pondelok 28. decembra 2015

Korenené klišé | The Mistake


Autor: Elle Kennedy
Názov: The Mistake 
Séria: Off-Campus 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: Baronet, 2016 (ČR; 25. 5. 2016) 
Hodnotenie na GR: 4.19
College junior John Logan can get any girl he wants. For this hockey star, life is a parade of parties and hook-ups, but behind his killer grins and easygoing charm, he hides growing despair about the dead-end road he’ll be forced to walk after graduation.
A sexy encounter with freshman Grace Ivers is just the distraction he needs, but when a thoughtless mistake pushes her away, Logan plans to spend his final year proving to her that he’s worth a second chance.

“Don't waste your time obsessing over stupid actions of stupid people”
Autorka absolútne bezproblémovo nadviazala tam, kde skončila pri prvej knihe. Rovnako vtipné a miestami až sarkastické poznámky a rovnaký spôsob rozprávania príbehu. Svieži štýl, ktorý by mal v tom lepšom prípade zakryť nedostatok umu pri vymýšľaní zaujímavých zápletiek. Avšak oproti prvému dielu ide v tomto smere o isté zlepšenie.
Je pravda, že tu stále z každého rohu odkvapkáva nejaké klišé. Keď nemá vnútorný mindrák ženská postava, má ju druhý člen páru. John Logan má zaujímavú minulosť, ktorá prináša istý druh osvieženia. Nie námet, ktorý by nebolo možné vidieť inde, ale stále to posúva príbeh do trošku iných vôd. Vytvára emocionálne napätie prospešné pre zlepšenie deja, hoci je to len také naznačené.
Okrem trošku dramatickejších častí však opäť prevláda skôr tá romantická zložka. Je na nej vystavaná väčšia časť celého deja. Hlavná hrdinka Grace sa rozhodla, že Loganovi neodpustí len tak ľahko a snaží sa mu to sťažiť. Prinúti ho dokázať jej, že o ňu skutočne stojí. A skutočne sa neplánuje uspokojiť len s tučnou kyticou kvetou.
Autorka dala priechod svojej predstavivosti a „úlohy“ sú síce popísané dosť stručne a niektoré ostanú dokonca neprezradené, ale prinášajú so sebou ďalšie vtipné situácie a úsmevné príhody na vyváženie tých smutnejších častí.
“What rhymes with insensitive?” I tap my pen on the kitchen table, beyond frustrated with my current task.

Garrett, who’s dicing onions at the counter, glances over. “Sensitive,” he says helpfully.

“Yes, G, I’ll be sure to rhyme insensitive with sensitive. Gold star for you.” 
Hoci príbeh celkovo neurazí, stále však neohúri. Autorka sa snažila o zapojenie svojej fantázie, čo je rozhodne plusom tejto knihy, avšak na iných frontoch to nedotiahla do zdarného konca.
Riešenia niektorých situácií sú síce logické, avšak pri niektorých kráčajú ruka v ruke s otázkou, ako je možné, že to niektorej postave nenapadlo skôr. Nie je to ani ojedinelá záležitosť, ale hneď niekoľko situácií vyriešených niekoľko vetnými dialógmi. A pritom išlo o problém, ktorý trval dlhodobo. Akoby len niekto zatvoril oči a čakal, či niekto príde s riešením. Našťastie pre postavy, prišiel.
Táto kniha je v niečom rozhodne lepšia ako prvý diel, ale v niečom je horšia. Autorka prejavila trochu svojej kreativity a snažila sa príbeh zamotať väčším počtom vedľajších postáv a ich osudov, ktoré ovplyvňujú aj hlavné postavy. Po emocionálnej stránke to bol doslova obrat o stoosemdesiat stupňov. Zmysel pre humor a uštipačné poznámky opäť tvorili príjemnú kulisu. Len niektoré vyvrcholenia nemali taký účinok, ako asi autorka plánovala.
Takže hoci to bola typická „newadultka“, autorka predsa len dokázala, že prípadné klišé dokáže aj niečím ozvláštniť. Možno sa to naplno prejaví v ďalšom pokračovaní. Aby to z tej oddychovej a vtipnej roviny prešlo aj do tej, kde sa dôležitosť kladie predovšetkým na silu príbehu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára