piatok 25. mája 2018

Na hranici nenávisti a lásky | Krutá krása

Autor: Rosamund Hodge
Názov: Krutá krása (angl. Cruel Beauty)
Séria: Krutá krása (angl. Cruel Beauty Universe)
Diel: prvý
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2018 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.73
Již od narození byla Nyx zaslíbená krutému vládci svého království – a to vše jen proto, že její otec uzavřel s tímto vládcem pošetilou dohodu. A také už od narození trénovala, jak ho zabít.
Nyx nenávidí, jak ji její rodina ovládá a tlačí ji do něčeho, co sama nechce, ale v den svých sedmnáctých narozenin přesto odchází do paláce, aby se provdala za tvora, kterého nikdy neviděla. A má jasný plán, zabít vládce, zmocnit se jeho zámku a ukončit jeho devět set let trvající nadvládu nad celou zemí. Ovšem panovník ji od samého začátku překvapuje a přitahuje a jeho sídlo není tím pochmurným místem, o kterém jí rodiče vyprávěli.
Avšak aby zůstala loajální své rodině, stejně ho musí zabít! Anebo ne? 

„Nedívejte se na stíny příliš dlouho, nebo byste v nich mohli spatřit tvář démona.“

Rosamund Hodge je americká autorka, ktorá má na konte už niekoľko kníh inšpirovaných rozprávkami alebo inými klasickými príbehmi. Okrem toho píše aj krátke poviedky a uverejňuje ich na rôznych webových portáloch. Jej cesta za spisovateľskou kariérou je pomerne netradičná, nakoľko sa pre túto profesiu rozhodla ako osemročná, aby svojmu vtedy trinásťročnému bratovi dokázala, že má právo patriť do jeho spisovateľského spolku.
Kráska a Zviera je na prvý pohľad jednoduchá rozprávka. Zviera je hrozivé a strašidelné. Kráska obetavá a nádherná. Kráska vymení svoj život za blaho ostatných. Zviera ju zo začiatku desí. Neskôr sa ukáže, že Zviera nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. Kráska miluje Zviera. Zviera miluje Krásku. A ak sa navzájom nepozabíjali, nakoniec skončili spolu, aby si do konca života mohli užívať svoju nehynúcu lásku.
Presne takto vyzerá rozprávka pre niekoho, kto sa rád pozerá len na povrch a nikdy v príbehu nehľadá nič, čo v ňom nie je presne pomenované. A presne takíto ľudia by najskôr nemali čítať túto knihu. Čo môže znieť z mojej strany ako pokus odradiť niekoho od čítania. Tak to nie je. Lenže pri čítaní tejto knihy som zistila, že je naozaj ťažké vôbec zachytiť všetky úrovne tejto knihy, ak ju číta niekto s presvedčením, že ide o jednoduchú oddychovku. Na jednej strane by to mohla byť pravda, ale na tej druhej to ani zďaleka nepopisuje nádhernú zložitosť tejto knihy.
Základné kontúry sú dané hneď do začiatku. Kráska. Zviera. Začarovaný zámok. Kliatba. Tam sa však podobnosť s predlohou svojim spôsobom končí a nastupuje Hodgeovej predstavivosť. Nyx je veľmi zvláštna hrdinka. Nie je vždy dokonalá a nemá úplne čisté srdce. V skutočnosti je v jej srdci jed, je plná hnevu a najradšej by svojej sestre vykričala, ako veľmi ju nenávidí preto, že si zachráni život na úkor jej doživotného zotročenia.
Vďaka tejto jednoduchej skutočnosti sa mení nielen atmosféra celej knihy, ale aj akýsi dávno zaužívaný stereotypný pohľad na postavu reprezentujúcu Krásku. Lebo v skutočnosti Nyx nie je len spanilou dievčinou s čistým srdcom, ale zároveň v nej sú aj kúsky ohyzdného Zvieraťa, ktoré je škaredé vo vnútri, ale nie na povrchu. Čo je veľmi mätúce, to uznávam, a pravdepodobne si myslíte, že je divné mať Krásku a Zviera čiastočne reprezentované jednou postavou. Avšak aj Zviera vlastne nie je len Zvieraťom, ale má v sebe aj kúsky Krásky.
„Chtěl zachránit ženu, kterou miluje,“ prohlásila jsem. „Vy jste tu lásku využil, abyste ho obelstil.“

