utorok 3. januára 2017

Desať seriálových nocí #6: Päť inšpirujúcich predlôh


Poviem vám, lenivosť je hrozná vec. Najmä vtedy, keď viete, že musíte niečo urobiť, ale nie a nie sa k tomu konečne dostať. Ospravedlním to tým, že boli Vianoce a tým pádom som veľa času strávila s našimi v obývačke a nie v izbe pri počítači. Ale moje ospravedlnenie bokom, konečne tu pre vás mám ďalšiu noc. Tentokrát vám prinášam Päť kníh, z ktorých sa v tomto roku stane seriál...


Cormoran Strike
Robert Galbraith – séria Cormoran Strike
Dnes už existuje málokto, kto by o týchto knihách minimálne nepočul. Zatiaľ trojdielna séria sleduje osudy Cormorana Strikea, súkromného detektíva, a jeho asistentky Robin Ellacott. To, že sa seriál pripravuje, bolo oznámené ešte v roku 2014. Zatiaľ to vyzerá tak, že každá séria bude mať predlohu v jednej knihe. V prvej sérii teda uvidíme spracovanie knihy Volanie kukučky, čiže príbeh o osude modelky. V hlavnej úlohe sa predstaví Tom Burke ako Cormoran a Holliday Grainger ako Robin. Seriál mal mať premiéru v jeseni roku 2016, ale premiéra bola odložená na tento rok. Oficiálny dátum ešte nebol stanovený, môžeme teda len dúfať, že sa premiéry dočkáme ešte tento rok.

American Gods
Neil Gaiman – Americkí bohovia
Už mnoho Gaimanových kníh sme mohli vidieť na obrazovke televízora. Z tých najznámejších si určite ihneď spomeniete na Koralínu alebo Hviezdny prach. Hoci práva na sfilmovanie tejto konkrétnej knihy boli predané niekedy v roku 2011, veľmi dlho to vyzeralo tak, že zo seriálu nakoniec nič nebude. Ale nakoniec sa trpezlivosť vyplatila a prvá epizóda by mala mať premiéru v apríli tohto roku. Samotný seriál bude sledovať záhadného Tieňa (Shadow Moon), muža, ktorého práve prepustili z väzenia a v lietadle dostane pracovnú ponuku od záhadného pána, ktorý sám seba volá pán Streda. Nakoniec sa príbeh zvrhne na boj starých a nových bohov. V úlohe Tieňa sa predstaví Ricky Whittle a pána Stredu stvárni Ian McShane.

Big Little Lies
Liane Moriarty – Veľké malé klamstvá (Sedmilhářky)
Táto autorka vzbudila pomerne dosť pozornosti svojimi knihami, z ktorých sa stali medzinárodné bestsellery. Nie je sa preto čo čudovať, že vzbudila pozornosť aj inde ako vo vydavateľstvách. Na motív jej knihy Veľké malé klamstvá vznikol sedemdielny seriál, ktorý sleduje osudy troch matiek a spolu s nimi aj tri úplne rozdielne rodiny. V podstate na nás čaká taká typická americká dráma. Pozornosť divákov by malo zaistiť hviezdne obsadenie, v úlohe Jane sa predstaví Shailene Woodley, Celeste stvárni Nicole KidmanReese Witherspoon prepožičala tvár Madeline. Okrem nich uvidíme napríklad aj Alexandra Skarsgårda alebo Zoë Kravitz. Prvá epizóda má premiéru 19. 2. 2017.

The Handmaid‘s Tale
Margaret Atwood – Príbeh služobníčky
O tejto knihe som nikdy nepočula. Keď som videla obálku slovenského prekladu, uvedomila som si, že aj keby som ju niekde v kníhkupectve videla, nezaujala by ma. Myslela by som si totiž, že kniha je životopisom nejakej svätej mníšky. V skutočnosti sa tento príbeh sústreďuje na dystopickú víziu Ameriky alebo hociktorej krajiny, ktorú ovláda cirkev. Kvôli nízkej pôrodnosti žije Offred ako konkubína, v podstate ako majetok svojho manžela a každý mesiac čaká, či otehotnie. Keď sa tak nestane v blízkej budúcnosti, stratí jej život hodnotu. Len obsah knihy znie dosť mrazivo. Táto kniha sa však už kedysi dočkala filmového spracovania a to v roku 1990. V tomto prípade bude mať seriál desať epizód a v úlohe Offred uvidíme Elisabeth Moss a jej „manžela“ stvárni Joseph Fiennes. Prvá epizóda by mala mať premiéru 27. 4. 2017.

A Series of Unfortunate Events
Lemony Snicket – Séria nešťastných príbehov
Táto séria detských kníh sa zaradila medzi klasiky aj vďaka podivnému humoru, ktorý poháňa celý príbeh vpred. V knihách máme možnosť sledovať osudy troch nešťastných detí, Baudelaireovcov. Ako napovedá už názov samotnej série, mali by sme sa pripraviť na naozaj nešťastné náhody a divné udalosti. Jednotlivé knihy sú pomerne krátke, takže nie je možné, aby bola celá séria inšpirovaná len jednou. Podľa dostupných informácií je jedna kniha premenená na dve epizódy, čiže v tejto osemdielnej sérii budeme mať možnosť bližšie spoznať hneď štyri knihy. Séria sa už dočkala filmovej podoby a to v roku 2004. Zápornú postavu tejto série stvárni Neil Patrick Harris, úlohy rozprávača, čiže samotného autora, sa zhostil Patrik Warbuton a súrodencov stvárnili Malina Weissman, Louis HynesPresley Smith. Prvá epizóda by mala mať premiéru už 13. 1. 2017.


Ďalšie témy, ktoré na mňa ešte len čakajú:


Na ktorý seriál sa v tomto roku tešíte najviac? 
 Zaujal vás niektorý zo seriálov v tomto článku?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára