streda 2. mája 2018

Rodina je najdôležitejšia | Spútaní časom

Autor: Martin Repa
Názov: Spútaní časom
Slovenské alebo české vydanie: Forza Music, 2018 (SR)
Hodnotenie na GR: 4.75
Mysteriózny príbeh, kde hlavnú úlohu zohráva láska ako hnací motor na prekonanie všetkých prekážok, je zároveň odvážnou sondou do neznámych hlbín nášho podvedomia. Autor ponúka jednu z odpovedí na večné otázky ľudstva, či existuje aj iný život ako ten, čo poznáme.
Emotívne silný a precízne vystavaný príbeh zaujme čitateľa od samotného desivého úvodu, až po veľkolepé vyvrcholenie. Spolu s autorom sa vyberieme za hranice reálneho sveta. Kniha Spútaní časom pozýva čitateľa na cestu, o ktorej bude ešte dlho premýšľať.

„Strach žije v minulosti. Ak to pochopíme, nevezme nám budúcnosť.“

Martin Repa je debutujúci slovenský autor, ktorý však s písaním už má skúsenosti. Pod pseudonymom Matt van der Bryll prispieval svojou tvorbou na stránku Mám talent. Rovnaké meno nesie aj hlavný hrdina jeho prvej vydanej knihy. Autorom ilustrácií je Ladislav Štibrányi, autorov starý otec, ktorého práca nádherne dopĺňa a obohacuje knihu. 
Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že táto kniha je jednoduchá, priamočiara a rozpráva akýsi epizódny príbeh o jednom Mattovi. V skutočnosti by to bola pravda, ale v tom prípade by tá pravda musela byť ochudobnená o veľa podstatných detailov.
Hlavný hrdina tohto príbehu pracuje ako vedec v jednom zariadení. Jedného dňa sa však stane nehoda a jeho milovaná manželka aj s malým synom akoby prestali existovať. Pričom len on sám verí, že sú ešte obaja nažive a dokáže ich nájsť. Vďaka tomu je dej plný citov, avšak to je očakávané. Keby sa mne stratili najbližší, takisto by som robila možné aj nemožné, aby som ich našla. A hľadala by som ich aj dlho po tom, ako by som vyčerpala všetky možnosti.
V niektorých pasážach mi kvôli tejto tragédii stískalo hrdlo a inokedy som sa hnevala. Do deja totiž zasahovali aj iné postavy, hoci ich bolo pomenej. Medzi nimi bol aj takzvaný najlepší priateľ Allan a šéf Lucas, ktorých viac ako pomoc priateľovi a kolegovi zaujíma len jeho diskreditácia v očiach verejnosti a ututlanie celej príhody. Len aby nepadlo podozrenie na pracovisko.
V tomto prípade som sa vlastne ani nečudovala, nakoľko podobné pokrytectvo vládne svetu, čo je smutné. Avšak napriek tomu toto nebol koniec príbehu. Len jeho začiatok. Celá kniha sa odohrávala v niekoľkých samostatných a navzájom prepletených líniách. Matt rozprával o svojej prítomnosti a spomínal na minulosť. No a potom tu boli jeho sny – príliš živé nočné mory, ktoré ho celého pohltili a kvôli nim mal problém vnímať, čo je skutočnosť a čo iba predstava.
Delikátne a do posledného detailu premyslené psychologické hry niekoľkokrát zmiatli aj mňa. Nedokázala som úplne držať krok s tým, čo sa vlastne deja a ako vo vytržení som chcela vedieť viac. Pretože som potrebovala vedieť, ako do dopadne, čo sa vlastne stalo. A v tomto chaose bola prekvapivá hĺbka. Nachádzala som ju v nádherných myšlienkach, ale aj v samotných scénach.
„Žijeme v presvedčení, že našich päť zmyslov nám ukáže správnu cestu napriek tomu, že práve vďaka nim sa strácame. Ten šiesty pokladáme za ilúziu, hoci ako jediný vychádza z nášho vnútra a nikdy nás neklame.“
Matt sa vybral na cestu, aby našiel syna Maxa a manželku Vivien. Pri tom však nachádzal aj sám seba. Fascinovalo ma, aké silné puto títo traja medzi sebou mali. Všetci mali svoje chyby, svoje silné aj slabé stránky. Matt sa mohol rozhodnúť a nechať „zmiznúť“ všetko, čo mu kedy na manželke prekážalo. Ale on si vybral tú ťažšiu možnosť. Vďaka tomu som ho ako osobu musela obdivovať.
Nielen pre tú tŕnistú cestu, ktorú sa rozhodol absolvovať. Ale preto, že sa rozhodol všetko to prežiť a dobrovoľne sa k tomu vrátiť, aj keď vedel, že bez toho či onoho by bol jeho život jednoduchší. Táto jedna scéna tak trochu vystihuje charakter celej knihy. Nejde len o hľadanie stratených milovaných, ide aj o vytrvalosť, sebazaprenie a odvahu zvoliť si skutočný niekedy trpký život aj v momente, keď stojíme tvárou v tvár krásnemu snu.
Kniha Spútaní časom je delikátnym vyvážením snového a skutočného. V nevšednej a o to nádhernejšej grafickej úprave mi bol predstavený skromne sa tváriaci krátky príbeh s obrovským posolstvom. Hlavný hrdina Matt sa v ňom vydáva na strastiplnú cestu plnú sebazapierania, aby na jej konci našiel to, o čo prišiel.
Dej je popretkávaný niekoľkými časovými líniami. Prítomnosť dopĺňajú krátke retrospektívne pohľady do minulosti a tie sú obohatené snovým svetom nočným môr a márnych túžob. Napriek prvotnej pochybnosti, že sa v tom budem strácať, som nakoniec dostala veľmi celistvý dej, v ktorom každá jedna udalosť mala svoje miesto. Táto kniha teda nie je len obyčajným vyrozprávaním krátkeho príbehu o jednom mužovi, ktorý prišiel o rodinu a snaží sa ju nájsť.
Tento príbeh je snovým dobrodružstvom na hrane predstavivosti a skutočnosti, popretkávaný nádhernými myšlienkami, vďaka čomu môže vyniknúť sila posolstva ukrytého v jednotlivých riadkoch. Všetko to dopĺňa autorov úsporný štýl, ktorým často len naznačuje a dovoľuje svojmu čitateľovi, aby si všetko potrebné domyslel podľa vlastného uváženia. Pomyslenou čerešničkou na torte sú už iba ilustrácie. Hoci si uvedomujem, že táto kniha nie je určená masovému čitateľovi, určite ho ocenia hlavne ľudia, ktorí sa pri čítaní radi zamýšľajú a hľadajú krásu vo všedne sa tváriacich veciach.





Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem autorovi.

Knihu si môžete kúpiť TU, TU alebo TU.


4 komentáre:

  1. Kniha ma už čaká doma na poličke a ja sa na ňu veľmi teším. Ilustrácie sa mi zapáči len čo som si ju prelistovala, takže verím, že aj obsah knihy ma nadchne rovnako :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že sa ti bude páčiť. Je to naozaj výborne napísaný príbeh. :)

      Odstrániť
  2. Nádherná recenzia!♥ Aj na mňa už knižka čaká a neviem sa dočkať, kedy ma prenesie do svojho sveta :)
    Prečítala som si z nej len pár úvodných viet a už teraz viem, že to naozaj môže byť niečo pre mňa, pretože milujem, keď kniha v sebe ukrýva niečo viac a núti čitateľa premýšľať...och, a to spracovanie, dokonalosť!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) A táto kniha je absolútne unikátna a už sa teším na tvoju recenziu. Dúfam, že sa ti kniha bude páčiť a prajem ti k nej príjemné čítanie. ;)

      Odstrániť