streda 28. januára 2015

Knihomoľ editorom alebo čo priniesol prvý semester



Štúdium na vysokej som zvažovala dlho a nakoniec som, viac ako dva roky po maturite, predsa len zablúdila do akademických vôd UKF-ky v Nitre. Odbor s názvom Editorstvo a vydavateľská prax sa mi zdal veľmi príťažlivý, no očividne naivita neodchádza spolu s detstvom. Na vysokú som sa tešila, svojím vlastným spôsobom. Okrem toho som si myslela, že budem mať takých strelených spolužiakov, ako som ja sama. Všetci knihomoľovia a tak. Veď Lyn je moja spolužiačka, nemohlo to dopadnúť zle. Okrem nových ľudí som vlastne zistila len to, že je veľmi výhodné neukazovať sa na niektorých prednáškach a samotný semester ma naučil veciam, ktoré nie až tak veľmi súvisia so štúdiom... 

Vedomosť č. 1: Je rozdiel medzi knihou a knihou
Po prekonaní svojej naivity som zistila, že v ročníku je len pár ľudí, s ktorými sa oplatí rozprávať o knihách. Pretože väčšina z tých ľudí, hoci sú zábavní a dá sa s nimi rozprávať, na vás pozerá ako na exota, keď začnete ospevovať nejakú super knižnú sériu, s ktorou momentálne trávite svoje noci. Po zistení, že niektorí radi čítajú vojnovú literatúru typu Zločin a trest a iní klasiku v podobe Tisícročnej včely sa o to vlastne už ani nesnažíte. Fantasy je pre nich neslušnou nadávkou a vážne by ma neprekvapilo, keby niektorí dokázali citovať z tých nezmyselných českých príručiek, z ktorých sme mali študovať. Takže ak čítate na UKF-ke fantasy, radšej sa k tomu nepriznávajte, lebo vás ostatní začnú skúmať ako šialení vedci náhodne nájdeného upíra. 

Vedomosť č. 2: Odbornosť znamená náhodný výber slov, ktoré nepreloží ani slovník
Ste na vysokej škole, kde na všetko majú dvojstranovú definíciu. Dokonca aj na pozdrav. Takže ak náhodou pomýšľate na to, že by ste sa, nedajbože, vyjadrovali vlastnými slovami v písomke, rýchlo na to zabudnite. Miesto toho zvoľte veľmi jednoduchú stratégiu, ktorá sa tiež nazýva Náhodný výber zo slovníka cudzích slov. Keďže je odbornosť na prvom mieste, do prvej vety svojej písomky vždy natlačte čo najviac odborných výrazov, ktoré absolútne nedávajú zmysel, ale na ich základe dostanete áčko ako vyšité. Lebo profesor bude príliš zahanbený faktom, že ani on netuší, čo to vlastne znamená.
Úspech vám teda zaručí veta typu: Text upravíme editorskou úpravou supresegmentálnej roviny paradigmatického hľadiska vedľajšej vety podmetovej. Je to totálna kravina, ale zachovávate odbornosť, takže budú všetci nadšení. 

Vedomosť č. 3: Vaša obľúbená rozprávka nebola tak celkom rozprávkou
Na vysokej sa dozviete množstvo informácii, ktoré by ste najradšej zo svojej pamäte odstránili kyselinou sírovou. Jednou z nich sú hlavne fakty, ktoré rúcajú vaše niekdajšie sny z detstva. No zdá sa, že na Červenú Čiapočku sa už nikdy nepozriem bez toho, aby mi nebolo zle od žalúdka. Dozvedieť sa, že to nebola rozprávka v pravom slova zmysle, bola rana pod pás. Ale stráviť fakt, že išlo o sexuálne motivovanú realistickú poviedku hraničiacu s hororom - kde Čiapočka predstavuje nevinné mladé dievča, ktoré sa vyberie do sveta, kde sa ju starý chlipník vo vlčom tele snaží pripraviť o panenstvo –, tak to je nadľudský výkon. Zbohom, detské ilúzie! 

Vedomosť č. 4: Niektorých profesorov sa nedá zbaviť
Okrem zbytočných predmetov k vašej nechuti študovať prispieva aj „ukážkový“ prístup profesorov. Ak hľadáte normálneho pedagóga, nájdite si lupu. Tie staré vykopávky sú staršie ako samotná smrť, ale zbaviť sa ich nemôžete. Predstavujete si dokonalý spôsob, ako padajú dole schodmi, alebo dokonca niečo ešte viac brutálne? Nuž, niekedy to nie je možné. Najnenávidenejšie profesorky, z ktorých jedna má 64 rokov a tá druhá 70, tú totiž garantky vášho programu. V tom momente sa začnete modliť, aby nasledujúce dva roky nezomreli, pretože inak by sa mohlo celkom dobre stať, že by ste nedoštudovali.

Vedomosť č. 5: Žiadna večierka neznamená, že ŽIADNU večierku nemáme
Po nasťahovaní na nitriansky Cabaj, ktorý s láskou označujeme jedine a výlučne názvom Azkaban, sme ako vysokoškoláci zistili tú úžasnú novinu, že nemáme žiadnu večierku. Tým pádom je návrat o tretej ráno slasťou a nie strachom naplnený zážitok z hororu. Očividne na to niektorí majú iný názor. Keď sa o druhej ráno vraciate na intrák úplne premrznutý s pocitom, že ste utiekli z párty po Beániách, ktoré ste mali povinné, nemusíte sa zákonite dostať na izbu. Na vrátnici totiž sedí dokonale milý chlapík, ktorému by ste najradšej zasekli sekeru medzi oči, a tvrdí, že vás nepustí, pretože je po večierke. Po večierke, o ktorej ani netušíte, o koľkej vlastne bola, pretože ju, podľa ich slov, mať nemáte. Mätúce, ale pravidlá sa vraj musia dodržiavať. Len by bolo milé, keby vám ich niekto oznámil predtým, než sa kvôli ich porušeniu nedostanete do vlastnej prenajatej postele. 

Vedomosť č. 6: Objavenie doteraz nepoznanej stránky fóbie z hmyzu
Rozvinula som svoju insektofóbiu. Doteraz som lienočky považovala za rozkošné malé chrobáčiky. Nosila som ich vo vlasoch, hľadala na lúke a nechala si ich odlietať z prsta. Až doteraz. Tie malé 7-bodkové beštie sú totiž zákerní zahraniční agenti, ktorých by sme mali nahlásiť nejakému veľaváženému slovenskému výskumnému orgánu. Pretože tieto chrobáčiky, stále považované väčšinou populácie za rozkošné zvieratká, nemajú tú správnu oranžovo-červenú farbu.
Zahraniční imigranti so sebou nesú veľký batoh zábavy. Lietajú vám okolo hlavy. Často. Lezú vám do lampy. Radi. Majú tú drzosť, že sa v tej prekliatej bzučiacej žiarivke neupečú. Nikdy. Útočia na vaše osobné vlastníctvo v podobe počítača. Nenažrane. Robia vám zo života peklo. Vďačne. A všetko, čo chcú, je len trošku lásky. Nuž, milé beštie, na narodeniny vám kúpim Raid proti hmyzu. Ako sa vám bude páčiť takýto druh lásky?

Vedomosť č. 7: Každý potrebuje domáce zvieratko
Na intráku nemôžete mať žiadne domáce zvieratko, teda, ak nerátate nejakého chrochtajúceho spolubývajúceho, ktorý slintá horšie ako slimák na úteku. V určitom štádiu svojej osamelosti dôjdete do štádia, keď ste priateľský k akémukoľvek druhu zvieratka. Takže keď sa vám na stene pri sprche objaví obrovská osemnohá beštia, nezabijete ju, ale pomenujete. Pavúky s menom sú asi rozkošnejšie. Ten náš sa volal Vendelín a predstavte si náš šok, keď raz proste zmizol. Nasledujúci týždeň som pred spaním vyklepávala ešte aj matrac na posteli. 

Vedomosť č. 8: Varenie je len pekným predsavzatím
Máte ilúzie o tom, ako si budete na intráku variť, aby ste neumreli od hladu? Zabudnite na to a prepadnite lenivosti. Najskôr vás vydesí úžasné zariadenie kuchyne pozostávajúce s kvapkajúceho kohútika, predpotopnej mikrovlnky s podivným maďarským názvom a dvojplatničky, ktorá zažila lepšie časy možno na začiatku socializmu. Ak prekonáte prvotný šok, neexistuje záruka, že by ste sa skutočne mohli pokúsiť ukuchtiť si večeru. Pretože ak sa k tomu predsa len odhodláte, zistíte, že niekto tú dvojplatničku ukradol. Potom sa síce váš sporák vráti späť, ale v tom čase ste už zožrali všetko ostatné, čo sa nemusí variť. Tak na čo sa namáhať? 

Vedomosť č. 9: Kľučka predstavuje zbytočnosť
Snažíte sa byť ohľaduplní k ostatným obyvateľom internátu, ktorí s vami zdieľajú chodbu? Nuž, to skutočne nemusíte, oni to totiž robiť nebudú. Niektorí nepočuli o úžasnom vynáleze menom kľučka. Tým pádom ju odmietajú používať a dvere zatvárajú štýlom, z ktorého vám drkocú zuby a opadáva omietka. Vyhrotí to situáciou, keď vám vydesená spolužiačka o druhej ráno píše správu, v ktorej sa pýta, čo to preboha na vašej chodbe vybuchlo. Nebojte sa, to boli len dvere, milé deti! A ja od nového roku budem na zárubne vešať závesy, alebo ľuďom „veľmi jemným spôsobom“ zatvárať hlavy do dverí, aby si tiež užili trochu toho vzrúša z intrákového spolunažívania. 

Vedomosť č. 10: Úrad hygieny vaše ubytovanie schvaľuje
Hygiena je absolútne presvedčená o správnosti otvorenia zariadenia, ktoré obývate a ničím ich nepresvedčíte o opaku. Otrava na potkany na chodbách sú cukríky pre zahraničné delegácie. Plesnejúce steny sú skleníkovým experimentom baktérií. Zatekajúce steny sú len prejavom citov socialistickej budovy, ktorú obývate. Lienky sú uvítacím výborom, ktorý odmieta ísť vítať niekoho iného. Popraskaná omietka je predstavením moderného umenia. Okná sa nedajú poriadne zatvoriť, pretože je nutné mať neustály prísun čerstvého vzduchu. A ak je vám zle z vody, máte len precitlivený žalúdok. Spolu s ďalšími stovkami ľudí, ktorí toto zariadenie obývajú s vami.

Ako ste na tom vy so školou? Ste sklamaní alebo nadšení?

16 komentárov:

  1. To je tak super napsané! :D

    Já jsem na jedné škole ve druháku, na druhé v prváku a zatím jsem ze studia naprosto nadšená :) Sice nestuduji literaturu, ale na mém oboru je tolik čtenářů, se kterými mohu o knihách diskutovat, že by jich snad ani na bohemistice nemohlo být víc. A bydlím na bytě, takže problémy s ubytováním odpadají :)

    Každopádně přeji pevné nervy při studiu a spoustu super zážitků v dalších semestrech! :) Tvůj obor zní moc zajímavě, tak snad i studium takové (alespoň částečně) bude.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak odbor je super, to je jasné, len keby sme sa tam neučili také zbytočnosti. :D Vďaka tým pár ľuďom, s ktorými sme si fakt sadli je to znesiteľné a okrem toho, keď sa človek smeje, všetko vyzerá lepšie. :D
      A ďakujem

      Odstrániť
  2. Po tomto článku som fakt ale fakt rada, že ma školská poradkyňa od Nitry odhovorila :D Je pravda, že ani UK nie je med lízať, ale čo som počula od Lyn, tak hento editorstvo je totálny des, kde je profesionalita učenia veškerá žádná :D A možno to je len tým, že som si na to všetko zvykla a cudzie názvy sa mi dostali pod kožu a vlastne, škola ma začína meniť na jedného z tých intelektuálov (keďže už aj Jozef Mak sa mi na vysokej páčil :D ). Ale je pravda, že aj ja mám spolužiakov, ktorí keď vidia, že čítam, tak sa zdvorilostne spýtajú čo a zrejme čakajú niečo z "vysokej" literatúry, pretože zakaždým, keď im odpoviem, tak sa na mňa dívajú, ako keby som spadla z višne. :D Ale inak som si normálne svoju školu celkom obľúbila, aj keď sú momenty, kedy by som ich tam najradšej všetkých pozabíjala, ale tie sú v menšine. :D
    A čo sa toho intráka týka. No my sme síce nemali hmyz, aj keď na átriákoch sú bežné ploštice, ale na tom istom intráku sme mali v prváku úchyla, čo behal po balkónoch (pretože tam sú všetky balkóny spojené a dostaneš sa cez ne všade) a čumel do izieb :D Teraz som na štúraku, mám balkón pre seba, nikto nechce prechádzať cez izbu, aby sa dostal rýchlejšie do jedálne, pretože sa mu to nechce obchádzať a hlavne sa o sprchu delím s 9 babami a nie s celou chodbou :D
    Inak držím palce, aby si to tam vydržala do konca bakalára aspoň, kamoška tam študuje turizmus a po bakalárovi odchádza, lebo nemá nervy na ten systém tam :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak to vydržím do bakalára, sama sebe pogratulujem ku skvelej trpezlivosti, objednám sa k psychiatrovi, aby som sa spamätala z tej úžasnej skúsenosti a potom sa obdarujem niečím fakt drahým a úžasným. Asi nejakou skvelou knižnou sériou. :D
      Tak ona zase UKF-ka je celá na hlavu, z toho systému mám chuť si trhať vlasy, alebo niekoho rovno zabiť, ale vždy sa nájde niečo pozitívne. Napríklad, keď ti odpadne prednáška, to je veľmi vítaná zmena. Len by bodlo viac, keby sme sa učili niečo o editorstve a nie nezmyselné kraviny, ktoré nemajú ani hlavu, ani pätu. Na čo mne bude v živote stredoveká literatúra? Aby som raz mohla skonštatovať "aha, ten chlapí,k píše podobným štýlom ako Metod a spracúva motívy, ktoré boli obľúbené v humanizme"? Nie, to fakt nehrozí :D
      Vďaka bohu za predmety, ktoré sa dajú aspoň trochu zniesť! :D

      Odstrániť
  3. :) Dúfam, že sa rozhodneš niekedy napísať knihu.. konečne by som bola ochotná si niečo prečítať aj od slovenskej autorky :) Skvele napísané!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To vieš, ja aj píšem, ale vydavateľstvá majú o mojej snahe inú predstavu ako ja a pravidelne ma posielajú do hája zeleného :)
      Som rada, že článok pobavil ;)

      Odstrániť
  4. ... a ja sa teraz len v duchu teším, že nie som na intráku :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa svoj pobyt na tom mieste snažím brať z pozitívnej stránky. Určite sú ľudia, ktorí na rom sú horšie. Len ich momentálne neviem nájsť :D

      Odstrániť
  5. :DDD super článok :D a krásne si ma vydesila, takže už absolútne vôbec si UKF nevyberem :D a už premýšľam aj nad tým či bývať na intráku je vôbec dobrý nápad :D teda asi ani nemám na výber keďže v Košiciach ostať nechcem :D ok už sa idem psychicky pripravovať čo ma čaká o pol roka :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak dúfam, že som ťa úplne nevydesila. Som si istá, že sú tam aj normálne odbory s lepším prístupom profákov. :) Len ich stačí nájsť :D

      Odstrániť
  6. Mám veľký záujem o túto školu aj odbor a ani trochu sa ti nepodarilo odplašiť ma :D, po strednej som už zvyknutá na všetko :D. Chcela by som sa ale dozvedieť viac, aby som sa vedela konečne rozhodnúť. Vedela by si mi o škole niečo povedať? Nech viem čo mám čakať ak tam pôjdem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To dúfam, že som ťa neodplašila. Zámerom článku bolo pobaviť, nie vydesiť. ;) Ak chceš, napíš mi e-mail a ja ti rada odpoviem na všetky otázky.

      Odstrániť
  7. Takáto dávka sarkazmu vie človeku skrátka spraviť deň :D Som veľmi rada, že som narazila na tento článok, asi by som mala napísať niečo podobné o mojej strednej, bolo by to celkom príhodné si myslím :))) Každopádne, aj ja mám o tento odbor veľký záujem. Písanie milujem, no a žurnalistiku (aj keď si pravdepodobne budem dávať prihlášku i na ňu) študovať nechcem... Mohla by som ťa aj ja nejako kontaktovať cez mail alebo inou cestou, aby som sa čo-to popýtala na odbor a podobne? Pretože z tých informácií na nete sa dozviem akurát tak hrubé ho*no :)) :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že ťa tento článok pobavil. Aj ja mám rada sarkastické príspevky a ak nieni napíšeš o svojej škole, určite si to rada prečítam. ;) Čo sa týka editorstva, pokojne mi napíš, rada ti všetko vysvetlím a odpviem na otázky. Ak chceš, napíš mi na e-mail, čo je uvedený v profile alebo mi napíš správu na bloggovom facebooku. Rada odpoviem. :)

      Odstrániť
  8. Kde by si odporučila teraz študovať editorstvo, ak by si sa mala rozhodnúť ešte raz?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to trochu náročnejšia otázka. Viem, že teraz sa dá editorstvo študovať aj v Trnave. Predtým, keď som študovala ja, bol tento odbor len v Nitre a v Bratislave, ale v Bratislave bol vyučujúci jazyk maďarský, čiže z očividných dôvodov som išla do Nitry. Ak by som sa rozhodovala teraz, asi by som zase išla do Nitry. Viem, že štúdium sa dosť zmenilo. Pokiaľ viem, menili sa osnovy, niektoré predmety vypadli a iné boli pridané. Prax je teraz už v bakalárskom stupni, nie na magisterskom, ako to bolo predtým. Pokiaľ viem, hovorilo sa aj o pridaní cudzieho jazyka do osnov a tiež o častejšom praktickom prístupe k štúdiu. Ja osobne som so štúdiom na UKF bola spokojná. Mali sme výborných pedagógov a naozaj som sa veľa naučila, hoci je pravda, že všetko potrebné pre prax sme preberali až v magisterskom. Iste, sú veci, ktoré si overujem v praxi až teraz, ale mala som dobrý základ a to je vždy dôležité. UKF mi ten základ dalo, hoci je pravda, že sme sa učili aj veľa zbytočností, ale zase zbytočnosti sa učia aj na iných odboroch, preto neviem, prečo by práve editorstvo malo byť v niečom výnimkou. :D

      Odstrániť