piatok 18. decembra 2020

InDaBoR #18: Vianočný špeciál II

Vo vianočnom období má mnoho ľudí tendenciu viac čítať rozprávky alebo knihy určené mladším čitateľom – ja sa medzi nich takisto radím. Predpokladám, že za to môže kombinácia nálady a takisto nedostatok času, pretože dokonalé Vianoce sa predsa nepripravia za niekoľko minút. Teda, aspoň nie v mojom prípade, ak to niekto dokáže rýchlo, nech sa mi ozve a vymyslíme, za čo vymeníme jeho/jej tajomstvo. Ale dovtedy si môžeme prečítať niekoľko zaujímavých vianočných príbehov...

 

 


Charles Dickens – A Christmas Carol

Pre mnoho ľudí neexistuje nič klasickejšie a vianočnejšie ako práve Vianočná koleda. Charles Dickens toto útle dielko napísal pred vyše stosedemdesiatimi rokmi a odvtedy sa dočkalo nespočetne veľa filmových i divadelných spracovaní, mnohí autori sa na tento príbeh snažili nadviazať, alebo ho rovno prerozprávať. No ako to býva, originál je len jeden a práve v čase Vianoc je najlepšie vychutnať si príbeh o zatrpknutom mužovi, ktorý vďaka trom záhadným duchom pochopí, že na svete sú aj dôležitejšie veci (a ľudia) ako peniaze.

 

J.R.R. Tolkien – Letters from Father Christmas

Tolkien je pre mnohých ľudí mnohým, pre niektorých vynikajúci akademik, pre iných fenomenálny spisovateľ, no niekedy zabúdajú na to, že bol okrem iného aj milujúci otec. A tak, keď jeho deti napísali list pre Ježiška (v Anglicku sa volá Father Christmas a je podobný Santovi), prišla im odpoveď v podobe listu. Tieto listy chodili viac ako dvadsať rokov a prvýkrát sa dočkali knižnej podoby až v roku 1976, čiže až po jeho smrti. Jeho listy sú však pripomienkou čarovného času Vianoc a plné dobrodružstiev a vtipných príbehov, ktoré potešia nielen deti, ale aj ich rodičov.

 

Jostein Gaarder – Vianočné mystérium

Kniha Vianočné mystérium má čarovnú schopnosť vždy v predvianočnom období mysteriózne zmiznúť zo všetkých kníhkupectiev. Primárne určená deťom, no teší aj starších čitateľov už od roku 1992, kedy prvýkrát vyšla v nórskom origináli. Vo svojom vnútri ukrýva príbehy určené na každý deň adventu, ktorých hlavnou postavou je Elisabet, ktorá putuje v čase a priestore, spoznáva nové krajiny i kultúry, aby sa s ďalšími súputníkmi dostala ž do roku, v ktorom sa v Betleheme narodilo Jezuliatko. Okrem toho, že ide o knihu s čarovnou atmosférou, predstavuje aj dokonalý adventný kalendár pre každého milovníka kníh a hlavne čítania.



 

Maja Lunde – Snehová sestra

Maja Lunde je obľúbená a úspešná autorka, ktorá má na svojom konte hneď niekoľko bestsellerov o dôležitých témach. Kniha Snehová sestra, určená mladším čitateľom a milovníkom rozprávok, nie je výnimkou. Plná čarovných ilustrácií rozpráva príbeh o Julianovi, ktorý miluje Vianoce, no jeho rodičia na ne tento rok zabudli. Pod vplyvom smútku a žiaľu za jeho staršou sestrou sa premenili na škrupinky ľudí, ktorými boli predtým. Julian však vďaka náhode spozná Hedvigu, ktorá miluje Vianoce najviac na svete. Spoločnými silami čitateľovi predstavia príbeh plný nádhernej atmosféry, ktorý je ťaživý i krásny zároveň a hovorí o tom, v čom tkvie skutočné čaro Vianoc.

 

Dr. Seuss – Ako Grinč ukradol Vianoce

Chlpatý zelený mužík, ktorý neznáša Vianoce, je obrovskou legendou, možno aj preto, že čitateľov baví už od roku 1957. A to napriek tomu, že jeho srdce je o dve čísla menšie a čokoľvek vianočné ho privádza do šialenstva. Tak si jedny Vianoce povie, že už stačilo a rozhodne sa Vianoce ukradnúť. Hoci je vlastne zbytočné písať, o čom presne je tento veršovaný príbeh. Poznáme ho vďaka mnohým televíznym spracovaniam, no tento rok vychádza kniha prvýkrát aj v slovenskom preklade, tak prečo to nevyužiť a nespoznať tohto zeleného mužíka aj inak?

 

 

Poznáte nejaké vianočné knihy, ktoré by ste mi chceli odporučiť?

 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára