štvrtok 11. júla 2019

Komiksové okienko, vol. 5

Ďalší mesiac a opäť ďalšia dávka zaujímavých komiksov. Väčšinu z nich som pritom objavila len náhodou vďaka istej stránke, kde je možné čítať komiksy zadarmo. Okrem toho teraz začína byť skutočne teplo (hoci dnešok tak nevyzerá) a čím horúcejšie je, tým menej náročné knihy chcem čítať, až nakoniec skončím pri komiksoch, pretože ich čítanie je skrátka najjednoduchšie.



Stjepan Šejić – Sunstone
Tento komiks som spomínala už predtým v súvislosti s iným komiksom tohto autora, konkrétne to bol Ravine, ktorý však nikdy nebol dokončený, nakoľko len Sunstone sa ukázal byť ziskový projekt. O čom tento komerčne úspešnejší komiks teda je? Je v podstate o dvoch dievčatách, ktoré sa dlho bavili na internete, zistili, že majú veľa spoločného, a zrazu ich náklonnosť musí čeliť krutej realite. Hovoríte si, že tento komiks je vlastne romantickým dojákom s obrázkami. Čo je čiastočne pravda, len s jedným malým rozdielom – tieto dve ženy totiž majú rady BDSM. Takže ak už nič iné, ich vzťah je aspoň poriadne štipľavý. Sama vlastne neviem, ako je možné, že sa mi niečo podobné páči, nakoľko som si nikdy nemyslela, že by ma mohol podobný príbeh baviť. Vo svojej podstate je to ale dosť jednoduché a oddychové čítanie, vďaka ktorému môžem pozerať na preferencie niektorých ľudí o čosi chápavejšie. Okrem toho to nie je prehnane erotické. Teda, objaví sa tam nahotinka či dve a aj iné scény, ale nedá sa povedať, že by išlo o kreslené porno, nakoľko autor skutočne zapracoval na psychologizácii svojich postáv. Napriek tomu je to len oddychovka a keď som tak čítala jednotlivé zväzky, uvedomovala som si, prečo je to také populárne – pretože tento príbeh má potenciál nalákať veľa rôznych ľudí, či už hovoríme o tých, čo podobné praktiky majú radi, alebo o tých, ktorí sú skrátka len zvedaví. A po otvorení komiksu si uvedomia, že ich to čítanie vlastne baví, tak prečo v ňom nepokračovať. Hoci som si istá, že o tomto komikse veľa ľudí nehovorí – niekedy hlavne tí, ktorí ho aj skutočne čítali. Aj keď nechápem, prečo cítia potrebu hanbiť sa kvôli čítaniu.

Jason Latour & Robbi Rodriguez – Spider-Gwen
Superhrdinským komiksom sa vo väčšine prípadov snažím vyhýbať, nakoľko je náročné ich čítať. Pretože osudy hrdinov sa prepletajú s iným a nakoniec skončíte tak, že musíte čítať rôzne samostatné série, udalosti, eventy, dejové línie a o úplne iných postavách len preto, aby ste porozumeli tomu, čo sa to vlastne deje. Toto všetko som si uvedomovala aj keď som našla tento komiks, ale akosi som na to pozabudla. Pretože Spider-Gwen ma ako postava zaujala už v animáku Into the Spider-Verse. Koncept rôznych Spider-osôb (teda, nie nutne len osôb) z iných verzií Zeme ma dosť nadchol a keď som sa dozvedela, že takmer všetci majú samostatné komiksové série, musela som sa do niektorej pustiť. Vyhrala to Gwen, ktorá vo svojom svete musela sledovať, ako jej priateľ Peter Parker zomiera – a svet ju z jeho smrti viní a snažia sa ju dolapiť a zabásnuť. Na jej príbehu ma bavila grafická stránka a svojim spôsobom aj príbeh, hoci niekedy bol až príliš priehľadný. Problémom boli už tie spomínané prepojenia a referencie, ktorým som skrátka nerozumela. Hovoriac o tom, že je náročné sledovať nejaký dej, keď neviete nič o postavách, ktoré sa tam objavili a tie, ktoré aj poznáte, sa správajú úplne inak – osobne ma veľmi pobavil Matt Murdock, ktorý vystupoval ako Kingpinov advokát a Captain America je žena menom Sam Wilson. Takže séria je to dobrá, bavia ma postavy a celý ten koncept, len škoda všetkých tých detailov, ktoré mi unikajú, pretože im skrátka nerozumiem.

Patricia Briggs & Tom Garcia – Mercy Thompson: Hopcross Jilly
Tento komiks bol pre mňa tak trochu povinnou jazdou, nakoľko Mercy a celý jej svet úplne zbožňujem. Okrem toho v tomto prípade hovorím o príbehu, o ktorom som nemala možnosť sa dozvedieť z kníh, hoci z neho priamo vychádza. Myslím, že sa to spomína niekde v deviatej knihe, že fae z rezervácií unikli (alebo ich fae pustili, to je otázne) vcelku hrozivé príšerky, ktoré ľuďom mali pripomenúť, že fae nie sú sladké a neškodné bytosti. Jednou z nich bol troll, s ktorým Mercy bojovala, no okrem neho napríklad aj Hopcross Jilly – desivá príšera, ktorá sa živí neposlušnými deťmi, ktoré ešte zaživa pochováva, z čoho čerpá silu, no predtým im stihne odhryznúť prsty na nohách a na rukách. Očarujúca bytosť, no nie? Je jasné, že Mercy a Adam sa nutne tejto fae musia postaviť, hlavne po tom, ako nájdu kosti jej detských obetí. (Nakoniec sa mi podarilo zistiť, že dej Hopcross Jilly sa odohráva medzi siedmou a ôsmou knihou, čiže pred knihou Nocí zlomená.) Príbeh to bol jednoduchý, nakoľko som sledovala len jednu dejovú líniu, ale nesmierne sa mi to páčilo. Jedným z dôvodov bola aj grafická stránka, nakoľko sa mi zdá, že toto konkrétne stvárnenie postáv je vernejšie ich predstave. Takisto som sa tešila, že som mohla viac sledovať Jessie a jej život. Príbeh mi totiž väčšinovo rozprávala práve ona, čo bolo osvieženie oproti tomu, keď mi dej rozpráva len Mercy (a výnimočne aj Adam). K tomuto komiksu nemám čo dodať – ak máte radi Mercy, je to pre vás povinná jazda. Navyše, keďže sa na tvorbe podieľala aj Patty, je všetko poriadne domyslené a zapadá to do dejovej línie celej série.

Noelle Stevenson – Nimona
Tento komiks sa stáva stále populárnejším, dokonca sa dočkal aj slovenského prekladu. Jeho autorka ho uverejňovala najskôr online a neskôr vyšiel aj v knižnej podobe. Ide o príbeh, ktorý je rozpovedaný a ukončený v jedinej knihe, vďaka čomu má výhodu oproti rozsiahlym cyklom a prepletenými dejovými líniami (áno, superhrdinovia, pozerám sa na vás). Grafická stránka tohto komiksu je o niečo jednoduchšia, než som normálne zvyknutá a pripomínala mi jednoduchú kresbu klasických kreslených vtipov, avšak to mu neuberá na kvalite. Dej je však zaujímavejší ako kresba, no najlepšie sú postavy. Autorka si dala záležať, aby ich vykreslila skutočne dobre, navyše proti sebe postavila odvekých nepriateľov (bývalých priateľov), z ktorých jeden je zloduch a druhý hrdina, pričom ani jeden z nich sa nespráva tak, ako by sa od nich očakávalo – čím sa vyvracajú zaužívané predstavy o bezchybných hrdinoch a zákerných zlosynoch. Nimona je najzaujímavejšie postavička, nakoľko je tvaromeniačka a túži po tom, aby mohla pomáhať práve zlosynovi tohto príbehu. Dej je jednoduchý, o to viac vynikli postavy a aj prostredie, ktoré je poriadne výstredné – ide o akúsi podivnú formu stredoveku, kde nájdete meče a drakov, ale zároveň televízory a vedecké výstavy. Takže je to tak trochu šialené a výstredné, ale naozaj dobré.

Joe Henderson & Lee Garbett & Antonio Fabela – Skyward
Na tento komiks som narazia náhodou a aj to preto, že ho vydalo moje obľúbené komiksové vydavateľstvo Image Comics. Príbeh je tak trochu dystopickejšie ladený a opisuje život Willy, ktorá sa narodila krátko predtým, než na Zemi takmer úplne prestala fungovať gravitácia. Takže o dvadsať rokov neskôr ľudia poletujú vo vzduchu, dokážu preskočiť naozaj veľkú časť cesty naraz, čím je ich život jednoduchší, no okrem toho so sebou prináša aj mnohé hrozby, napríklad by mohli vyletieť do vzduchu a stále ďalej, až by mohli zomrieť. Navyše ani práca nie je jednoduchá, všetko sa muselo od základu zmeniť. Z príbehu som sa nedozvedala o tom, prečo sa to všetko vlastne stalo a správanie postáv je nanajvýš výstredné a mení sa podľa toho, ktorým smerom fúka vietor, takže o nejakom vývoji v charakteroch nemôže byť ani reč. Ale napriek tomu sa príbeh číta dobre. Je jednoduchý, taký trochu oddychovejší. Autori sa asi snažili vytvoriť niečo nenáročné, čo sa im aj podarilo. Ale obdivujem ich fantáziu, nakoľko hlavne v druhom zväzku jej popustili uzdu, a zrazu všade poletovali obrovské ľudožravé vážky, ktoré chytali lovci s mečmi jazdiaci na motýľoch a iné výstrednosti. Takže asi nemusím zdôrazňovať, že ma čítanie baví, o to viac, že nakoniec sa ukázalo, že dej môže byť aj trochu napínavý a tajomný.


Máte nejaké obľúbené komiksy?
Určite sa so mnou podeľte, rada si rozšírim obzory.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára