piatok 25. decembra 2015

Klišé sem, klišé tam | The Deal



Autor: Elle Kennedy 
Názov: The Deal 
Séria: Off-Campus 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: Baronet, 2016 (ČR; 24. 2. 2016) 
Hodnotenie na GR: 4.36
Hannah Wells has finally found someone who turns her on. But while she might be confident in every other area of her life, she’s carting around a full set of baggage when it comes to sex and seduction. If she wants to get her crush’s attention, she’ll have to step out of her comfort zone and make him take notice… even if it means tutoring the annoying, childish, cocky captain of the hockey team in exchange for a pretend date.
All Garrett Graham has ever wanted is to play professional hockey after graduation, but his plummeting GPA is threatening everything he’s worked so hard for. If helping a sarcastic brunette make another guy jealous will help him secure his position on the team, he’s all for it. Now he just has to convince Hannah that the man she wants looks a lot like him.

“Sometimes people sneak up on you and suddenly you don’t know how you ever lived without them.”
New adult ako žáner je veľmi obľúbený, ale takisto sa spája s istými predstavami. Pretože sú niektoré veľmi obľúbené detaily, ktoré sa takmer zaručene objavia minimálne v každej druhej, ak nie aj každej prvej, knihe tohto žánru. Inak tomu nebolo ani pri tomto príbehu.
Hrdinka s temnou minulosťou a hrdina s neistou budúcnosťou, ktorú mu môže ona pomôcť zachrániť. Po ceste zistia, že sa v skutočnosti priťahujú a jeden druhého sa snažia dostať nielen do postele, ale aj na piedestál označujúci ich životných partnerov.

Romantika všade, kam sa len pozriete a na každom kroku nejaké to klišé. Dohody so sexi chalanmi, bojovanie proti tieňom minulosti, možno spoločná budúcnosť. Táto kniha to všetko má. A to je škoda.
Táto kniha akoby bola napísaná podľa istej osnovy. Autorka pozbierala všetky typické newdultské udalosti a námety, vhodila ich do knihy a zamiešala. Iste, nepochybne má skvelý štýl, ktorý dokáže zaujať a skrz jej ruky boli vytvorené postavy, ktoré sú silné, uštipačné a veľmi ľahko obľúbiteľné. No hoci sa príbeh veľmi ľahko a dobre číta, takisto dokáže sklamať.
“What is wrong with you? Why aren’t you freaking out right now? Garrett Graham is sitting in your booth. He talked to you.”

“Holy sh*t, he did? I mean, his lips were moving, but I didn’t realize he was talking.”
Jednotlivé udalosti na seba veľmi dobre nadväzujú, ale sú predvídateľné. Ešte predtým, ako sa objavia, veľmi dobre viete odhadnúť, ako skončia. V deji neexistuje väčší zádrhel, hrdinovia vlastne nemusia s ničím veľkým bojovať a ich domnele ťažká minulosť v niektorých úsekoch pripomína skôr hrôzostrašné rozprávanie než spomienky, ktoré by mohli tieto postavy potenciálne zničiť.
Keď nakoniec otec hlavného hrdinu vytiahne kartu vydierania, prevrátite oči poslednýkrát a poviete si, že toto ste už rozhodne čítali. Aj keď tam možno vystupovali postavy, ktoré sa inak volali.
Bohužiaľ, v príbehu neexistuje žiadne oživenie. Nestane sa tam nič nečakané, čo by osviežilo inak príšerne predvídateľný vývoj, ktorý je možné vidieť v každej druhej knihe. Dokonca aj útok besnej veveričky by bol zaujímavejší ako rozprávanie o dvoch ľuďoch, ktorí až podozrivo ľahko všetko získajú.
Napísať originálny príbeh je takmer nemožné, ale spracovaním sa to dá napraviť. Autorka tejto knihy sa vlastne ani nesnažila nejako oživiť svoj dej a stavila na kartu zaujímavých postáv, ktoré je takmer nemožné nenávidieť. Vďaka nim pokračujete v čítaní, bavíte sa na ich myšlienkových pochodoch, usmievate sa pri uštipačných poznámkach a držíte im palce, hoci vopred viete, ako to skončí bez ohľadu na ich emocionálne výlevy.
Po dočítaní si poviete „super, ďalšia newadultka“, ktorá vo vás zanechá možno príjemný dojem, ale vo svetle všetkých podobných príbehov na ňu čoskoro zabudnete. Pretože neponúka nič nové.


2 komentáre:

  1. Ja keď som videla, ake dobré hodnotenie má,tak som si ju rýchlo šla stiahnuť, ale ešte som sa k nej nedostala. Len mi je ľúto, že sa ničím nelíši od ostatných kníh...Uvidíme ako dopadne u mňa, dúfam, že mi nebude liezť na nervy :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Čítalo sa to dobre, ale ničím sa to nelíši od iných nweadultiek. Čo je škoda
    Teším sa, čo na to povieš :-)

    OdpovedaťOdstrániť