nedeľa 4. februára 2018

Top 10 #13: Klasický gotický román

Ubehol pomerne dlhý čas od posledného článku do tejto rubriky. Akosi som nemala čas a neskôr som premýšľala, či vôbec má zmysel pokračovať. No potom ma zrazu osvietilo a ja som si spomenula na ďalšie žánre, ktoré by som mohla spracovať. Tak dúfam, že vás zaujmú... 


Gotický román (gotický horor alebo gotická fikcia)
Ide o žáner literatúry, ktorý v sebe spája prvky niekoľkých žánrov, medzi nimi hororu a rytierskeho románu. Korene tohto žánru siahajú až do preromantizmu a romantizmu. V týchto obdobiach tento žáner zažíval najväčší úspech. Zaujímavosťou je, že v tomto žánri vo veľkej miere tvorili ženy.
Primárnym zámerom tohto žánru bolo vyvolať v čitateľovi strach. Autori tvoriaci v tomto žánri si za svoj vzor vybrali stredovek, v ktorom sa veľký dôraz kládol na náboženstvo a mystiku. V deji sa často vyskytovali aj desivé a nevysvetliteľné nadprirodzené javy, ktoré postavy odhaľovali za pomoci zbožnosti a dobrej duše. Postavy v týchto románoch bývajú rozdelené na záporné a kladné a charakteristická je aj absencia neutrálnych postáv. V gotických románoch sa často objavuje násilie (psychické aj fyzické), záhady, nadprirodzeno, duchovia, domy v ktorých straší a gotická a novogotická architektúra, zámky, temnota, ale aj smrť a šialenstvo. V knihách tohto žánru sa primárne kladie dôraz na atmosféru, čo ovplyvňuje aj plynutie deja, ktoré čitateľom tým pádom pripadá nudné a pomalé.
Za prvý gotický román sa považuje Otrantský zámok od Horacea Walpolea. Na toto dielo nadviazala Clara Reevová s dielom Starý anglický barón. K významným autorom gotických románov patril aj Edgar Allan Poe.



Mary W. Shelley – Frankenstein
Kniha je jedným z najznámejších gotických románov a stala sa predlohou nielen pre ďalšie knihy, ale aj pre niekoľko filmových spracovaní. Príbeh sa sústreďuje na osudy doktora Frankensteina, ktorý začne veriť, že dokáže stvoriť život z neživej hmoty. Vo svojej snahe dokázať vlastnú nadvládu nad životom však stvorí ohavné monštrum, ktoré je vo svojom vnútri inteligentné a cítiace. Kniha sa tak stáva aj akými exkurzom do vnútra bytosti, ktorá vyzerá ako monštrum, no napriek tomu má city a túži po blízkosti nej cítiacej bytosti.

Emily Brontë – Búrlivé výšiny
Kvôli temnote a istej surovosti tejto knihy publikum predpokladalo, že autorom knihy je muž, pretože žena by niečo podobne surové nedokázala napísať. Bez ohľadu na túto pochybnosť, je táto kniha typickým príkladom nielen gotického románu, ale aj klasickým dielom romantizmu. Rozpráva príbeh cigánskej siroty Heathcliffa a jeho láske k dcére pána domu Kataríne. Ich príbeh je však tragický a plný zrady, ktorá nakoniec vedie až k pomste a akémusi prekliatiu. Tento mystický a temný príbeh je obľúbený a stal sa predlohou mnohým televíznym spracovaniam.

Oscar Wilde – Portrét Doriana Graya
V dobe svojho vzniku toto dielo vyvolalo v skostnatenej viktoriánskej spoločnosti škandál, nakoľko išlo o ponuré dielo s náznakom homosexuality. Vďaka tomu sa naň súdobá spoločnosť pozerala cez prsty. Napriek týmto dohadom dielo považuje za obraz morálnosti a venuje sa aj téme večného života a nesmrteľnosti. Poznačené je aj istou dávkou mystickosti. Výčiny zhýralého Doriana sa stali predlohou niekoľkým filmovým spracovaniam.

Robert Louis Stevensom – Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda
Tento román patrí medzi klenoty gotického románu, hoci je skôr označovaný za gotický horor. Príbeh plný protikladov a napätia inšpiroval nielen filmových tvorcov, ale aj hudobníkov a textárov. Klasický viktoriánsky horor sa venuje rozprávaniu o dvoch protikladných tvárach ľudského charakteru. Tých stelesňuje dobrý doktor Jekyll a zlý pán Hyde. Povráva sa, že autora pri písaní inšpirovala legenda o istom pánovi, ktorý žil dvojitým životom v spisovateľom rodnom Edinburghu koncom 18. storočia.

Gaston Leroux – Fantóm Opery
Toto dielo údajne vzniklo na základe podivnej legendy, ktorá bola súčasťou francúzskeho divadla. Autor tejto knihy neskôr zistil, že táto legenda by sa mohla viazať k udalostiam, ktoré otriasli Parížom. Dej sa sústreďuje na život krásnej speváčky Kristiny (Christiny), ktorá ma dvoch nápadníkov. Jedným z nich je jej priateľ z detstva a druhým tajomný hlas Anjela hudby, ktorého počuje len ona vo svojej hlave. V skutočnosti však očarila tajomného fantóma opery. Kniha sa stala námetom pre mnohé filmové spracovania. Keďže je veľmi úzko spätá s divadlom, premenilo sa toto klasické gotické dielo aj na muzikál.

Susan Hill – Žena v černém
Klasické dielo zaradené medzi gotické romány čitateľom vo veľkom pripomenulo až filmové spracovanie s Danielom Radcliffeom v hlavnej úlohe. A to aj napriek tomu, že nešlo o prvé filmové spracovanie tejto knihy. Dej knihy sa odohráva v pochmúrnom prostredí obkolesenom močiarom, do ktorého sa kvôli poslednej vôli svojho klienta vyberie londýnsky právnik Arthur Kipps. Tam sa stretne s prízrakom vychudnutej ženy odetej od hlavy až k pätám v čiernej. Temný duchársky príbeh sa venuje záhade a tragédii, ktorá sa odohrala v tajomnom dome a ktorá ohrozuje životy obyvateľov pochmúrnej dedinky dodnes. Povráva sa, že autorka sa pri písaní inšpirovala skutočnosťou.

Bram Stoker – Dracula
Klasický upírsky príbeh inšpiroval niekoľko desiatok rôznych spracovaní, či už filmových, divadelných, tragických alebo komických. Takisto inšpiroval mnohých autorov pri písaní iný kníh alebo dokonca celých sérií. Tento hororový príbeh je rozprávaný formou listov a denníkových záznamov. Hovorí sa v nich o temných udalostiach, ktoré sa odohrávajú v blízkosti tajomného grófa. Hrdinom tejto knihy je Jonathan Haker, ktorý cestuje za svojim klientom do ďalekej Transylvánie, avšak ani len netuší, čo všetko na neho čaká. Temný a záhadný príbeh si získal milióny fanúšikov po celom svete.

Charlotte Brontë – Jane Eyrová
Kniha sa stala predlohou mnohých filmových i seriálových adaptácií. Údajne čiastočne autobiografické dielo sa sústreďuje na život mladej siroty Jane, ktorá epizódne rozpráva svoj príbeh. O ťažkom detstve a dospievaní a o opatrovaní mladého dievčaťa, ktoré žije v pochmúrnom a záhadnom dome. Hoci je toto dielo považované skôr za klasiku romantickej literatúry, je takisto popretkávané gotickou pochmúrnosťou a realistickými motívmi a prvkami, ktoré v čase prvého publikovania knihy svedčili o jej veľkej pokrokovosti.

Daphne du Maurier – Rebeka (čes. Mrtvá a živá)
Táto kniha sa stala predlohou mnohých spracovaní, z nich najznámejšie a najúspešnejšie je to prvé z roku 1940, o ktoré sa zaslúžil Alfred Hitchcock. Hoci táto kniha je o niečo menej známa, stále ponúka zaujímavý príbeh. Ten sa sústreďuje na osudy zámožného Angličana a jeho druhej manželky. Spoločne sa vracajú do jeho sídla, kde však ich vzťah čoskoro začne ohrozovať prízrak prvej Angličanovej manželky Rebeky, ktorá zomrela za záhadných okolností. K pochmúrnosti atmosféry prispieva aj slúžka pracujúca na panstve, ktorá novej manželke svojho pána všemožne strpčuje život.

Matthew Lewis – Mnich
Podľa knihy bolo natočených niekoľko filmov. Dej tohto románu sa odohráva v kláštore a rozpráva príbeh o mníchovi, ktorý je navonok obrazom všetkých kresťanských cností, no vo vnútri je posadnutý diabolskými zvodmi žien, neresťou a hlavne vášňou a túžbou. Ide teda o zobrazenie kontrastnej postavy, ktorá vystupuje v úlohe cnostného mnícha, no na druhej strane pácha jeden zločin za druhým. Súčasne však aj trpí, pretože jeho slabosť vyhráva nad predsavzatiami a zásadami.


Máte v tomto žánri nejaké obľúbené knihy?


8 komentárov:

  1. Oscar Wilde! Samozřejmě, že i ostatní knížky jsou něčím zajímavé, o některých bych prohlásila, že jsou i skvělé. Ale! Oscar Wilde! Dorian! \O/ :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rozumiem, Dorian je proste the best a čokoľvek iné ide mimo. :D

      Odstrániť
  2. Sestry Brontëové sú skvelé, aj preto je Jana Eyrová jeden zmojich obľúbených príbehov. Ale pre mňa zo všetkých týchto autorov je práve Edgar Allan Poe autor veľkého kalibru, ktorý má neskutočné diela.. Mňa si získal Havran, ktoré je úžasné dielo :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak Edgar Allan Poe, to je kaliber, ktorý mi ani nezapadol do tohto zoznamu, nakoľko jeho dielo posunulo gotiku ešte na vyššiu úroveň. Keby som nebola taký strachopud, asi by som sa aj do niečoho od neho pustila. :D

      Odstrániť
  3. SKVĚLÉ téma top 10! :-) Miluju gotické romány, ten mix temnot a tak... Ná větrné hůrce se mi moc líbilo. Chystám se na Jane Eyerovou, Frankensteina(!!!), Drákulu jsem četla někdy hoodně malá, vidím to na re-reading, úplně si mě teď nalákala na tu atmosféru gotických románů. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že ťa tento zoznam inšpiroval. Je pravda, že je na ňom niekoľko naozaj lákavých kúskov, ktorých čítanie zvažujem aj ja. Len dúfam, že sa k nim aj dostanem. :)

      Odstrániť
  4. Jeej, ako tak pozerám, väčšina mojich obľúbených kníh :D. Práve dnes som asi po 3x dočítala Búrlivé výšiny. Jana Eyrová je srdcovka, Dorian Gray taktiež. Draculu som tiež už párkrát čítala. Rebeka je skvelá kniha... Aspoň vidím kam ma to ťahá :D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa musím priznať, že väčšinu kníh na zozname som ešte nečítala, ale tak zase na druhej strane, stále mám čo čítať. :D A gotické romány mám rada.

      Odstrániť