sobota 3. februára 2018

Nájsť svoje miesto | Síla

Autor: Siri Pettersen
Názov: Síla (nór. Evna)
Séria: Havraní kruhy (nór. Ravneringene)
Diel: tretí
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2017 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.48
Temné finále trilogie Havraní kruhy přinese osudovou volbu.
Představte si, že jste ikonou ve světě obávaných slepých. Symbolem, který jeho obyvatele spojuje v nenávisti a touze po pomstě. Jako dcera mrtvorozeného válečníka, jenž se vinou zrady svého bratra ocitl ve vyhnanství, máte jediný úkol — zahájit začátek konce.
Hirka se připravuje na setkání s vládnoucím rodem studeného světa s pevně danou hierarchií, v němž se cení odvaha a pohrdá slabostí. Dívka neochotně přijímá svůj osud v naději, že svého přítele Rimeho udrží naživu a Ymslandu v bezpečí. Ale žízeň mrtvorozených po Síle je neuhasitelná a válka nevyhnutelná. Ke kterému světu se Hirka nakonec přikloní? Kam patří?

„Ne vždy je potřeba něco znát, a přesto víme, že nám to chybí.“

Siri Pettersen je úspešnou nórskou autorkou, ktorá začínala pri komiksoch a skončila pri úspešnej trilógii, ktorá si získala niekoľko ocenení. Je živým dôkazom toho, že severská literatúra ponúka viac ako len kvalitnú detektívku alebo triler. Jej fascinujúci a temný svet si získal veľa pozornosti a fanúšikov. Až tak veľa, že si táto trilógia vyslúžila aj filmové spracovanie.
Táto trilógia ma vždy dokázala niečím prekvapiť. Najskôr svojou temnou atmosférou, vďaka ktorej mi všetky chlpy stáli v pozore, neskôr fantazijnosťou a epickosťou a nakoniec tým, ako veľmi sa dokázala prispôsobovať deju. Siri Pettersen ma zobrala na naozaj nezabudnuteľnú jazdu. Najskôr mi predstavila svoj svet a potom mi opakovane dokázala, že tam sa jej fantázia nezastavila.
V druhej knihe série, v Plísni, sme sa mohli pozrieť do sveta obyčajných ľudí a vďaka tomu som si užila perfektne kontrastné rozprávanie niekoho, kto pochádzal z úžasného stredovekého a temného sveta a zrazu sa ocitol doslova vo svetle mobilných telefónov. Očakávať, že v záverečnej knihe k ničom podobnému nedôjde, by bolo nanajvýš naivné. Samotný koniec predchádzajúcej knihy naznačoval, na čo všetko sa môžem tešiť. No aj tak ma to prekvapilo.
Hirka sa ocitla v mrazivom svete obývanom takmer nesmrteľnými Umpiri, ktorí veria vo vlastnú neporaziteľnosť, neprejavujú svoje slabosti a zo všetkého najviac túžia po tom, aby ich Hirka doviedla do Ymslandy, kde by mohli dokončiť vojnu, ktorú začali pred dlhými storočiami. Hirka žije pod veľkým tlakom, to je jasné, no napriek tomu nestrácala nič zo svojej veľkoleposti.
V mojich očiach sa stala skutočne príjemnou a sympatickou hrdinkou. Jej život nebol jednoduchý, nakoľko kdekoľvek sa snažila žiť, nikdy tam celkom nezapadala, vďaka čomu jej postava získala istý druh tragickosti. No napriek tomu nedovolila, aby ju to položilo na kolená a vždy sa rozhodla bojovať, aby všetkým ukázala, že má rovnaký nárok niekam patriť. Prešla dlhú cestu a vďaka nej sa zmenila, vyrástla v úchvatnú a silnú ženu, ktorá dokáže robiť ťažké rozhodnutia a potom za ne aj prebrať zodpovednosť.
Rime takisto prešiel ohromným vývojom a z chlapca, ktorý mal presne určené miesto vyrástol v muža s istou reputáciou a neschopnosťou zapadnúť do toho, čo mu ostatní diktujú. Rime a Hirka sa teda až tak veľmi nelíšia a vďaka tomu vytvárajú úžasne dynamickú dvojku. Pretože dokážu jeden druhého v plnej miere pochopiť, hoci niekedy k tomu dochádza za pomerne dramatických podmienok. Vďaka tomu sa však naplno prejavuje ich sila.
„Když jsem poprvé slyšela, kolika let se můžete dožít, myslela jsem si, že vám smrt musí připadat jako vysvobození. Všechno, co jsem tu za celou dobu viděla, mě přesvědčilo, jak moc jsem se pletla. Čím déle žijete, tím víc lpíte na životě. Žít déle než všechno živé vám dává pocit všemohoucnosti. Právo tvořit vládnout. Poroučet všem okolo. Smrt ale neporučí nikdo, Hod. Dokonce ani Dreyri.“
Dej tejto knihy bol v niektorých miestach pomalší, než som pôvodne očakávala. Ide predsa o posledný diel trilógie a ten by mal byť epický, akčný a hlavne by mal mať rýchly spád. To je to veľkej miery pravdivé, avšak prvá polovica knihy je zameraná aj na osobnostný rast postáv a aj na predstavovanie nového sveta. Ten je ale rovnako nebezpečný a občas aj temný, čím skvele dopĺňa atmosféru.
Takisto sa vďaka tomu v deji otvorili zaujímavé témy, ktorých čítanie som si nakoniec užila viac, než keby boli jednotlivé kapitoly plné len akcie. Takto som dostala aj emócie, atmosféru, zaujímavo spracované témy, pohľad so duše jednotlivých postáv a dostala som dej, ktorý ma ani na chvíľku neprestal baviť, či už mal spád rýchly alebo pomalší.
Siri Pettersen mi touto knihou dokázala, prečo je taká obľúbená a za čo presne jej knihy získali všetky tie ocenenia. Nebála sa mi ukázať silné stránky ale aj slabosti svojich postáv a svoje svety mi predstavila so všetkými zvrátenosťami, ktoré sa ukrývali za snehovými závejmi. A keď prišlo vyvrcholenie celej trilógie, lietali šípy, meče sekali, tiekla krv a takisto sa ukazovalo, aké dôležité je odpustiť a zabudnúť, aby sme mohli prijať niečo nové a možno aj lepšie.
Síla je vyvrcholením temnej a epickej trilógie. Hlavní hrdinovia prešli naozaj dlhú cestu, na ktorej mnohé obetovali, ale takisto sa veľa naučili a niečo aj získali. Hirka je silná hrdinka, ktorá v priebehu jednotlivých kníh rástla a ukazovala, aká je odvážna, silná a neoblomná. Hľadala svoje miesto vo svetoch, ktoré ju odmietali a opakovali jej, že nikam nepatrí. Aj vďaka tomu sa z nej stala postava, ktorej som držala palce a prežívala s ňou všetky dobrodružstvá.
Jej perfektným doplnením sa stal Rime, ktorý takisto vyrástol a hlavne dospel. Ich cestu som sledovala s napätím. Užívala som si každé slovo, obdivovala som tú atmosféru, tú mrazivosť a temnotu, ktorú Siri vložila do svojho príbehu. Vďaka tomu bol miestami až surový a to zaujímavejší. Jej svety mi vyrazili dych svojou prepracovanosťou a tým, aké jedinečné všetky boli, hoci všetky mali čosi spoločné.
Dej bol dobre vyvážený a mal čo ponúknuť aj v momentoch, keď napredoval o niečo pomalšie. Vďaka tomu dostali priestor nielen boje, striekanie krvi a plánovanie, ale aj emócie, úvahy hodné zamyslenia a istá miera filozofie. Pretože jednou z tém tejto trilógie bola aj sila odpustenia. Mali by sme zabudnúť na minulosť a s otvorenou náručou privítať to nové. Rovnako, ako to urobili Rime s Hirkou.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára