nedeľa 18. februára 2018

Top 10 #13.2: Moderný gotický román


V predchádzajúcom článku som sa venovala gotickým románom, ale pozornosť som zamerala hlavne na tie klasické, ktoré boli napísané už pred dlhším časom a stihli si získať milióny fanúšikov. V tomto príspevku som sa rozhodla zamerať na tie o niečo novšie gotické romány, ktoré v niektorých prípadoch rôzne kombinujú aj fantastické prvky...



Gotický román (gotický horor alebo gotická fikcia)
Ide o žáner literatúry, ktorý v sebe spája prvky niekoľkých žánrov, medzi nimi hororu a rytierskeho románu. Korene tohto žánru siahajú až do preromantizmu a romantizmu. V týchto obdobiach tento žáner zažíval najväčší úspech. Zaujímavosťou je, že v tomto žánri vo veľkej miere tvorili ženy.
V súčasnosti gotické romány nezriedka kombinujú aj fantastické prvky.



Miloš Urban – Sedmikostelí
Tento český autor má na konte niekoľko kníh, ktoré by sa dali považovať za gotický román. Ústredná zápletka sa sústreďuje okolo siedmych vrážd spáchaných v kostoloch. Okrem pátrania o vrahovi je tento príbeh zameraný aj na morálny úpadok, zvrátenú lásku, ale aj na hľadanie pravého vinníka a odlišovanie vraha od obete. Podľa všetkého sa na stránkach mihne aj golem. Príťažlivosť tohto románu spočíva v tom, že sa odohráva v zákutiach Prahy a ukazuje nám takú tú odvrátenú stranu spoločnosti.

Michelle Zink – Proroctví sester (Proroctví sester #1)
Príbeh tejto trilógie nás zavedie do Ameriky na konci 19. storočia. dej sa sústreďuje na osudy dvoch sestier, dvojčiat, ktoré osireli. Jedna z nich objaví staré proroctvo, podľa ktorého by na zem mal prísť Diabol, pričom kľúčové v jeho príchode by mali byť dve sestry, jedna dobrá a druhá zlá. Postupne však zisťujú, že toto proroctvo je veľmi staré a za ten čas stihlo rozdeliť veľa sestier. Táto trilógia ukáže, ako sa tejto skúške postavia Lia a Alice.

Kendare Blake – Anna krví oděná (Anna #1)
Ústrednou postavou tejto dilógie je Cas, ktorý po predkoch zdedil zvláštne zamestnanie – zabíja totiž mŕtvych. Spoločne s matkou a podivným kocúrom cestuje po svete a ničí zatúlaných duchov. Po presťahovaní do nového mesta sa dozvedia o duchovi dievčaťa, ktoré prezývajú Anna krví oděná. Avšak miesto typického scenára sa začne odvíjať temný a duchársky príbeh o preliatej dievčine, ktorá aj niekoľko desiatok rokov po smrti straší vo viktoriánskom dome, ktorý kedysi obývala, a zabíja všetkých, ktorí sa odvážia vstúpiť dnu.

Diana Setterfield – Trinásty príbeh
V debutovom románe tejto autorka sa stretávajú dve odlišné postavy – Vida, spisovateľka, ktorá šesťdesiat rokov písala príbehy o iných ľuďoch, no snažila sa zabudnúť na vlastnú minulosť, a Margaret, zamestnankyňa antikvariátu, ktorá sa vo voľnom čase snaží napísať biografie ľudí, na ktorých spoločnosť už zabudla. Vida ju preto k sebe pozve a začne jej rozprávať príbeh o temnote, duchoch a prekliatiach, čo síce Margaret fascinuje, no len sotva tomu dokáže uveriť. Až kým sa životné príbehy týchto dvoch rozdielnych žien nezačnú prepletať. Diana Setterfield je autorkou ešte jedného gotického románu s názvom Bellman & Black, ktorý sa venuje sile náhody a minulých chýb, ktoré tak rady ovplyvňujú náš život.

S. Jae-Jones – Píseň zimy (Liesl #1)
Dej tejto knihy nás zavedie do pochmúrneho prostredia nemeckého vidieka. Liesl vyrastala na príbehoch o goblinoch, o tajomných trhoch a nebezpečenstve, ktoré so sebou nesie tovar, ktorý tam predávajú. Jej život ovplyvňuje stretnutie, na ktoré si takmer nespomína, no inšpiruje ju celý život pri tvorení hudby. Nakoniec sa ukáže, že to všetko bola skutočnosť, goblini existujú a ich kráľ uniesol jej sestru. Ak ju chce získať späť, musí sa vydať na temné dobrodružstvo v podzemí, ktoré ju môže pripraviť nielen o život, ale najmä o zdravý rozum. Tento silne atmosferický príbeh je vo svojej podstate až lyrický, čomu napomáha aj všadeprítomná téma hudby.

Pam Smy – Thornhill
Dej sa odvíja v dvoch líniách a sústreďuje sa na príbeh dvoch hlavných hrdiniek, ktoré však obe žijú v iných dobách. Mary je sirota z minulosti, ktorá postupom času prichádza vďaka adopcii o všetkých svojich priateľov. Ella je dievča zo súčasnosti, ktoré sa prednedávnom presťahovalo do nového mesta a z okna svojej novej izby má perfektný výhľad na sirotinec, v ktorom kedysi žila Mary. V okne tohto sirotinca Ella zazrie dievča a je odhodlaná nielen sa s ňou spriateliť, ale takisto odhaliť záhadu, ktorá sa viaže k Thornhillu. Ellina línia je rozprávaná prostredníctvom obrázkov, vďaka čomu je ešte podčiarknutá istá pochmúrnosť rozprávania, ktorú prehlbuje aj prítomnosť prekliatia.

Kerri Maniscalco – Stalking Jack the Ripper (Stalking Jack the Ripper #1)
Dej tejto knihy sa odohráva v pochmúrnych a nebezpečných uliciach viktoriánskeho Anglicka. Hlavná hrdinka je Audrey, lordova dcéra, ktorá však vedie tajný život. Napriek prianiam svojho otca sa často vytráca do laboratória svojho strýka, kde prepadá tajom súdneho (forenzného) lekárstva. Tam sa zapletie do vyšetrovania brutálnych vrážd a jej vlastné pátrania po sériovom vrahovi jej ukáže pravú tvár jej dovtedy bezpečného života. Ako napovedá samotný názov, Audrey nepátra po nikom inom ako neslávne známom Jackovi Rozparovačovi, vďaka čomu si kniha zabezpečila veľkú pozornosť najmä na domácom trhu.

Peternelle van Arsdale – Netvor je zver
Táto kniha na prvý pohľad vyzerá ako podivná rozprávka, no v skutočnosti ide o pomerne temný príbeh nielen o predsudkoch, ale aj o sile posadnutia. Dej sa odohráva vo vymyslenom svete, v ktorom pomerne bezpečný život dedinčanov začne ohrozovať dvojica požieračiek duší, ktoré po sebe zanechávajú len skazu a smútok. Výnimku tvoria deti, ktoré sa zachránili a neskôr „ubytovali“ v osade veľmi pobožných dedinčanov. Dedina uprostred mátoživého lessa je však len sotva bezpečná a dáva tak vzniknúť rôznym druhom temnoty. Kniha je plná zaujímavých námetov a nevenuje sa len temnote okolo nás, ale najmä v nás.

A. G. Howard – The Architect of Song (Haunted Heart Legacy #1)
A. G. Howard má rada temné príbehy a nebojí sa to priznať. Tento konkrétny sa tiež neodohráva v nie práve najpozitívnejšom prostredí. Hlavná hrdinka má ťažký život, nakoľko je izolovaná kvôli vlastnej hluchote. Raz pri návšteve cintorína narazí na niečo podivné – na záhadného muža, z ktorého sa neskôr vykľuje lord, zvláštny kvietok a ducha uväzneného v okvetných lístkoch tejto rastliny. Namiesto toho, aby utiekla, sa začne viac zaujímať o to, čo sa stalo, vďaka čomu sa pred ňou odvíja temný príbeh dvoch bratov, starej nenávisti a nespravodlivosti. Avšak čím viac pátra po odpovediach, tým väčšmi sa ocitá v nebezpečenstve.

Theodora Goss – The Strange Case of the Alchemist’s Daughter (The Extraordinary Adventures of the Athena Club #1)
Táto kniha má základ hneď v niekoľkých gotických klasikách, vďaka čomu otvára dvere potenciálne temnému a záhadnému príbehu. Dej sa sústreďuje na skupinku rôznorodých žien, ktoré zvedie dokopy náhoda, aby mohli vyriešiť sériu naozaj príšerných vrážd. Okrem Sherlocka Holmesa a jeho verného priateľa doktora Watsona sa v deji mihnú aj postavy inšpirované známymi gotickými postavami, respektíve potomkovia týchto postáv – Mary Jekyll, Diana Hyde, Beatrice Rappaccini (z diela Rapacciniho dcéra od Nathaniela Hawthornea, autora Šarlátového písmena), Catherine Moreau (Ostrov doktora Moreaua) a Justine Frankenstein.


Máte v tomto žánri nejaké obľúbené knihy/série?


2 komentáre:

  1. Skvělý článek :) Mě se tenhle nápad představit to nejlepší z každého žánru moc líbí :) Četla jsem zatím jen Píseň zimy a ta mi moc nesedla. A láká mě třeba Jack the Ripper :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa napríklad Píseň zimy veľmi páčila a teraz akurát čakám, kým mi príde pokračovanie. Ale tiež ma veľmi láka Jack the Ripper. :)
      A ďakujem :)

      Odstrániť