„Věděl moc dobře, kdo jsem a jak fungují moje dohody. Přesto za mnou ze svojí svobodné vůle přišel, aby nechal zabít člověka a přitom nemusel riskovat svůj život nebo si poskvrnit ruce. Řekni mi, moje vlídná žena, co z toho si zaslouží milost?“
Upřela jsem na něj pohled. „A pokud si zasluhuje spravedlnost, myslíte, že vy jste hoden toho, abyste ji na něm vykonal?“
„Všichni musíme konat svou povinnost.“
Akokoľvek kostrbato a prekombinovane tento môj opis môže vyznieť, v skutočnosti veľmi dobre charakterizuje spôsob, akým autorka spracovala tento príbeh „starší ako čas“. Zdrojom napätia nie je nejaké epické putovanie, v knihe takmer úplne absentujú akékoľvek bojové scény a neustále opisy tých istých činností a toho istého prostredia sú miestami ubíjajúce.
Napriek tomu má táto kniha zaujímavú dynamiku a nikdy ma nenudila. Pýtate sa, ako je to možné, keď kniha nie je akčným trhákom? Všetko súvisí so spracovaním. Rosamund Hodgeová sa totiž rozhodla svoj príbeh rozvrstviť a predstavovať ho v niekoľkých úrovniach naraz. Prelínala sa v ňom minulosť, prítomnosť a akási forma budúcnosti, pričom všetko stálo na rozhodnutí niekoľkých postáv. Delikátne sa pohrala s mojou zvedavosťou, keďže mi nič neprezradila priamo.
No najväčším prekvapením boli samotné postavy, ktoré boli reálne v tom, aké nedokonalé boli a ako dokázali nenávidieť i milovať tú istú osobu v ten istý okamih. Vďaka tomu sa príbeh dostáva do sféry kníh označených prívlastkom podivné, avšak ktorého úrovne prepožičiavajú postavám i zápletkám nevídanú hĺbku, ktorú som bola schopná naplno oceniť až pri druhom čítaní. (Nakoľko knihu som čítala už pred pár rokmi v angličtine.)
Krutá krása je príklad dokonale jednoduchej knihy s takmer komornou atmosférou, v ktorej vystupuje len niekoľko postáv, a predsa má v sebe silu zobrať mi dych. Čiastočne sú za to zodpovedné samotné postavy, ktoré nie sú čierno-bielo rozdelené a ktoré mi ukázali, že bez ohľadu na svoj vonkajší zjav sú Kráskami i Zvieratami zároveň. Takisto to súvisí s informáciami, ktoré boli skutočne útržkovité a bolo na mne, aby som ich správnym spôsobom poskladala. Ako skladačku, ku ktorej som nikdy nedostala návod.
Samotné príbehové línie sa dopĺňajú a prepletajú, dej je plný náznakov. Napriek svojej komornosti kniha zabŕdla do naozaj všakovakých tém. Mňa osobne bavila aj očividná inšpirácia hneď niekoľkými mytológiami, najzjavnejšie sa prejavila práve tá grécka. Tento fantastický svet bol vlastne mierne upravenou skutočnosťou so základmi v starých mýtoch a s referenciami, ktoré ocenia všetci mytologickí nadšenci.
Napriek tomu všetkému zámer tejto knihy ostáva skrytý. Teda, viem o čom bol dej a tiež som identifikovala veľa námetov vložených medzi riadkami. Som však presvedčená, že každý ďalší čitateľ si v knihe nájde niečo iné, čo ho osloví, v čom tkvie naozajstná sila tejto knihy. Pretože napriek tomu, že je príbeh zjavne inšpirovaný rozprávkou o Kráske a Zvierati, z pôvodného príbehu v tejto knihe ostala len kostra. Čo veľa vypovedá o kvalite knihy. Jej jediným nedostatkom však ostáva o čosi pomalší rozjazd.



Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.

6 komentárov:

  1. Na túto knihu je toľko zmiešaných názorov, no pre mňa to bude stále jeden z top retellingv, ktorý je tiež rozprávkový a možno nevysvetľuje všetko dopodrobna akoby niektorí chceli, ale to sa predsa v pôvodnej BatB tiež nedialo. :D
    Som rada, že nie som sama, ktorej kniha síce príde divná, no svojím spôsobom skvelá. <3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa táto kniha páči hlavne kvôli tomu, že je taká podivná. Že nie je presne jasné, čo sa tam deje a takisto jednotlivé vysvetlenia nie sú také prvoplánové. Takže kniha je vďaka tomu unikátna. :) (A aj preto sa mi páči.)

      Odstrániť
  2. Ach, už som ti písala, ako milujem tvoje recenzie? Ak nie, tak sa ospravedlňujem, pretože všetky tvoje recenzie sú dokonalo nádherné! Jedny z najlepších♥♥♥ a tie teda treba vychváliť :)
    Úprimne, anotáciou a ani obálkou ma kniha vôbec nenalákala. Hlavne tá anotácia vo mne vzbudila dojmy (najmä táto veta: Avšak aby zůstala loajální své rodině, stejně ho musí zabít! Anebo ne? ), že tu máme opäť YA, ktorá by ma rozčúlila, ale teraz, vďaka tebe, naozaj zvažujem po knihe siahnuť. Vyzerá zaujímavo, nevšedne a prepracovane. Takže ďakujem nie len za tip, ale aj za zážitok pri čítaní tejto recenzie :) Maj sa krásne!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za kompliment, veľmi ma potešil a vyčaril úsmev na perách. :)
      Čo sa týka tej anotácie, aby som bola úprimná, je dosť zlá. Pretože vlastne ani nehovorí o tom, o čom je kniha, ale o tom, čo chce počuť priemerná pätnástka o nejakej knihe. Čo je škoda, pretože tá anotácia naozaj urobí viac neplechy ako prospechu.
      Ale som rada, že ťa možno aj moja recenzia presvedčila o tom, že táto kniha ponúka viac ako jej strohá a klišéoidná anotácia. :D

      Odstrániť
  3. Mám pocit, že to asi nebude nič pre mňa, nie som taký ten trpezlivý hĺbavý čitateľ alebo ak oto zhrnúť, ale veľmi pekne napísaná recenzia.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je pravda, že táto kniha je skôr zameraná na pozornosť a núti čitateľa pozerať sa na niektoré veci z rôznych uhlov. Vďaka čomu je určená istému typu čitateľov.
      Ďakujem za pochvalu. :)

      Odstrániť