pondelok 2. januára 2017

Stále po krk v problémoch | Čtvrtý hrob pod nohama



Autor: Darynda Jones 
Názov: Čtvrtý hrob pod nohama 
Séria: Charley Davidson 
Diel: štvrtý 
Slovenské alebo české vydanie: BETA - Dobrovský, 2016 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.41
Být Smrtkou je někdy vážně otrava. A protože se vyšetřovatelce Charley Davidsonové její poslední případ pořádně zamotal, vzala si volno, aby se mohla naplno věnovat sebelítosti. Když jí ale na dveře zaklepe žena, která je přesvědčená, že se ji někdo snaží zabít, musí Charley znovu vyrazit do boje... nebo se aspoň obléknout a učesat. Horší je, že sexy syn Satanův, Reyes Farrow, zmizel z Charleyina života, ale Charley není schopna na něho zapomenout.

„Neodsuzujte mě, že jsem potichu. Nikto si přece neplánuej vraždu nahlas.“

Darynda Jones sa pre mnohých fanúšikov za tie roky stala garanciou kvalitného čítania. Hoci je autorkou aj inej série, sú to práve dobrodružstvá smrtky Charley, ktoré ju takmer celosvetovo preslávili. Niekedy píše o vlastných zážitkoch, niekedy používa len fantáziu, ale nedá sa jej uprieť, že humor, ktorý do svojho príbehu vkladá, je naozaj chytľavý.
V štvrtej knihe je niekedy zbytočné príliš sa zaoberať hlavými postavami, ktoré tak veľmi dobre poznáme. Vieme, čo od nich čakať a užívame si ich rozprávanie. Charley je však iná v mnohých aspektoch. Hoci doteraz sa prezentovala ako sarkastická „osina v zadku“, v tejto knihe dostane trochu vážnejšiu tvár a možno trochu filozofický rozmer.
Iste, stále som sa zabávala na jej myšlienkových pochodoch, ale takisto som naplno prežívala jej psychické problémy. Udalosti predchádzajúcej knihy tak vniesli do príbehu ešte väčšiu temnotu, ale aj nezvyčajnú vážnosť, ktorá zo začiatku vyvoláva pochybnosť, čí čítam správnu knihu o správnej Charley.
Knihy tejto série sú písané podľa akéhosi konceptu. Vždy tu nájdeme jednu či dve samostatné zápletky, či už kriminálneho charakteru, alebo takého jemne ľúbostného. Reyes je dokonale napísanou temnou postavou, ktorá v mnohých prípadoch pripomína skôr zlosyna než hrdinu.

V tejto knihe však vďaka nemu konečne dostaneme aj nejaké vážne odpovede, čo túto knihu takisto dostáva na novú úroveň. Asi len od začiatku celej série sme čakali na vysvetlenie niektorých záhad. Konečne mám lepšiu predstavu o tom, kto je vlastne Charley.
„To se mi ulevilo. A jak to dopadlo s Reyesem? Našla si ho?“

„Našla jsem ho. Pohádala jsem se s ním. A málem jsem ho pozvracela.“

„Ty jsi zvracela?“

„Jo.“

„Na Reyese?“

„Ne, ale jenom proto, že mě to v tu chvíli nenapdalo.“
Hoci v predchádzajúcich knihách som niekedy kritizovala zdanlivo ľahké vyriešenie niektorých problémov, v tejto knihe to urobiť nemôžem. Dej sa točí hlavne okolo Charley a jej vyrovnávaním sa s brutálnym zážitkom, a to za pomoci vlastného návodu, ako sa  zbaviť strachu. Okrem toho ale stíha aj hľadať odpovede na otázky svojej najnovšej klientky. Riešenie tohto konkrétneho problému ma veľmi prekvapilo a určite som nič z toho neočakávala.
Keďže táto séria je označovaná za triler, je jasné, že musíme rátať aj s trochou temnoty a napätia. K tomu nesmie chýbať už typická vlna sarkazmu a humoru, opäť doslova šibeničného. Jedna scéna strieda druhú, postavy sa neustále vyvíjajú a jednotlivé strany odsýpajú rýchlejšie ako piesok v presýpacích hodinách. To všetko dokopy jasne ukazuje, že aj táto kniha bude rovnako fascinujúca ako tie predchádzajúce. To aj vďaka tomu, že sú zastúpené všetky obľúbené prvky od napätia, cez akciu, temnotu a romantiku až po grotesku.
Čtvrtý hrob pod nohama je opäť jedným skvelým pokračovaním veľmi dobrej série. Autorka opäť dokazuje, že si v tajných vreckách ponecháva ešte pomerne veľa tromfov. Konečne nám dopriala niekoľko odpovedí na kľúčové otázky o Charley a jej pôvode. Okrem toho však dostávame aj pohľad na dno duše niektorých postáv, čo je príjemným osviežením oproti prechádzajúcim knihám. Opäť však nechýba ani napätie a surové emócie, ktoré z niektorých scén robia nezabudnuteľné zážitky.
Všetky prvky tejto knihy sú veľmi dobre vymyslené a prepojené s tým, čo sa už stalo v prvých troch knihách. Hoci sme sa dopátrali niektorých odpovedí, stále ostalo ešte veľa nezodpovedaných otázok. Okrem humoru a vtipov si tak môžeme užívať aj napätie a veľkú dávku tajomna. Jediným nedostatkom tejto knihy je tak len chýbajúce pokračovanie.

4 komentáre:

  1. Povedená recenze, já se chystám na první díl. Humor a tajemno, to zkrátka zbožňuju. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem a máš sa na čo tešiť, táto séria je naozaj úžasná. Určite sa pri čítaní dobre pobavíš. ;)

      Odstrániť
  2. SPOILER!!!!



    Prosim Vas ako je to s Garretom? Na konci tretieho dielu zomrel a teraz normalne zije? To som akosi nepochopila.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fúú, aby som bola úprimná, naozaj si nespomínam.

      Odstrániť