utorok 30. júla 2019

Nástrahy toxických priateľstiev | The Best Lies

Autor: Sarah Lyu
Názov: The Best Lies
Špecifikácia: o tom, čo sa stane, keď sa pre jednu kamarátku priateľstvo zmení na posadnutosť
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.81


“We’re the heroes in this story, born of tragic circumstances, yes, but also strong enough to overcome them. We’ll win the day.” 


Pri tejto knihe je tak trochu od začiatku jasné, o čom asi bude – anotácia prezrádza, že príbeh je o dvoch priateľkách, o Elise a Remy, ktoré sú nerozlučné. No niečo sa stane, Elise zastrelí Reminho priateľa a Remy, namiesto toho, aby bola nahnevaná, sa snaží vymyslieť spôsob, ako Elise pomôcť. Skrátka nechce, aby skončila vo väzení. Takže je jasné, že v ich vzťahu nie je niečo s kostolným poriadkom.
Remy ma ako rozprávačka a zároveň hlavná hrdinka bavila, nakoľko sa výborne hodila do tohto typu príbehu. Predstavovala dievčinu, ktorá na jednej strane ničím nevybočovala zo stereotypu, ale na tej druhej mala isté problémy v rodine, vďaka ktorým sa často cítila opustená. Preto som sa nečudovala, že práve ona pritiahla pozornosť Elise, ktorá bola rovnako osamelá, no zároveň zúfalá, aby si priateľku nielen našla, ale hlavne aj udržala – pretože už toľko ľudí predtým ju sklamalo a ona by sa tomu rada vyhla.
Obe tieto dievčiny mi navyše autorka predstavovala súčasne, ale len postupne, čiže mi takpovediac predstavila každú stránku ich psychologických profilov. Bolo zaujímavé sledovať ich nie práve najzdravší vzťah z pozície pozorovateľa a pritom si uvedomovať, že ak by som bola Remy, podobne ako ona by som nedostatky svojej priateľky veľmi ochotne prehliadala.
Navyše Elise bola skúsený manipulátor a tým, že Remy tak dobre poznala, mohla jej nielen hrať na city, ale hlavne prinútiť ju robiť a myslieť si to, čo ona sama chcela. Autorke sa navyše podarilo tieto postavy tak výborne vykresliť, že som rozumela nielen ich povahám a vlastnostiam, ale aj ich motivácii.
A ako som hovorila už mnohokrát, je náročné nenávidieť postavu, ktorú dokážem tak veľmi pochopiť. Jackovi, zastrelenému Reminmu priateľovi, autorka síce venovala o čosi menší priestor, ale pre potreby príbehu to postačilo. Skrátka to bol obyčajný milý chalan, ktorý mal hlavu na správnom mieste a o to viac ma dojímalo a aj hnevalo, ako nakoniec skončil.
“You want me to fight for you, is that it? I can do that,” she said.
“That’s not it,” I said, growing agitated. “Stop. Just stop. It’s not a competition! I love both of you, okay?”
“You love him now?” she asked in shock. I was surprised too. I hadn’t known how I felt until that moment.
“I do.”
She scoffed.
I sighed. “You want it to be just two of us together.”
“And what is wrong with that?”
S dejom som však zo začiatku mala trošku problém. Autorka totiž rozpovedala príbeh oboch dievčat v niekoľkých časových líniách. Tá hlavná sa odohrávala v súčasnosti, teda po tom, ako Jack zomrel, pričom Remy sa vracala k udalostiam z minulosti a rozprávala mi, ako sa spoznala s Elise, ako s Jackom a tiež mi nezabudla opísať iné dôležité udalosti v ich spoločných vzťahoch.
Čo bolo síce zaujímavé a tiež si myslím, že správne rozhodnutie, ale nepomáhalo mi to v tom, aby som všetko jednoduchšie pochopila. Zo začiatku som sa strácala a tiež som niekedy nerozumela tomu, prečo potrebujem poznať až toľko na prvý pohľad bezvýznamných informácií. Našťastie začalo byť nakoniec jasné, o čo sa autorka snažila – Remino rozprávanie vystavala doslova ako mozaiku, alebo ako vežu z kociek, pričom pozornosť venovala každému detailu. Vďaka tomu sa psychologické profily jednotlivých postáv prehlbovali, viac som rozumela ich správaniu a dokázala sa vžiť do ich rozhodnutí.
Navyše som tiež spolu s Remy odhaľovala, čo presne sa stalo, nakoľko ona na to tak trochu zabudla. Teórie som mala a nakoniec som dobre odhadla, čo sa asi stalo, no napriek tomu to na mňa zapôsobilo. Pretože autorka ma prinútila nielen vžiť sa do postáv, ale tiež som vďaka jej štýlu dokázala s nimi súcitiť, rozumela som ich správaniu a nakoniec som to s nimi všetko prežívala. Táto kniha je vlastne ukážkou toho, kam až dokážu zájsť toxické vzťahy a aké náročné je ich pretnúť, no aké prospešné to zároveň pre nás môže byť. A nielen pre nás.
The Best Lies je vskutku výborne napísaným príbehom. Autorka veľkú pozornosť venovala hlavne postavám a okrem ich správania a vlastností mi hlavne nezabudla predstaviť ich motiváciu. Tým pádom som ich dokázala lepšie pochopiť a vcítiť sa do ich správania a hlavne dôvodov, ktoré ich k tomu správaniu viedli. Navyše autorka rovnakú pozornosť venovala aj opisovaniu jednotlivých udalostí, pričom rada skákala v čase, aby mi vysvetľovala vždy práve to, čo bolo pre danú scénu najdôležitejšie.
Čo aj spôsobilo, že som sa zo začiatku v čítaní trochu strácala a neskôr som nedokázala pochopiť, prečo všetky tie detaily potrebujem. Nakoniec sa však ukázalo, že to potrebné skutočne bolo a ja som ostala nadšená. Tento veľmi citlivo vyrozprávaný príbeh je nielen smutný, ale predovšetkým reálny a veľmi dôsledne sa venuje tematike toxických vzťahov a tomu, aký zhubný vplyv môžu mať nielen na týchto dvoch kamarátov, ale aj na ich bezprostredné okolie.


oficiálna anotácia:
Remy Tsai used to know how her story would turn out. But now, she doesn’t even know what tomorrow will look like.
She was happy once. Remy had her boyfriend Jack, and Elise, her best friend – her soul mate – who understood her better than anyone else in the world.
But now Jack is dead, shot through the chest…
And it was Elise who pulled the trigger.
Was it self-defence? Or something darker than anything Remy could have imagined? As the police investigate, Remy does the same, sifting through her own memories, looking for a scrap of truth that could save the friendship that means everything to her.
Told in alternating timelines, this twisted psychological thriller explores the dark side of obsessive friendship.

2 komentáre:

  1. Úplne súhlasím, skvelá kniha a to vykreslenie toxického priateľstva... Inak, tiež som odhadla, čo sa stalo, ale myslím, že o to ani tak nešlo - skôr o celé to psychologické pozadie. Plus sa mi páčilo, ako Remy na konci prestali romantizovať utrpenie.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Práve pre to psychologické pozadie som si čítanie tak veľmi užila. :)
      (A áno, bolo super, keď veľká romantizácia ustala.)

      Odstrániť