a ľutujú sa v takej tej ešte únosnej miere, sú v niektorých knihách už ohrozeným druhom.
Ivan však za ňou v ničom nezaostáva a títo dvaja dokopy tvoria čosi, čo by sa dalo označiť za „perfect match“. Dopĺňajú sa naozaj dokonale a najlepšie sú ich rozhovory. Vždy som sa pri nich dobre nasmiala. Vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že všetky dialógy (nielen tie ich vzájomné) boli naozaj svižné a reálne a ja som si ich doslova užívala. Dokonca aj v prípade, že rozhovory boli vlastne o ničom a opakovalo sa v nich to isté, čo som už prečítala o dvadsať strán skoro.
Za to musím Mariane zložiť pomyselný klobúk, nakoľko je pomerne málo autorov, ktorí dokážu napísať nesmierne zaujímavý rozhovor, ktorý je zároveň totálne nepodstatný a vlastne aj zbytočný. Okrem dialógov ma bavili aj myšlienkové pochody Jasmine, ktoré vo mne neraz vyvolávali dosť silné emócie. Smiala som sa, rozčuľovala a niekoľkokrát som dokonca aj plakala. Pretože aj keď Jasmine bola silná hrdinka, zažila všeličo a niekedy aj ona potrebovala útechu.
Dumbass, I mouthed before I could stop myself and be better.

Meatball, he mouthed back.” 
Tento príbeh ma bavil o to viac, lebo bol ozvláštnený hlavne netradičným prostredím. Iste, je veľa romantických kníh o hokejistoch, ale len veľmi malé percento sa venuje krasokorčuľovaniu. Od začiatku až do konca som mala pocit, akoby som čítala novelizáciu hybridnej verzie všetkých štyroch filmov zo série Ledové ostří (The Cutting Edge). Podobne ako v tých filmoch, aj tu som sledovala osud novovzniknutého páru.
Jasmine a Ivan sa snažili na seba zvyknúť, trénovali a hlavne sa učili navzájom si dôverovať. Vďaka tomu sa väčšia časť druhej polovice knihy odohrávala mimo ľadovej plochy, čo bola rozhodne škoda. Tým kniha stratila niečo zo svojho čara a zmenila sa akúsi klasickú romantiku, ktorá síce nebola veľmi romantická, ale venovala sa skôr budovaniu vzťahu.
Z tohto konca bola kniha dotiahnutá rozhodne do konca a moje srdce plesalo. Lenže na druhej strane som si po dočítaní poslednej strany uvedomila, že zatiaľ čo sa v knihe objavil úplne zbytočný epilóg, niekoľko iných námetov a zápletiek bolo odsunutých na vedľajšiu koľaj a následne úplne zabudnutých.
From Lukov With Love je taká klasická romantická kniha ozvláštnená netradičným prostredím. Jasmine a Ivan sú krasokorčuliari a hoci sa poznali viac ako desať rokov, až teraz sa rozhodli skúsiť spolu súťažiť ako pár. Keďže sú obaja tvrdohlaví, sarkastickí a majú podobný zmysel pre humor, ich rozhovory boli naozaj vtipné a výmeny ich urážok nápadité a osviežujúce. Mariane Zapate sa tak podarilo to, čo len máloktorému autorovi – dokázala napísať naozaj výborne fungujúce dialógy, ktoré boli trefné, uveriteľné, zábavné i srdcervúce a hoci sa niekedy postavy rozprávali o ničom alebo stále o tom istom, nikdy ma neprestali baviť.
Rozprávanie je takisto výborne spracované po emocionálnej stránke. Smiala som sa, ale rovnakou mierou som sa aj rozčuľovala a dokonca som stihla aj plakať. V druhej polovici sa príbeh presunul do roviny takých tých typických romantických kníh a už menej sa venoval športu a trénovaniu hlavných hrdinov. Niektoré scény boli vyslovene náhodné a iné námety a zápletky Mariana síce načrtla, no neskôr ich nechala len tak zmiznúť vo vzduchu dúfajúc, že na to čitatelia zabudnú.
Namiesto ich riešenia sa rozhodla napísať trochu zbytočný epilóg, ktorý knihu posunul až do sféry hollywoodskeho dojáka. Napriek tomu sa mi kniha čítala dobre a som si istá, že čoskoro siahnem aj po iných Marianiných románoch. Pretože hoci som niekedy mala problém určiť čo je vlastnej ústredným motívom tejto knihy a kam príbeh smeruje, čítal sa mi nesmierne dobre. Pohltil ma a ja som sa od neho nevedela odtrhnúť aj napriek tomu, že z času na čas sa v deji objavil aj nejaký ten nedostatok.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára