streda 23. decembra 2020

Osudy jednej rodiny | The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender

Autor: Leslye Walton
Názov: The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender (čes. Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavenderové)
Špecifikácia: magický a lyrický príbeh o dievčati s krídlami a jej živote
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2014 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.06

 

“Just because love don't look the way you think it should, don't mean you don't have it.”

 

Ava Lavenderová je takmer obyčajná mladá žena – teda v prípade, ak by sa obyčajné mladé ženy rodili s párom krídel na chrbte. To však nie je všetko, čo je na Ave odlišné. Pretože Ava a jej rodina si prešli dlhú cestu a teraz Ave pripadla úloha rozpovedať ich príbeh. No život nikdy neexistuje ojedinele, a preto do osudu žien z Avinej rodiny zasiahne mnoho osôb. Niektoré v dobrom slova zmysle a iné už v menej dobrom...

Táto kniha ma veľmi dlho lákala. Hlavne svojim prísľubom lyrického jazyka a krásnych metafor, ktoré sa mi automaticky spájajú s magickým realizmom. A v tomto smere som s knihou nemohla byť spokojnejšia – autorkin štýl ma úplne pohltil, jej jazyk bol krásny a trefný, vďaka čomu som mala neustále pocit, akoby som sa ocitla v čarovnej krajine. Občas som si však kvôli tomu ani len neuvedomovala, o čom presne čítam, čo je na jednej strane výhoda a na tej druhej najväčší nedostatok tejto knihy.

Názov napovedá, že príbeh bude o Ave a jej trápeniach, čiže nie je prekvapením, že jej život nie je prechádza ružovou (alebo levanduľovou?) záhradou. Ava je pritom mladá a v určitom smere obyčajná mladá žena, ktorú však jej okolie vníma ako čosi exotické a odlišné, snáď že ani nie je človek, pretože sa líši od zažitých konvencií a každý v nej vidí niekoho iného – len nie toho, kým Ava skutočne je. Preto je pre ňu náročné byť sama sebou.

Staršia verzia Avy mi teda rozprávala svoj príbeh, avšak jej osud bol zviazaný aj s jej mamou a starou mamou, a dokonca aj prastarou mamou, a o týchto všetkých mi rozprávala. Keďže si ma získal štýl, zo začiatku mi to vlastne ani neprekážalo. Zamilovala som si všetky podivnosti spojené s Avinou rodinou, všetkých členov a ich smutné osudy a hlavne náhle krátke lásky, ktoré ich životy neodvratne zmenili.

“I found it ironic that I should be blessed with wings and yet feel so constrained, so trapped. It was because of my condition, I believe, that I noticed life's ironies a bit more often than the average person. I collected them: how love arrived when you least expected it, how someone who said he didn't want to hurt you eventually would.”

Možno aj to, ako ma autorka dokázala zaujať a pohltiť, spôsobilo, že som si neuvedomovala, ako často sa ponára do svojho štýlu – až do takej miery, že mi odrazu opisovala momenty a postavy, ktorých príbehy síce boli zaujímavé, ale pre život Avy nie až také dôležité. Hoci je nutné povedať, že typickým prejavom magického realizmu sú knihy o niekoľkých generáciách žien tej istej rodiny, čiže v tomto smere bol tento príbeh typickým zástupcom tohto žánru, len autorka občas zabúdala, že čitateľ nepotrebuje poznať úplne každý detail o každej postave.

Dej bol vďaka tomu naozaj pomalý a k Ave sa autorka prepracovala až niekedy v druhej polovici knihy. Napriek tomu mala kniha pridanú hodnotu – nielen štýlovú, ale aj obsahovú, nakoľko autorka sa snažila opísať aj neľahké osudy imigrantov zo začiatku 20. storočia. Vychutnanie niečoho podobne obsiahleho a náročného si však vyžaduje svoj čas a ja som ho pri čítaní nemala toľko, koľko by som chcela. Čo trochu pokazilo môj čitateľský zážitok.

Napriek tomu je táto kniha jedinečná a zvláštna. Plná mágie, krásnych metafor a ešte krajších myšlienok. Rozpráva príbeh o rodine a jej problémoch, o tom, ako vnímame samých seba a ako náš úsudok ovplyvňujú názory ostatných – a ako nám títo ľudia dokážu ublížiť, keď zistia, že to, akí sme v skutočnosti, nezodpovedá predstave, ktorú si o nás vytvorili.

The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender je jedinečná a nádherná kniha. Napísaná lyrickým a metaforickým štýlom predstavuje dokonalý príklad magického realizmu – žánru, ktorý občas pôsobí ako kronika života niekoľkých generácií žien z tej istej rodiny. Táto kniha nie je výnimkou a hoci je rozprávačkou práve Ava, nezabúda opisovať ani životné cesty svojich príbuzných. Vďaka tomu je táto kniha krásna, no aj veľmi melancholická a v istých momentoch clivá, no najmä pomalá. Autorka chce svojim textom povedať mnohé a darí sa jej to, hoci občas sa až príliš stráca vo vlastnej metaforickosti. Napriek tomu v sebe kniha skrýva mnoho krásnych myšlienok a poučení.


 

 oficiálna anotácia:

Foolish love appears to be the Roux family birthright, an ominous forecast for its most recent progeny, Ava Lavender. Ava—in all other ways a normal girl—is born with the wings of a bird.

In a quest to understand her peculiar disposition and a growing desire to fit in with her peers, sixteen-year old Ava ventures into the wider world, ill-prepared for what she might discover and naïve to the twisted motives of others. Others like the pious Nathaniel Sorrows, who mistakes Ava for an angel and whose obsession with her grows until the night of the Summer Solstice celebration.

That night, the skies open up, rain and feathers fill the air, and Ava’s quest and her family’s saga build to a devastating crescendo.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára