nedeľa 27. septembra 2020

InDaBoR #16: Svetový deň cestovného ruchu

 Svetový deň cestovného ruchu oslavujeme každoročne v ten istý deň už od roku 1979, v ktorom ho ustanovilo Valné zhromaždenie Svetovej organizácie pre cestovný ruch. Primárnym cieľom tohto pamätného dňa je vyzdvihnutie významu cestovného ruchu, hlavne jeho sociálnych, kultúrnych, politických a ekonomických hodnôt a tiež jeho prínosu pre celkový rozvoj spoločnosti. Okrem toho máva tento deň každý rok aj inú tému, v praxi motto, v duchu ktorého prebiehajú oslavy tohto dňa. Súčasťou osláv bývajú napríklad prehliadky v múzeách, galériách, tiež na hradoch a zámkoch alebo iných kultúrnych objektoch – vo víkend osláv tohto pamätného dňa väčšinou zadarmo.

Tento deň je najlepšie osláviť práve podporou turizmu, ak však cestovať nemôžete, vždy sa môžete túlať po rôznych krajinách s knižnými hrdinami.

 

 

 

knihy od J. R. R. Tolkiena

Podstatou klasických fantasy príbehov je práve putovanie – hrdinovia sa totiž snažia splniť nejakú dôležitú úlohu a v mene tohto cieľa musia nezriedka prejsť celý svet dokola pokojne aj trikrát. Tolkienove postavy cestujú snáď viac ako ktokoľvek iný v celkom fantasy žánri, a preto si myslím, že by z týchto postáv boli naozaj vynikajúci turistickí sprievodcovia. Ale dávajte pozor, koho si vyberiete, prehliadky Mordoru sú vo všeobecnosti dosť nespoľahlivé (navyše majú desivých zubatých vrátnikov) a čarodejovia zase zvyknú zabudnúť, ktorým smerom sa majú vydať a tiež majú vo zvyku svojich „zverencov“ opúšťať.

 

séria Odkaz Dračích jazdcov od Christophera Paoliniho

Opäť príklad klasickej cestovateľskej fantasy. Eragon sa v mnohých ohľadoch ponáša na Tolkiena, ale na druhú stranu je dostatočne obľúbený a dobrý na to, aby mu to fanúšikovia ešte dokázali dopustiť – nehovoriac o tom, že Tolkien nemá ako hlavnú hrdinku hrdú dračicu, že. Každopádne, cestovanie po Alagaësii určite zvážte, je to síce krásny kraj, ale číha v ňom na vás veľa nástrah a vaši sprievodcovia toho veľa skrývajú, navyše nie tak úplne presne vedia, kam sa to vlastne snažia dostať.




séria Stopárov sprievodca od Douglasa Adamsa

Čo by to bol za článok o cestovnom ruchu, keby som nespomenula sériu, ktorá podstatu cestovania vyjadruje už v samotnom názve – veď čo cestovanie evokuje viac ako sprievodca a stopár, všakže. Cestovanie vesmírom je však tiež plné všakovakých nástrah, ale ak máte zdravý zmysel pre situačný humor (a veľkú lásku k čaju), bude sa vám cestovať o niečo lepšie. A nezabudnite na fakt, že odpoveď je 42 a s uterákom okolo krku sa vám nikdy nemôže nič stať.

 

kniha Amy & Roger Na cěste od Morgan Matson

Presťahovali ste sa práve na opačný koniec štátov, ale v starom bydlisku po vás ostalo auto a matka od vás chce, aby ste ho priviezli práve vy? Žiadny problém. Teda, možno by sa nejaký aj našiel. Ale matku počúvať musíte a asi jej ťažko budete vysvetľovať, že sa za ten volant bojíte sadnúť. Tak si nájdete dobrého spolucestujúceho a vyberiete sa na nesmierne dôležitú a zábavnú cestu. Veď čo by to bolo za letné dobrodružstvo bez hodín strávených na ceste.

 

kniha UNpregnant od Jenni Hendriks a Teda Caplana

Ak ste niekedy videli film Zahulime, uvidíme, v ktorom sa dvaja chalani vyberú na šialenú cestu, ktorej cieľom je získať vysnívaný hamburger, viete si zhruba predstaviť náladu tejto knihy. Rozdiel je v tom, že hrdinkami sú dve baby, jedna nesmierne ambiciózna a druhá vlastníčka auta, a ich cieľom nie je fastfood, ale potratová klina v tisícky kilometrov vzdialenom susednom štáte. Varujem vás však, bez poriadneho čierneho humoru sa na túto cestu radšej nevydávajte, pretože inak tie šialenosti, čo postavy postretli, asi neprežijete. (Dobrá správa pre tých, čo nemajú záujem čítať – Netlix nedávno na motív knihy natočil film.)

 

  


Poznáte iné knihy o cestovaní, ktoré by ste mi chcel odporučiť?




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára