streda 18. januára 2017

Medzi starými a novými | Američtí bohové



Autor: Neil Gaiman 
Názov: Američtí bohové 
Séria: American Gods 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2013 (SR); Polaris, 2014 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.11
Stín trávil tři roky ve vězení, kde se držel zpátky a snažil se přežít. Všechno co chtěl, bylo vrátit se do náručí své milující ženy a po zbytek života se vyhýbat malérům. Několik dní před svým propuštěním se však dozvídá, že jeho manželka zahynula při automobilové nehodě. Svět se pro něj změnil v chladné místo.
V letadle, cestou na pohřeb, se Stín setkává s postarším mužem, který si říká pan Středa, ten mu nabídne práci. Stín, muž, který už nemá co ztratit, ji nakonec přijme. Postupně se Stín dozvídá, že minulost neumírá, že každý – jeho ženu nevyjímaje – má svoje tajemství a že sázky jsou vyšší, než si kdo dokáže představit.
Schyluje se k bouři epických rozměrů. Stín a Středa se stávají centrem konfliktu starého jako lidstvo samo. Pod povrchem každodenního života se schyluje k válce – a bojovat se bude o samotnou duši Ameriky...

„Ne vždy si pamatujeme na věci, jež nám neslouží ke cti. Ospravedlníme je, přikryjeme je barevnou lží nebo tlustým prachem zapomnění.“
Postavy a prostredie
Neil Gaiman je takmer celosvetovo známy spisovateľ, ktorého si mnohí obľúbili najmä vďaka jeho práci v komiksovom priemysle. Do všetkých svojich príbehov vkladá obrovskú dávku fantázie, ale predovšetkým originality. Navyše nikdy neviete, čo sa stane na ďalšej strane.
Príbeh začína tak, ako každý iný, hoci už po prvých vetách je jasné, že pred sebou máme čosi nečakané. Stín ako postava je na jednej strane nevýrazný, no neuveriteľne zaujímavý tým, ako sa o neho zaujímajú ostatní. Ako prehlásila jeho manželka priamo v knihe, akoby ani nežil, čo je vlastne viac ako pravda. Napriek tomu ako rozprávač nikdy nevyčerpá, pretože má ku všetkému zaujímavý postoj – aj keď je niekedy vlastne nijaký.
Avšak stále v ňom ostáva akási sila a charakternosť, vďaka čomu asi nakoniec došiel až tak ďaleko. Na druhej strane perfektne vyvažuje všetky tie excentrické a božské postavy, ktoré akoby sledovali len vlastné ciele. Keď máte na jednej kope príliš veľa výrazných charakterov, poteší vás, že je tam aj niekto obyčajný a pre mnohých vlastne neviditeľný.
Spoločne s ním sa preplietame jednotlivými udalosťami a niektoré z nich sú naozaj fascinujúce. Na svojej ceste s novým zamestnávateľom stretáva zaujímavých ľudí. Tak by som ich označila, ak by som mala použiť len jediné slovo. Známi i menej známi bohovia sa len tak pretŕčajú kade-tade po Amerike a snažia sa prežiť vo svete, ktorý v nich už neverí.
„Příběhy vyprávěné spisovateli nám umožňují proklouznout do hlav těch druhých, do jiných míst a dívat se jinýma očima. A pak, v příběhu, se zarazíme dříve, než zemřeme, nebo zemřeme cizí smrtí a bez úhony a ve světě mimo příběh otočíme stránku, nebo zavřeme knihu a dál žijeme svůj vlastní život.“
Bohovia zo zamrznutého severu, z Írska, Afriky, či dokonca Číny. Tí všetci sa stretli na jednom mieste. V samotnej knihe často nachádzame časti príbehov odohrávajúcich sa v ďalekej minulosti o tom, ako pôvodní obyvatelia dovliekli svojich bohov do nového sveta a neskôr na nich zabudli. Akokoľvek fantasticky táto predstava pôsobí, je neuveriteľne realistická. Pretože predstavuje niečo, čo by ľudia naozaj urobili.
Takisto to platí aj v prípade úplne nových bohov. Ľudia sa v súčasnosti klaňajú všeličomu, sú vlastne otrokmi vlastných životov. Raz sú pre nich bohom peniaze, inokedy drogy alebo mobily. Je teda logické, že božstvá, ktoré túto posadnutosť predstavujú, si budú nárokovať územie Ameriky. To ale v podstate patrí nikomu a všetkým. Už len tento námet v sebe nesie neuveriteľnú silu, ktorá ma prinútila nad mnohým sa zamyslieť.
Najväčšou výhodou tejto knihy je jej nepredvídateľnosť. Autor zamotáva jednotlivé zápletky a celý čas sa s nami v podstate hrá. A hlavne s našou pozornosťou. Na jednej strane som preto rada, že mi čítanie trvalo tak dlho, aspoň som mala dostatok času premýšľať o tom, čo sa tam deje. No ani tak som nebola schopná uvedomiť si, čo je vlastne zámerom príbehu. Až tak veľmi mal autor všetko premyslené. Fígeľ, ktorý nikto nezopakuje.
Američtí bohové je veľmi zaujímavá kniha. Prepletajú sa v nej staré príbehy po boku nových. Hoci je plný fantázie, drží v sebe neuveriteľnú dávku reálnosti. Každá udalosť je veľmi dobre premyslená a plynutie príbehu je pomalé a uvážené. Až to takmer pôsobí tak, akoby sa tam vlastne nedialo nič.
K ďalšiemu pokračovaniu v čítaniu vlastne povzbudzuje len zvedavosť, čo je Stín zač a akú má úlohu v dianí okolo bohov. Vyvrcholenie celého príbehu je vlastne prekvapivé a istým spôsobom epické, hoci samotný záver knihy je dosť otvorený. Napriek tomu sa nedá uprieť, že tento príbeh je jeden z najlepšie vymyslených príbehov, aké som kedy čítala.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára