sobota 5. decembra 2020

Posledná bodka | How the King of Elfhame Learned to Hate Stories

Autor: Holly Black
Názov: How the Kinf of Elfhame Learned to Hate Stories
Séria: The Folk of the Air
Diel: novela (3.5)
Špecifikácia: návrat do obľúbeného fantasy sveta „krutého princa“
Slovenské alebo české vydanie: v slovenčine Slovart, v češtine CooBoo
Hodnotenie na GR: 4.34

 

“A heart of stone can still be broken.”

 

Táto séria si ma získala pomerne pomaly, ale o to viac som si ju zamilovala. Áno, dalo by sa jej všeličo vyčítať, ale to je rozhovor na iný čas a možno aj iné miesto a pri hodnotení tejto novely to vlastne nie je až také dôležité. Táto pomerne krátka kniha je krásnym návratom do obľúbeného sveta. V hlavnej úlohe sa predstavia predovšetkým Cardan a Jude, avšak Cardan dostáva väčšie slovo, nakoľko je aj rozprávačom.

Novela má jedenásť častí a z toho tri sú súčasťou toho istého príbehu – dejovo sa odohráva po skončení poslednej knihy trilógie. Tie zvyšné už sú samostatné a ide o okamihy z Cardanovho života, niektoré predtým, ako spoznal Jude a iné sú zase scény z trilógie, ktoré sú len rozpovedané z jeho pohľadu. Môže sa teda zdať, že pridaná hodnota tejto knihy je nulová, ale nie je to tak úplne pravda.

Ja osobne som pri čítaní hlavnej trilógie mala problém s Jude – pretože ako rozprávačka veľmi často zlyhávala a nedalo sa na ňu spoľahnúť, teda mi často unikali súvislosti medzi postavami alebo udalosťami, nehovoriac o tom, že všetky scény som videla len jednostranne a okrem Jude som prakticky ani nemala šancu niektorú postavu bližšie spoznať. Teda s výnimkou prípadov, keď sa Jude s niekým rozprávala. Cardan bol teda väčšinu času neznámou. Čo sa zmenilo v tejto knihe.

Pretože som konečne dostala príležitosť nahliadnuť mu do hlavy a lepšie pochopiť jeho správanie. A hlavne motiváciu. Vďaka tejto novele nadobudol trojrozmernosť, čo je dôležité, ale osobne si myslím, že ju mal nadobudnúť predovšetkým v hlavnej trilógii a nie až v novele, ktorú asi väčšina ľudí ani nebude čítať.

Avšak z pohľadu príbehu, ktorý sa odohráva po udalostiach trilógie, má novela čo ponúknuť. Predstavuje akúsi bodku za celým príbehom a ukážku toho, ako pokračovali životy Cardana a Jude. Hlavne akým smerom sa bude uberať aj ich vzťah a že aj naďalej bude ovplyvnený prekvapeniami.

Skrátka, táto tenšia kniha je príjemným návratom do obľúbeného sveta. Neprinesie síce nič nové a nemá slúžiť ako nalákanie na prípadné pripravované pokračovanie. Skôr ide o poslednú bodku za príbehom a o prerozprávanie niektorých udalostí z Cardanovho uhlu pohľadu – nakoľko v trilógii na to nebol priestor. Som si istá, že túto knihu ocenia hlavne fanúšikovia série, o to viac, že kniha obsahuje vydarené ilustrácie (viď obrázok) od Roviny Cai (ktorá ilustrovala napríklad aj knihu Naším nebom bol oceán od Patricka Nessa).


 

 oficiálna anotácia:

Before he was a cruel prince or a wicked king, he was a faerie child with a heart of stone . #1 New York Times bestselling author, Holly Black reveals a deeper look into the dramatic life of Elfhame’s enigmatic high king, Cardan. This tale includes delicious details of life before The Cruel Prince, an adventure beyond The Queen of Nothing, and familiar moments from The Folk of the Air trilogy, told wholly from Cardan’s perspective.

This new installment in the Folk of the Air series is a return to the heart-racing romance, danger, humor, and drama that enchanted readers everywhere. Each chapter is paired with lavish and luminous full-color art, making this the perfect collector’s item to be enjoyed by both new audiences and old.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára