štvrtok 8. decembra 2016

Keď je všetko inak | The Wrath and the Dawn



Autor: Renée Ahdieh 
Názov: The Wrath & the Dawn 
Séria: The Wrath & the Dawn 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: Cooboo, 2016 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.21
Every dawn brings horror to a different family in a land ruled by a killer. Khalid, the eighteen-year-old Caliph of Khorasan, takes a new bride each night only to have her executed at sunrise. So it is a suspicious surprise when sixteen-year-old Shahrzad volunteers to marry Khalid. But she does so with a clever plan to stay alive and exact revenge on the Caliph for the murder of her best friend and countless other girls. Shazi’s wit and will, indeed, get her through to the dawn that no others have seen, but with a catch . . . she’s falling in love with the very boy who killed her dearest friend.
She discovers that the murderous boy-king is not all that he seems and neither are the deaths of so many girls. Shazi is determined to uncover the reason for the murders and to break the cycle once and for all.

"You are not weak. You are not indecisive. You are strong. Fierce. Capable beyond measure.”
Renée Ahdieh je vo svete spisovateľov nováčikom, avšak už stihla vzbudiť pozornosť v niekoľkých krajinách. Jej knihy sú plné mágie a ako sama tvrdí, najviac ju baví pustošenie životov svojich postáv. Pravdepodobne preto, aby ostatným dokázala, že všetko je možné, keď človek vytrvá.
Už veľmi dávno som sa naučila, že retellingy nie sú hlúpe a mechanické prerozprávania príbehov, ktoré všetci dobre poznáme a milujeme.

Táto kniha je dôkazom toho, že je možné zobrať si ako predlohu akýkoľvek príbeh a len na jeho motív stvoriť úplne iný svet s vlastnými pravidlami, ktorý čitateľa tak veľmi pohltí, že bude doslova slintať pri pomyslení na pokračovanie. To je (možno) prípadom aj tejto knihy.
Zo začiatku to vyzerá veľmi jednoducho. Jedno dievča, ktoré chce pomstiť smrť svojej najlepšej priateľky. Jeden chlapec, ktorý túto priateľku zabil. Pravdepodobne si všetci vieme predstaviť, ako by ich stretnutie mohlo dopadnúť.
Za predpokladu, že chlapec by nebol najmocnejším pánom v krajine, ktorého ochraňujú mnohí. No majú na to dôvod? To je otázka, na ktorú hľadá odpoveď aj hlavná hrdinka. Pretože každé rozprávanie má dve verzie. Tú, ktorú poznámke a jej autorom sú ostatní a tú, ktorú nám môže porozprávať len ten, kto je hlavným aktérom.
“I know very little, and I still know more than you. I know love is fragile. And loving someone like you is near impossible. Like holding something shattered through a raging sandstorm. If you want her to love you, shelter her from that storm . . . And make certain that storm isn’t you.”
Autorka má skutočne zaujímavý štýl písania, niekoľkými vetami si doslova ukradla moju pozornosť. Poeticky ladené opisy striedajú bystré myšlienky a niekedy aj akcia. Emóciami nabité scény ešte zvyšujú napätie. Takisto je veľmi dobre zvolené prostredie a kultúra. Podľa jednotlivých opisov je jasné, že sa stretávame s veľmi dobre informovaným „rozprávačom“. Len tento fakt pôsobí dostatočne magicky, avšak v príbehu je toho oveľa viac.
Postavy sú veľmi reálne vykreslené, či už sú to hlavní aktéri alebo len vedľajšie postavičky s, na prvý pohľad, menšími úlohami. Hoci je pravda, že ak by sa niektorí sluhovia správali voči svojim pánom tak drzo ako tí v tejto knihe, pravdepodobne by veľmi skoro prišli o hlavu. Ale nakoniec, všetko sa dá odpustiť, ak na to dostaneme dôvod.
Každou kapitolou sa postupne odkrývajú jednotlivé tajomstvá, každá udalosť získava nové svetlo. Nejde len o tematiku takmer zakázaných citov, ale aj o pomstu, odpustenie a tajomstvá. Emócie, ktoré môžu byť oveľa nebezpečnejšie, než si myslíme. Rozhodnutia, ktoré majú potenciál zničiť nielen nás, ale celý svet. Všetky tieto prvky spojené v štyristo stranách zabezpečujú, že čítanie nikdy nebude nudné.
The Wrath & the Dawn je vskutku pozoruhodnou knihou. Odohráva sa v krajinách, o ktorých veľa z nás nemá dostatok informácií. Spojenie neznámej kultúry a zvykov pohltí svojou originalitou. Samotný príbeh je vystavaný tiež veľmi dobre. Autorka len postupne odkrýva jednotlivé tajomstvá, pohráva si nielen s postavami a ich citmi, ale v podstate aj s čitateľom. Odkrýva len toľko, koľko je potrebné a veľa si toho necháva pre seba. Tajomnosť sa preto tiahne celou knihou ako všadeprítomný závoj.
Táto kniha má v sebe všetko, po čom čitateľ môže túžiť, a možno ešte o kúsok viac. Nájdeme tu poetické opisy, akčné scény, emocionálne výlevy, ktoré nám zvierajú hrdlo. Nebudú chýbať ani prekvapenia a tajomno, dokonca sa zjaví aj štipka mágie. Kombinácia tohto všetkého nakoniec vytvorila nezabudnuteľný a silný príbeh.


4 komentáre:

  1. Ja sa neviem dočkať kedy sa mi dostane do rúk a doslova ju zhltnem na jedno posedenie, pretože ju nemienim pustiť z rúk, keď ju už budem mať :D Modlím sa, aby mi ju "Ježiško" donesol pod stromeček :D (Dúfam, že ma mama počúva, čo jej vravím, že čo si prosím na Vianoce XD)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Budem ti držať palce, aby si ju dostala, je to naozaj úžasná kniha. Ja si ju takisto plánujem čo najskôr zaobstarať. :)

      Odstrániť
  2. Po tejto knihe pozerám už dlho, keďže som o nej počula kopu skvelých vecí, takže sa celkom teším keď ju raz konečne vyskúšam aj ja. Momentálne som však veľmi nerozhodná v tom, čo chcem čítať ďalej.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som bola nerozhodná, čo idem čítať, práve v čase, keď som túto knihu začala čítať. Toto bol len taký výstrel na slepo a som veľmi prekvapená, ako sa mi tá kniha páčila. Zvažujem aj jej kúpu :)
      Určite jej daj šancu, možno ťa prekvapí ;)

      Odstrániť