pondelok 1. júla 2019

InDaBoR #2: Svetový deň UFO


Svetový deň UFO oslavujeme vždy 2. júla a hoci sa to tak nezdá, ide o pomerne mladý sviatok. Celosvetovo sa oslavuje od roku 2001 aj ako Deň neidentifikovateľných lietajúcich objektov a vyhlásil ho zakladateľ Výskumného strediska vesmírnych vied Sírius UFO. 2. júl bol vybraný zámerne, nakoľko v tento deň roku 1947 malo na farme v Novom Mexiku spadnúť UFO. Údajne boli nájdené trosky vesmírnej lode a telá mimozemšťanov.
Ako lepšie si tento deň pripomenúť, než čítaním kníh o mimozemskej invázii?





Stephenie Meyer – Hostiteľ
Stephenie Meyer je autorka, o ktorej teraz ľudia s obľubou tvrdia, že nečítali ani jednu jej knihu a ani o nej nikdy nepočuli, no pritom všetky jej počiny majú na poličkách. Hostiteľ je podľa môjho názoru kniha, v ktorej autorka ukázala, že vie písať. Mimozemská invázia v jej podaní bola skôr pokojnejšia, nakoľko mimozemšťania, vo forme malých parazitov vložených do zátylku nič netušiacich ľudí, prišli preto, aby priniesli mier a prosperitu. A aby z toho mali aj výhody, to je jasné. Prvá tretina knihy vás najskôr zabije tým, aká je zdĺhavá, ale keď sa dej rozbehne, je veľmi zaujímavý, snáď akčný a dokonca v sebe nesie isté morálne posolstvo. Táto kniha dodnes patrí medzi moje najobľúbenejšie a rada sa k nim vraciam, pretože je to naozaj veľmi príjemne napísaná kniha plná zamyslení o pravej cene ľudskosti.

Hank Green – Je to absolútne fenomenálne
Slovenský preklad tejto knihy uzrel svetlo knižného trhu len pomerne nedávno, no myslím si, že si v ňom čoskoro nájde svoje stále miesto. Autorova prvotina je veľmi silný a zaujímavý príbeh, ktorý nerozpráva len o negatívnom vplyve médií na život, ale okrajovo aj o mimozemskej invázii. Tú predstavujú roboti, pomenovaní ako Carlovia podľa prvého Carla objaveného hlavnou hrdinkou, no nie je presne jasné, prečo vlastne prišli. Či preto, aby si z ľudí urobili večeru, alebo pre krásne západy slnka, snáď kvôli tomu, aby nás skúmali a niečo sa naučili. Alebo aby niečo naučili nás. Kniha je nesmierne zaujímavá, výborne napísaná a naozaj dobre sa čítala a to aj napriek tomu, že rozprávačka príbehu je absolútne nespoľahlivá a rada čitateľov zavádza. Pre mňa to bola hlavne kniha s posolstvom.

Jennifer L. Armentrout – Obsidián (Lux #1)
Pamätám si tie časy, keď bola táto kniha, a s ňou celá séria, taká populárna, že o nej všetci švitorili a tí zvyšní to čítali. V súčasnosti sa pozriete na obsah a uvedomíte si, že je to jedno veľké klišé o tom, ako sa dievčinka prisťahuje do nového mesta, kde klofne toho najsexy miestneho domorodca. Ale chyba! Hlavná hrdinka ho od pohľadu neznáša a nakoniec zistí, že je mimozemšťan. Vo svojej podstate sa táto kniha až tak veľmi neodlišuje od YA priemeru, ktorý sme čítali pred niekoľkými rokmi. Možno len tým, že autorkin štýl je svieži a jej love-hate vzťah zábavný a výživný. Jej mimozemská invázia spočíta v tom, že sledujeme dva znepriatelené národy, pričom jeden z nich našiel útočisko na Zemi. Lenže nebola by to Zem, keby ich nechcela využiť vo svoj prospech. Takže v neskorších častiach príbehu autorka sem-tam zabiehala aj k politike. V podstate taká vcelku vydarená oddychovka.



Rick Yancey – Piata vlna (Piata vlna #1)
Toto je tiež staršia kniha, populárna hlavne v čase, keď krvilačná verejnosť chcela čítať príbehy o tom, ako sa medzi sebou zabíjajú tínedžeri (z tohto trendu pokojne môžeme obviniť Hunger Games). Autor však prišiel s ešte o čosi krvilačnejším prístupom, nakoľko jeho mimozemská invázia bola poriadne drsná a prežilo ju len malé percento ľudí. Ako už názov napovedá, samotný proces prebiehal vo vlnách a na konci ostali z rodín len torzá a mladé decká dostali do rúk zbrane, aby mohli chrániť to, čo ostalo z ľudstva. Svojich päť minút slávy táto kniha zažila aj vďaka rovnomennej filmovej adaptácii, ktorá však dopadla podobne ako iné adaptácie podobne ladených kníh – dosť veľkým neúspechom. Pričom trilógia je zo začiatku dosť schopný príbehom o tom, ako staršia sestra zachraňuje svojho milovaného mladšieho brata.

H. G. Wells – Vojna svetov
Toto dielo je už natrvalo zapísané na zoznam nehynúcich klasík, hoci len málo ľudí ho skutočne čítalo alebo o ňom počulo. Niektorým aspoň napadne rovnomenný film zo Spielbergovej dielne s Tomom Cruisom v hlavnej úlohe. Pritom kniha má na krku storočie a ďalších tridsať rokov k tomu. Dej je rozprávaný prostredníctvom denníkových zápiskov, má teda skôr dokumentárnejší charakter. Sledujeme osud postáv bojujúcich o prežitie, nakoľko mimozemská invázia má za úlohu jediné – vyhladiť ľudstvo, pretože mimozemšťania hľadajú nové obývateľné územia, nakoľko sa tak trochu medzičasom premnožili. Na to, v akej dobre toto dielo vzniklo, je prekvapivo moderné, nakoľko autor už v tom čase píše akýchsi laserových zbraniach. No a hoci na motívy tohto príbehu vznikol takmer dvojhodinový film, v skutočnosti len máloktoré vydanie tejto knihy presiahlo dvesto strán. Takže hovoríme o kratšom, no poriadne krvavom čítaní.


Poznáte iné knihy o mimozemských inváziách, ktoré by ste mi chceli odporučiť?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára