utorok 23. júla 2019

Morská panna v neznámych vodách | The Mermaid

Autor: Christina Henry
Názov: The Mermaid (čes. Mořská panna)
Špecifikácia: príbeh o morskej panne, ktorá je nútená čeliť svetu, ktorému nerozumie
Slovenské alebo české vydanie: Jota, 2019 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.68


“Humans often valued what they should not and most often they did not value what was right before their eyes.” 


P.T. Barnum je historická osoba, o ktorej sa širšia verejnosť dozvedela viac aj vďaka muzikálu The Greatest Showman. Ja medzi ne rozhodne patrím, hoci pri neskoršom čítaní niektorých článkov som si uvedomila, že v muzikáli bol o čosi romantickejšou postavou, než akým bol v skutočnosti. Preto som sa tešila na túto knihu, pretože som dúfala, že v nej budem môcť spoznať toho reálnejšieho Barnuma.
Kniha začína vcelku rozprávkovým opisom príbehu mladej a divokej morskej panny Amelie, ktorú jedného dňa do svojej siete chytí rybár, no rozhodne sa ju pustiť. Ona, čiastočne z vďačnosti a čiastočne zo zvedavosti, sa rozhodne k tomuto mužovi vrátiť. Zamilujú sa do seba a prežijú relatívne šťastný a pokojný život – hoci Jack starne, no Amelia ostáva stále rovnako mladá a krásna.
Jackova smrť je tak nevyhnutnosťou, no napriek tomu sa s ňou Amelia nevie vyrovnať a aj desať rokov po jeho zmiznutí na mori čaká na pláži. No niekto si ju raz všimne a zvesti o existencii morskej panny sa donesú až do uší P.T. Barnuma, ktorý v tom čase hľadá niečo exotické do svojho Amerického múzea. Takže na cestu vypraví svojho vtedajšieho spoločníka a zároveň právnika Leviho Lymana.
Hoci na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že tento príbeh je nielen exotický, ale aj akčný, opak je pravdou. Keďže som už predtým mala tú česť čítať inú autorkinu knihu, vedela som, že mám očakávať skôr pomalšie tempo, občasnú priamu reč a skôr súvislý text vo forme záznamu vedomia postáv. Vďaka tomu som mohla každého z hlavných aktérov dokonale spoznať.
Samozrejme najviac priestoru dostala Amelia, ktorá bola nesmierne silná hrdinka, svojim spôsobom tvrdohlavá, keďže mala istú predstavu o svete a tá sa nezhodovala s tým, ako svet v skutočnosti fungoval. Čo vyvolávalo nielen kontrast, ale najmä konflikt v deji. Pre mňa je vždy zaujímavé sledovať, ako vníma moderný svet niekto, kto ho vidí po prvýkrát a v tomto smere ma Amelia nesklamala, nakoľko jej postrehy boli často nielen trefné, ale najmä hlboké a nútili ma premýšľať.
Okrem toho však aj samotné hlavné postavy boli vytvorené tak trochu kontrastne. Amelia bola trošku naivná a mala istú predstavu o svete a najmä mala ilúzie a sny. Jej protikladom sa teda stala Charity, Barnumova manželka, ktorá kedysi bola rovnako zasnívaná, len aby sa prebudila do reality. Ďalšou protikladnou dvojicou boli Levi a Barnum, pričom oboch zaujímal zisk, no zatiaľ čo Levi mal v sebe veľkú mieru ľudskosti, Barnum bol chladnokrvný a neštítil sa kráčať cez mŕtvoly – niekedy doslova.
“What's a savage?" Amelia said. "Someone who doesn't live as you do? Someone who doesn't have gaslight and shoes and cobblestoned streets?"

Levi took a breath and tried again. "These are simple people who haven't been exposed to-"
"And why is simple something that needs to be fixed? Why must all people everywhere be cast in the same mold?"
Vďaka týmto dvom sa príbeh stal aj obrazom toho, aké nebezpečné je niekedy príliš túžiť po zisku, ako to v človeku môže prebúdzať len to najhoršie, čo niekedy vedie nielen k zbytočnému riskovaniu, ale najmä k ochladnutiu citov. Pretože zatiaľ čo na jednej strane som sledovala rodiacu sa lásku, na tej druhej som videla aj vyhasnuté city, ktoré po sebe zanechali len horkosť.
Po tejto stránke bol príbeh nesmierne zaujímavý, pretože autorka sa jeho prostredníctvom rozhodla ukázať niektoré veľmi dôležité témy. Napríklad čo všetko môže priniesť zbytočné náhlenie sa za ziskom, vďaka čomu najviac skúmala práve ľudskú prirodzenosť – ako ľudia odsudzujú to, čomu nerozumejú, ako nepriateľsky reagujú na to, čoho sa boja a neskôr ľahko dokážu skĺznuť až k násiliu.
Kniha teda bola skôr pomalšia, no veľmi citlivo vyrozprávaná, vďaka čomu som sa často zamýšľala spolu s postavami, prežívala som spolu s nimi ich názor, aby som zistila, že tento príbeh je nádherný, no vo svojej podstate dosť smutný, pretože ukazuje ľudí v ich niekedy až temnej prirodzenosti.
The Mermaid je kniha, v ktorej jej autorka ponúka vlastný pohľad na udalosti spojené so slávnym hoaxom o morskej panne z Fidži. Dej však nie je veľmi akčný, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Miesto toho je pomalší, len s občasným výskytom priamej reči, vďaka čomu naplno môžu vyniknúť myšlienky postáv, ich konanie i pocity. Napätie do deja tak vnášajú štyri hlavné postavy, ktoré sú vytvorené ako protikladné dvojice. Vďaka tomu tiež lepšie vyniknú témy, ktorým sa autorka rozhodla venovať, ktoré sú však spojené väčšinou s reakciami ľudí na to, čo je pre nich neznáme alebo ich desí.
Najsilnejším motívom však ostáva zobrazenie postavy, ktorá musí čeliť svojej predstave o svete a pod vplyvom všetkých zážitkov je nútená sa prebudiť a vidieť ľudí i svet so všetkými temnými nedostatkami. Po tejto stránke tak má príbeh čo ponúknuť, bohužiaľ sa však a utorka rozhodla byť možno až príliš stručná, nakoľko tento námet by si zaslúžil oveľa väčšiu pozornosť a hlavne väčší priestor.


oficiálna anotácia:
Once here was a fisherman who lived on a cold and rocky coast and was never able to convince any woman to come away and live in that forbidding place with him. .one evening he pulled up his net and found a woman in it. A woman with black hair and eyes as grey as a stormy sea and a gleaming fish’s tail instead of legs.
The storm in her eyes rolled into his heart. She stopped her thrashing and crashing at his voice, though she did not understand his words. But her eyes had seen inside of him, and his loneliness caught her more surely than the net. So she stayed with him, and loved him, though he grew old, and she did not.
Remarks of this strange and unusual woman travelled from village to village and town to town, until they reached the ears of a man whose business was in the selling of the strange and unusual.
His name was P.T. Barnum, and he’d been looking for a mermaid.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára