pondelok 28. decembra 2015

Sága o zakliatych tigroch | Tigria sága



Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna osamelá stredoškoláčka menom Kelsey, ktorá sa v lete rozhodla pracovať v cirkuse. Tu sa stretla so smutným tigrom, ktorý si získal jej srdce. Bola by urobila čokoľvek pre to, aby bol voľný... Takto nejako by sa asi začalo prerozprávanie príbehu skrývajúceho sa v tejto sérii. Pretože bez ohľadu na všetko ostatné je to práve rozprávka, ktorá je mu najbližšie.

Zatiaľ štvordielna séria, ktorá stále čaká na piaty diel, zachytáva osudy obyčajného dievčaťa Kelsey a tigrov Rena a Kišana. Podľa starej legendy sa snažia nájsť spôsob, ako sa zbaviť zvieracieho kožuchu a opäť sa, po dlhých storočiach, vrátiť do sveta ľudí. V tom im pomáhajú ich noví priatelia.
A aby to bolo veselšie, do mixu všeobecne zaujímavých postáv musíte zahrnúť aj občas školsky pôsobiaceho zloducha, ktorý sa rád správa podľa nejakej príručky. Vlastné typická youngadultka, ktorá má ešte to čaro, že tu nájdete milostný trojuholník. Navyše je tak dobre napísaný, že miestami nadržiavate obom bratom.
No tento príbeh má toho viac ako len milostné katastrofy a emocionálne klišé. Autorka sa snažila ozvláštniť svoj príbehový svet indickou mytológiou. Tá sama o sebe dokáže prilákať pozornosť čitateľa, keďže to nie je tematika, ktorej by sa každý venoval, ako je to napríklad pri gréckej mytológii. Bežný človek je tým doslova fascinovaný, hoci niektorí sa sťažujú, že si autorka jednotlivé mýty až príliš pretvorila. Fantázia je fantázia a prečo jednému vyčítať to, čo robia mnohí?
Dej sa odohráva na viacerých magických i obyčajných miestach, ktoré sú skutočne dobre vykreslené. Nič prebytočné, ale na stanovenie atmosféry to stačí. A v kombinácii so všetkými príbehmi, prekliatím a dianím, to skôr či neskôr tú rozprávku začne skutočne pripomínať. Hoci niekedy to akčnými scénami pripomína skôr prerod rozprávky na akčný triler. Romantikou časťou zase presladený americký doják odohrávajúci sa v Indii.
Jednotlivé časti hádanky i pátranie po odpovediach dodávajú každej knihe osobitý šarm. Viac než čokoľvek iné však majú za následok, že séria pôsobí oveľa originálnejšie, než akákoľvek iná séria. V podstate je to pravda. Autorka zvolila nielen nevšedný námet, ale aj spracovanie. Zakliate tigre sú presne to, čo príbeh potreboval na oživenie.
Postavy sú úmerne vytvorené a prispôsobené dianiu, avšak niekedy sa správajú takmer až detinsky. Pripisujem to ich veku a takisto vekovému určeniu série. Hoci pri niektorých rozhovoroch a myšlienkových pochodoch prichádza tendencia prevracania očí, nedá sa uprieť, že po emocionálnej stránke dokáže príbeh skutočne vyžmýkať. Počet sĺz sa zvyšuje úmerne tomu, ako sa blíži vyvrcholenie celej série.
Séria napriek tomu neposkytuje dokonalý zážitok. Ako čitateľ som na viacerých miestach prevracala očami a pýtala sa samej seba, či sa autorka nemohla zbaviť takého či onakého klišé. Ale nakoniec to nič neznamenalo.
Séria plná napätia, lásky, tajomstiev i akcie. O ľudskosti v nás a cene za odvahu či dokonca šťastie. A nakoniec nemôže chýbať posolstvo z rozprávok, pretože boj dobra proti zlu je proste nevyčerpateľná téma. 
Som rada, že som sériu nakoniec dočítala. Dlho som váhala pretože ešte stále nie je stanovený dátum vydania poslednej, piatej časti. Keďže príbeh bol uzavretý už v štvrtom diele, netuším, čo by si autorka mohla pripraviť pre čitateľov. Sľúbila len, že to bude prekvapenie. Prísne tajný projekt, ku ktorému odmieta čokoľvek prezradiť. Táto magická séria si získala toľko čitateľov, že vydržia aj ten nadchádzajúci čas čakania. To si môžu spríjemniť sériou Reawakened, ktorej sa autorka začala venovať. A už teraz môžem povedať, že má so sériou o zakliatych tigroch veľa spoločného. 

4 komentáre:

  1. Hm, táto séria ma akosi nikdy nelákala, ale tá mytológia znie rozhodne super. Pretváranie podľa mňa nie je na škodu (ehm Rick Riordan ehm). A teraz som celkom zvedavá, čo má byť ten piaty diel, keď je to uzavreté v štvrtom.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na piaty diel sme zvedaví asi všetci :)
    Ale tá mytológia je super (Riordan je úpravami starých legiend už notoricky známy) :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Táto séria patrí medzi moje obľúbené. Čítala som ju síce ešte pred pár rokmi, no myslím, že by ma neurazila ani teraz. Fakt, že vyjde 5. časť je pre mňa ale novinkou, keďže štvorka bola naozaj ukončená veľmi jasne, takže si ma dosť naladila a začínam sa tešiť! :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Táto séria je aj moja srdcovka ;)
    Uvidíme, kedy autorka odpíše pokračovanie :D

    OdpovedaťOdstrániť