pondelok 21. septembra 2020

Niektoré priateľstvá nepotrebujeme | Najlepšie lži

Autor: Sarah Lyu
Názov: Najlepšie lži (angl. The Best Lies)
Špecifikácia: ya psychologický román o nezromantizovanom toxickom priateľstve
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2020 (SR aj ČR)
Hodnotenie na GR: 3.38

 

 

„Tie najlepšie lži ukrývajú v sebe aspoň polovicu pravdy.“

Remy a Elise spája krátke no veľmi intenzívne priateľstvo. Stretnú sa náhodou a spojí ich silné puto, ktoré však nie je také dokonalé, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad. Objavujú sa v ňom trhliny, ale dievčatá ich vždy dokážu zaplátať. A potom sa v ich životoch objaví Jack a s Remy vytvoria pár. Zrazu sa vo vzťahoch vytvorí rovnica Remy, Jack a Elise – a z tejto rovnice vyjdú dve preživšie a jeden mŕtvy. Otázkou však ostáva, čo sa skutočne stalo a či bude mať Remy dostatok odvahy a sily, aby konečne čelila pravde o priateľstve s Elise.

Toxické priateľstvo je jednou z náročnejších tém – a všetky tieto náročné témy bývajú často romantizované. Síce o nich autori v mnohých prípadoch začnú písať s vážnosťou, ktorú by si zaslúžili, nakoniec ale často mávnu rukou a povedia si, že však to nie je až také dôležité a z naozaj potrebnej témy sa stane kulisa vyškerenému happyendu. Sarah Lyu je však jednou z mála autoriek, ktoré sa nebáli zobraziť takúto náročnú tému nielen s dôstojnosťou, ktorú si zaslúži, ale najmä s otvorenou brutalitou, ktorú si vyžaduje. Pričom to dokázala v pomerne jednoduchom príbehu.

Postáv je v knihe pomenej, ale najdôležitejšími sú Remy, Elise a v neposlednom rade aj Jack. Remy je okrem toho aj rozprávačkou, takže dostala úplne najviac priestoru. Ako rozprávačka je však do určitej miery nespoľahlivá, nakoľko jej úsudok ovplyvňujú city a všetko to, čo prežila. Navyše je z rozvrátenej rodiny, v ktorej si rodičia z hádok urobili závodný šport a brat, ktorý by jej mohol byť oporou, zvolil vlastný spôsob vyrovnávania sa s problémami – ignoráciu a nevšímavosť.

Remy je teda citovo nestabilná, nešťastná a neuveriteľne hladná po akejkoľvek pozitívnej emócii. Je teda svojom spôsobom aj dosť naivná a tým pádom sa vynikajúco hodí do tohto typu príbehu – pretože má predstavovať obeť, ktorá je príliš zaslepená na to, aby dokázala vidieť jasne. Do veľkej miery jej pomôže otvoriť oči práve Jack, ktorý ju takisto pomáha formovať a napriek malému priestoru, ktorý dostal v príbehu, je pomerne kľúčový.

„Verili sme, že naše tragédie nesú v sebe istú romantiku. Verili sme, že čo nás nezabije, to nás posilní. Verili sme, že naše jazvy z nás robia niečo výnimočné, pretože akýmsi čudným a nechutným spôsobom možno dokazujú, že nás niekto ľúbi.

Trauma má svoje vlastnú gravitáciu, ale je to láska. Neviditeľná sila, nevidená reťaz. Ako jednoducho sa potom dá pomýliť si pôsobenie jedného a toho druhého.“ 

Elise je však významnejšia a navyše dosť stratená postava. Vplyvom naozaj brutálnej minulosti i prítomnosti z nej vyrástlo zúrivé dievča, ktoré krikom a nenávisťou a hlavne bolesťou odpovedá na všetko, čo by ju dokázalo zraniť. S Remy sa teda v istom zmysle dopĺňajú, no pritom sú jedna pre druhú totálne nevhodné priateľky, čo ich však ani v najmenšom nezastaví, aby sa naozaj kamarátili.

Ich vzťah mi opisovala Remy a robila to čiastočne retrospektívne, pretože dej sa odohrával v čase tesne po tom, ako Jack zomrie a ona sa v spomienkach vracia k tomu, ako sa s Elise stretli a k ďalším kľúčovým momentom. Ako som však už spomínala, Remy je nespoľahlivý rozprávač a navyše autorka niekoľkokrát zdôraznila, že Elise nemá problém klamať – nakoľko Elise s radosťou tvrdí, že základom každej dobrej lži je kúsok pravdy a je teda na čitateľovi, aby pátral, čo presne z toho, čo Elise tvrdí je pravda a čo prikrášlená lož.

Po dejovej stránke je kniha napriek tomu dosť chudobná. Línia je priamočiara a od určitého bodu je veľmi jednoduché uhádnuť, čo presne sa stalo medzi Elise, Remy a Jackom. Avšak cieľom knihy nie je vykresliť komplikovanú detektívnu zápletku, v ktorej bude každý podozrivý. Miesto toho sa autorka zamerala na psychologickú stránku veci – hlavne na Remy a jej prežívanie. Na to, ako sa postupne mení, ako si uvedomuje, čo sa okolo nej deje a prečo, až po moment, keď konečne otvorí oči a prestane si svoj vzťah s Elise romantizovať. Čo je jednoznačne najkľúčovejší moment a je fascinujúce sledovať, ako sa k nemu Remy nakoniec prepracuje.

Kniha Najlepšie lži je ukážkovým príkladom toho, ako by autori mali spracovávať náročné témy – že by ich ani v najmenšom nemali romantizovať, ale mali by o nich hovoriť otvorene, úprimne a s istou dávkou brutality. Rovnako to urobila autorka v tejto knihe, navyše sa sústredila na psychologické prežívanie postáv, predovšetkým Remy, ktorá bola zároveň aj rozprávačkou. Na stránkach som tak mala možnosť sledovať jej cestu a naplno s ňou prežiť každú emóciu, každý pád a hlavne každý moment, ktorý jej nakoniec pomohol uvedomiť si, že Elise nie je tou kamarátkou, ktorú potrebuje. Kiež by bolo takýchto otvorene brutálnych kníh o dôležitých témach viac.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.

  

oficiálna anotácia:

Remy bola kedysi šťastná. Mala super frajera Jacka a tú naj kamošku Elise, pre ktorú by spravila všetko na svete. Jack však zomrel. Zastrelili ho. A Elise je tá, čo stlačila spúšť. Šlo o sebaobranu? Alebo o niečo temnejšie, skryté hlbšie, než si Remy kedy dokázala predstaviť?

Polícia hľadá odpovede a Remy sa čoraz viac ponára do vlastných spomienok, hľadá aspoň útržok pravdy, ktorá by mohla Elise, jej spriaznenú dušu, zachrániť. Aspoň kúsok pravdy v pavučine lží, ktoré zamorili to, čo sa spočiatku zdalo ako začiatok jedného krásneho priateľstva.

 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára