nedeľa 20. septembra 2020

Keď sa facebook rozhodol, že môj blog je spam

Predpokladám, že mnohým z vás sa to stalo, alebo ste o takých ľuďoch počuli – o všetkých tých, čo dostali ban na instagrame, čo nedokázali zdieľať alebo lajkovať fotky, pridávať komentáre alebo stories a v podstate si pripadali ako väzni vo vlastnom instagramovom účte. Na túto tému sa napísalo veľa článkov, ale povedala som si, že by bolo fajn spísať aj moju skúsenosť s touto „inštitúciou“, pretože moja skúsenosť sa predsa len trochu líši...

 


Viem presne, ktorý deň sa to stalo, hoci presný čas si nepamätám. Kontrolovala som instagram, lajkovala fotky a zrazu mi začalo na obrazovke zobrazovať nejaké oznámenie o tom, že v mene ochrany používateľov mám niektoré funkcie na instagrame obmedzené. Úprimne? Ani som tomu nevenovala pozornosť, myslela som si, že ide o nejakú softvérovú chybu alebo niečo podobné.

Lenže oznámenie sa objavovalo zakaždým, keď som lajkla nejakú fotku, všimla som si, že nemôžem pridávať komentáre a potom som si všimla to asi najzjavnejšie – že síce ja som fotku lajkla a zasvietilo červené srdiečko, ale vzápätí sa objavilo hlásenie a opäť zhaslo. Hovorím si, toto asi nebude softvérové chyba a vybrala som sa hľadať bližšie informácie.

zdroj: giphy.com

Poviem vám, zisťovať čo sa stalo a prečo na rôznych fórach je dosť zábavné, pretože niektoré tie otázky a hlavne odpovede na ne mi pripadali ako pochybné zosmiešňované stránky venované konšpiračným teóriám. Vo všetkom tomto zhluku niekedy fakt až neskutočných kravín (áno, dokonca som našla názory, že za to môžu Rusi alebo ufóni, lebo však oni môžu za všetko, prečo nie aj za bany na instagrame, že) som našla aj pár solídne sa tváriacich webov a s ich pomocou som zistila, že existuje niekoľko dôvodov, pre ktoré ste ban mohli dostať.

  • Používate rôzne aplikácie, ktoré za vás lajkujú fotky a/alebo umelo zvyšujú počet vašich sledovateľov alebo vo vašom mene sledujú ďalšie účty. (Okamžite tieto aplikácie odinštalujte sa tvárte sa ako nevinní anjelici, ktorí o nich nikdy v živote ani len nepočuli.)
  • V poslednej minúte ste lajkli príliš veľa fotiek. (Prestaňte s tým a tvárte sa ako mŕtvy chrobák.)
  • V poslednej minúte ste začali alebo prestali sledovať príliš veľa účtov. (Instagram vás preto označil za softvér/aplikáciu/robota, takže môžete napríklad so svojim účtom prepojiť svoj facebook, aby bolo jasné, že naozaj existujete v skutočnom svete. Ak ste tak už urobili predtým, skrátka prestaňte robiť to, čo robíte a tvárte sa ako mŕtvy chrobák.)
  • Zdieľali ste pofidérny príspevok, ktorý porušuje pravidlá. (Radšej zmažte všetko, čo by mohlo byť čo i len vzdialene považované za vulgárne/nepravdivé/rasistické a tvárte sa, že ste nikdy nič podobné nezdieľali a ani nevideli.)
  • Pridávate komentáre, ktoré sú príliš podobné a/alebo totožné. (Buďte kreatívny a keď už pridávate komentáre, snažte sa pridávať viac ako troch smajlíkov vždy v tom istom poradí.)
  • Máte príliš „mladý“ účet a chcete robiť príliš veľa. (Máte účet tak v priemere tri mesiace, ale na instagrame trávite doslova celý deň, máte veľa sledovateľov, pridávate aj trikrát denne nové fotky, stories spamujete aspoň stovkou príspevkov? Buďte trpezliví, aj na bicykli sa najskôr učí jazdiť s pomocnými kolieskami.)
  • Dostali ste ban náhodou. (Urobte nejaký rýchly vúdú rituál a očistite svoju karmu.)

Problémom je, že ak aj spadáte do niektorej z vyššie uvedených kategórií, automatické zastavenie činnosti vám nezabezpečí, že niekto okamžite zruší váš ban. Iný prípad je ten, keď nič z toho vyššie uvedeného nerobíte – napríklad ja som na tom bola rovnako, nič z toho som nerobila a dostala som ban.

Takže v tomto prípade mám dve možnosti – buď sa môžem oficiálnou cestou sťažovať a nahlasovať niečo, čo považujem za chybu, alebo môžem skrátka počkať, kým ma pustia z väzenia. Na fórach som pritom našla informácie, podľa ktorých ban nie je nijako presne časovo ohraničený a môže trvať akokoľvek dlho v rozmedzí od jedného dňa až po dva týždne (v niektorých prípadoch aj dlhšie). Poviem vám, v ten moment som už vedela, ako sa cítia ľudia v krajinách, kde funguje prezumpcia viny – čiže ste vinný z čohokoľvek, z čoho vás obvinia, až kým sa vám nepodarí dokázať opak.

Takže vám ešte ostáva sťažovať sa, pretože každý má právo na sťažnosť. O sťažovaní sa na instagrame vám však niečo prezradím – je to kontraproduktívna a zbytočná činnosť. Pretože na druhej strane je stroj, ktorý vás ignoruje a tým pádom máte pocit, že voláte v noci do lesa a vracia sa k vám len ozvena vlastného hlasu a z toho ste akurát tak ešte viac frustrovaní.

Takže som urobila druhú najlepšiu vec – tento ban som prijala ako detox od sociálnych sietí (čo je dosť ironické, keďže denný priemer mojej činnosti je cca 35 minút). Ohlásila som svoju časovo neohraničenú nečinnosť ľuďom, ktorí moju aktivitu vyžadujú a očakávajú, a tak raz-dvakrát za deň som skúšala neúspešne lajknúť niektorú fotku. (Na banoch je výhodné to, že môžete väčšinou aspoň reagovať na stories alebo posielať správy cez direct, takže svojim fanúšikom môžete bezpečne prezradiť, že vás nezrazilo auto, len vás instagram poslal do basy za zločin, ktorý ste nespáchali.)

zdroj: giphy.com

Po niekoľkých dňoch nastal zlom v mojom nedobrovoľnom a neplánovom detoxe – napísala som článok na blog a úplne klasicky som sa vybrala zdieľať ho v blogovej skupine. Ale nedokázala som to – facebook mi oznámi, že moja činnosť je v rozpore s pravidlami. Tu už mi začala blikať varovná kontrolka, lebo zatiaľ čo na instagrame strávim aspoň tú pol hodinu denne, na facebook zavítam v priemere tak raz za niekoľko dní a aj to len preto, aby som zdieľala odkaz na nejaký nový blogový príspevok. Moja aktivita teda neexistuje, tým pádom som neporušila žiadne pravidlá.

Takže som si overila, čo môžem a nemôžem robiť na facebooku. Mohla som lajkovať fotky, pridávať komentáre, pridávať fotky a zdieľať odkazy na ďalšie stránky – na všetky okrem môjho vlastného blogu. Hovorím si, že je to blbosť, ale začala som gúgliť a poviem vám, v tomto prípade som našla oveľa presnejšie informácie o tom, čo sa stalo a prečo. Pričom sranda je, že by mi nikdy nenapadlo, že som dostala ban na instagram kvôli facebooku. Takže ak máte ban na facebooku, pričom neviete komentovať, lajkovať a zdieľať, postupujte rovnako ako v prípade banu na instagrame. Ak však len nemôžete zdieľať odkazy na príspevky na svojom blogu, je toho veľmi málo, čo robiť môžete.

  • Pokúsite sa facebook presvedčiť, že váš blog nie je spam. (Facebook v rámci ochrany používateľov a hlavne v snahe zamedziť šíreniu dezinformácií a podozrivého obsahu každodenne zablokuje obrovské množstvo stránok, aby nebolo možné zdieľať ich cez facebook. Som si istá, že väčšina z tých stránok si ban zaslúži, ale medzi zablokovanými stránkami je aj obrovské množstvo blogspot blogov, ktoré sú zablokované neprávom. Takže môžete vypisovať facebooku, že urobili chybu a váš blog je legitímny (veď funguje už päť rokov, preboha!), ale vaše sťažnosti končia v čiernej diere a mne po troch prvých sťažnostiach dokonca zablokovali možnosť posielať ďalšie.)
  • Poproste svojich priateľov, aby sa pokúsili presvedčiť facebook, že váš blog nie je spam. (Tento postup opísalo hneď niekoľko zablokovaných trpiteľov, ktorí tvrdli, že sami vypisovali a sťažovali sa na chybu a to isté urobili aj ich známi a facebook nakoniec uvoľnil svoju blokádu. Neviem však, akú kombináciu máte zvoliť alebo koľko prosebníkov je dosť. Päť? Ako policajtov, čo montujú žiarovku?)
  • Presuniete svoj blog na inú platformu. (Zálohovanie a opätovné nahadzovanie piatich rokov článkov, recenzií a iných príspevkov znejú ako forma stredovekého mučenia.)
  • Zmeníte oficiálnu adresu svojho blogu. (Toto som napríklad urobila aj ja, hoci to považujem len za dočasnú náplasť, plus je vážne otrava meniť odkazy napr. na recenzie už so zmenenou adresou blogu. U mňa bol tiež problém, že názov blogu nezodpovedal jeho adrese, čo mohol facebook vyhodnotiť ako podozrivé – ale opäť, to mu trvalo päť rokov?)
  • Investujete do platenej domény. (Domény sa dajú kúpiť aj cez stránku blogspotu, stačí sa prihlásiť do bloggeru, v bočnom menu zvoliť možnosť Nastavenia à Vlastná doména à Kúpiť doménu. Pričom táto doména bude previazaná s blogger účtom a stránku budete môcť upravovať tak, ako doteraz. Pričom domény sú pomerne lacné, bavíme sa tu v priemere o nejakých 12 dolároch ročne.)
  • Môžete kontaktovať blogger podpornú skupinu. (Môžete do oficiálneho blogger fóra napísať o svojom probléme a tam vás aspoň berú vážne a niekto vám aj odpovie. Problém je, že napriek všetkej snahe ide o problém facebooku, tým pádom vám blogger tím môže akurát tak vyjadriť svoju sústrasť a ostatní trpitelia s rovnakým problémom sa nebudú cítiť takí izolovaní vo svojej mizérii.)

Na záver tohto svojho snaženia len prezradím, že mám za sebou asi najfrustrujúcejší týždeň vo svojej blogerskej kariére, kedy som mala striedavo chuť začať si trhať vlasy a následne sa smiať. Podobne náročné to nebolo ani v začiatkoch, keď som sa ešte len učila nastavovať blogger a kedy sa každý úspech rovnal ďalším trom neúspechom. A po piatich rokoch si facebook povie, že mám v živote príliš málo vzrušenia a toto mi vyvedie.

zdroj: giphy.com

Ak ste ale zistili, že sa vám stalo to isté, teda, že máte ban na instagrame a aj na facebooku a vinníkom je pravdepodobne váš blog, môžete urobiť nasledované, aby ste aspoň normálne mohli používať instagram:

  • Ak máte na instagmare v profile uvedenú adresu blogu, odstráňte ju.
  • Ak máte odkaz uvedený v linktree alebo niečom obdobnom, čo máte uvedené na instagrame v profile, odstráňte to.
  • Ak používate snapwidget alebo niečo obdobné na blogu a máte to prepojené s profilom na instagrame, odstráňte to.
  • Ak máte odkaz na blog uvedený kdekoľvek, kde by mohol byť spájaný s vašim instagramom, odstráňte ho.

Po niekoľkých hodinách by ste mali byť schopní normálne používať instagram. Hneď potom sa môžete sústrediť na vedenie krížovej výpravy proti facebooku a jeho presvedčeniu o tom, že vy a váš blog ste spam.


4 komentáre:

  1. Uf tak toto ti naozaj nezávidím :-( Mne sa niečo podobné stalo, keď sme v škole robili projekt a mali sme poddomény na wordpresse, ktoré nam zakladal vyučujúci a išlo o to mať čo najlepšie dosahy cez seo (okrme iného aj čítanosť, zdieľanie a podobne). A keďže sme to všetci z ročníka hromadne zdieľali tak nám dal FB ban lebo to bol asi z jeho pohľadu hromadný spam, keďže sme boli akoby podoména :D Tiež to bolo vtipné, ale našťastie my sme to nemuseli nejako extra riešiť :D Tak dúfam, že v tvojom prípade už bude všetko len okej :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja chápem, teda na nejakej úrovni, prečo niektoré stránky dostávajú ban a prečo sa facebooku javia ako spam. Ale v prípade môjho blogu mi fakt zastavil mozog, pretože moja aktivita je fakt zosobnením nespamovosti - ešte tu ostáva možnosť, že ma niekto ako spam označil alebo nahlásil pre obsah mojich príspevkov, čo sa mi však zdá dosť nepravdepodobné a myslím, že to by mi facebook s radosťou oznámil.
      Každopádne, obe máme za sebou svoje zábavné skúsenosti a ja dúfam, že sa ani v jenom prípade nebudú opakovať. :)

      Odstrániť
  2. Mne sa to veru na Istagrame stalo, akonáhle som mala odkaz v bio, no hrôza. Žiadne komentovanie, žiadne likeovanie fotiek, no nič... bude to možno aj kvôli Widgetu, ale ten na blogu jednoducho chcem :D takže odvtedy nepridávam na Insta odkazy do bio...
    Na facebooku mi zase kvôli widgetu nešlo pridávať príspevky do jednej skupiny, ale dnes mi to akosi prešlo :D Sú to ale problémy..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, je to dosť na hlavu a najhoršie na tom je, že neexistuje nejaký presný návod alebo miesto, kam by človek mohol napísať a normálne im povedať, že nie, ja fakt nie som žiadny spam, som normálny človek, čo s láskou o niečom bloguje. Ale veď na čo, keď jednoduchšie je trolliť ľudí len tak pre potešenie.

      Odstrániť