pondelok 7. decembra 2020

Tajné predlohy filmov #3

Vianoce už pomaly ale isto klopú na dvere, preto som sa rozhodla venovať sa im aj v tejto rubrike – alebo teda skôr vianočným a zimným filmom, ktoré majú svoju predlohu v knihách. Pričom niektoré z nich považujem za absolútne klasiky, či už ide o hrané alebo animované filmy.

 



 

Miracle on 34th Street (1994)

(Zázrak na 34. ulici / Zázrak v New Yorku)

Film z roku 1994 o malom skeptickom dievčatku, jeho pragmatickej matke, dobrosrdečnom právnikovi a starom mužovi, ktorý verí, že je Santa Claus, patrí medzi vianočné klasiky. Hovorí sa v ňom hlavne o sile viery a presvedčenia, ale aj o láskavosti, ktorá sa niekedy z našich životov vytráca. Tento konkrétny film je pritom prvým filmovým remakom rovnomenného filmu z roku 1947. Pričom s nápadom na tento film prišiel Valentine Davies, ktorého myšlienka bola spracovaná na scenár a Davies ju neskôr novelizoval a krátka knižočka vyšla v rovnakom čas, v ktorom sa film v roku 1947 dostal do kín. Zaujímavé na tejto novelizácii je, že sa stala predlohou remakeu filmu v roku 1994, no okrem toho inšpirovala aj iné spracovania tohto príbehu, medzi nimi napríklad muzikál alebo niekoľko televíznych filmov. Aj kvôli neskoršej novelizácii Valentina Daviesa mnoho ľudí tvrdí, že film Miracle on 34th Street z roku 1994 nie je natočený podľa knihy, avšak nemožno mu uprieť, že ide o vskutku čarovný príbeh.

 

The Polar Express (2004)

(Polárny expres / Polární expres)

Tento animovaný film rozpráva príbeh o chlapcovi, ktorý pochybuje o existencii Santu. V jeden štedrý večer mu však pod oknom zastaví podivný magický vlak, Polárny expres, ktorý ho zoberie na výlet na Severný pól, aby našiel stratenú vieru a opäť objavil čaro Vianoc. Tento film síce získal skôr zmiešané hodnotenia, aj kvôli dosť podivnej animácii, ale takisto sa zaradzuje ku klasikám. Svoju predlohu má táto rozprávka v rovnomennej detskej knihe z roku 1985, ktorú napísal a ilustroval Chris Van Allsburg (inak, toto meno by ste si mali zapamätať, budem ho spomínať aj v ďalších článkoch). Kniha si získala mnoho ocenení a veľmi často bola vyzdvihovaná pre kvalitu ilustrácií. Príbeh sa nesie v rovnakom duchu, ako je možné vidieť vo filme, pričom aj kniha, aj samotný film, končia tými istými slovami.

 

Mrs. Miracle (2009)

(Pestúnka v akcii / Paní Zázračná)

Film rozpráva príbeh o zázračnej pestúnke, ktorá jedného dňa príde do domu ovdovelého Setha, ktorý po smrti manželky vychováva svojich dvoch synov sám. Chlapci sú však poriadne divokí a doteraz z domu vyhnali všetky pestúnky, až kým sa neobjaví pani Merkle, ktorá však trvá na tom, že ju môžu volať pani Miracle, keďže jej takto skomolili meno. Zázračná pani vždy o všetkom vie, objaví sa v tom pravom momente a skrátka je ako z iného sveta – a ja som si vždy myslela, že niečo podobné by som čakala skôr na stránkach kníh, než na obrazovke televízora. Ukázalo sa, že mám pravdu, nakoľko táto kniha má svoju predlohu v rovnomennej knihe od Debbie Macomber z roku 1996. Táto kniha je súčasťou rozsiahlejšej, momentálne jedenásťdielnej, série s názvom „Anjelský zásah“. Okrem tejto knihy sa predlohou pre filmy stali ďalšie tri jej knihy – konkrétne pre filmy Call Me Mrs. Miracle (2010), Mr. Miracle (2014) a Dashing Through the Snow (2015), avšak predloha tohto posledného nie je súčasťou tej istej série kníh.

 

Rudolph, the Red-Nosed Reindeer (1964)

(Rudolf s červeným nosem)

Rudolf je postavička, ktorá je v mnohých filmoch a piesňach. Je to ten malý, nepodarený a všetkými odsudzovaný sob, najmladší a deviaty v poradí, s červeným nosom, ktorý však práve vďaka tomuto svojmu svietiacemu kúsku tela jedného temného večera zachráni Vianoce. Ako postavička sa objavil v mnohých filmoch a ešte vo väčšom počte sa objavuje ako pop-kultúrna narážka. Tento najznámejší sob pochádza z rovnomennej knižočky, ktorú v roku 1939 vydal Robert L. May. Rudolfov príbeh má podobu básne a vznikol vďaka tomu, že obchod, v ktorom Robert pracoval, chcel zarobiť na predaji vianočných kníh, a jeho majiteľ si povedal, že by bolo fajn vytvoriť si vlastnú a zarobiť na tom ešte viac. Odvtedy Rudolfova popularita len rástla a určite k nej prispela aj rovnomenná pieseň – tú v roku 1972 napísal Johnny Marks, Robertov švagor.

 

101 Dalmatians (1996)

(101 dalmatíncov / 101 dalmatinů)

Film o výstrednej Cruelle posadnutej kožuchmi, ktorú takpovediac „prevezú“ šteniatka, je úplne legendárny. Fenomenálna záporáčka si získala takú popularitu, že sa už roky šepká o celovečernom filme, ktorý by jej mal byť zasvätený. Dovtedy ale môžeme pozerať 101 dalmatíncov, pokračovania tohto filmu, aj rôzne iné verzie tohto príbehu. Film z roku 1996 je totiž remakeom animovaného filmu z roku 1961, a ten má svoju predlohu v knihe od Dodie Smith. V knižnej podobe vyšla v roku 1956, no predtým vychádzala po častiach v ženskom časopise pod názvom The Great Dog Robbery (Veľká psia lúpež). Príbeh sa sústreďuje na rodinu Dearlyovcov a šteniatka dalmatíncov, ktoré z ich domu niekto ukradne – krátko po tom, ako ich navštívi Cruella, ktorá hovorí o tom, ako veľmi nemá rada zvieratá. V roku 1967 vyšlo pokračovanie knihy s názvom The Starlight Barking, ktorá nadväzuje na koniec prvej knihy. Táto kniha sa však nestala predlohou žiadneho filmu a filmy 101 dalmatíncov a 102 dalmatíncov vychádza z prvej knihy.

 

Na záver by som ešte rada poznamenala, že väčšina vianočných romantických filmov premietaných n a stanici Hallmark, má svoju knižnú predlohu. (V súčasnosti ich je okolo štyridsať, medzi nimi napríklad aj film Mrs. Miracle.)

 


2 komentáre:

  1. Z tohto tvojho výberu som videla len Polárny expres a Dalmatíncov, ale knižné predlohy som nečítala a asi som ani nevedela, že nejaké existovali :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neboj sa, ja som to pred napísaním tohto článku tiež netušila. :D

      Odstrániť