nedeľa 12. februára 2017

„Dej tomu smysl" | Město mečů



Autor: Robert Jackson Bennett 
Názov: Město mečů 
Séria: Božská města (The Divine Cities) 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2017 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.24
Město Voortyaštan kdysi bývalo sídlem bohyně války a smrti, líhní hrůzostrašných nadpřirozených bojovníků, kteří rozsévali smrt a podrobili si miliony lidí. Dnes je bohyně mrtvá a město leží v troskách.
Není proto divu, že generálka Turyin Mulagheshová — prostořeká hrdinka bitvy v Bulikově a údajná válečná zločinka — je vyslána právě tam. Ve Voortyaštanu má počítat dny do důchodu a upadnout v zapomnění. Přinejmenším je to dokonalá krycí historka.
Pravda je taková, že generálka byla ještě jednou, naposledy, povolána do služby, aby prošetřila objev, který může změnit svět — nebo ho zničit. Problém je v tom, že si tahle stará vojačka není jistá, jestli ještě má na to být hrdinkou.

„Dáváme si nesplnitelné sliby, abychom ospravedlnili svá nejhorší rozhodnutí...“
Robert Jackson Bennett dokázal už v prvom diele, že dokáže viac ako len zaujať. Pohráva sa nielen s pozornosťou čitateľa, ale najmä so svojimi postavami. Napísať pokračovanie mu však trvalo dva roky. Možno to pre niekoho nie je dlho, no pre iných je to znamenie, že majú očakávať niečo veľké.
Bulikov so svojou históriou obral o dych mnohých. Pravdepodobne najviac samotných jeho obyvateľov. Hoci obzeranie sa za minulosťou bolo fascinujúce i desivé zároveň, príbeh tejto knihy je oveľa temnejší. Základným rozdielom medzi oboma knihami je ich rozprávač. Zatiaľ čo Shara bola svojská, prinášala do deja istý druh svetla, pretože sa na všetko snažila pozerať z tej lepšej stránky.
Generálka Turyin Mulagheshová v živote zažila príliš veľa tragédií na to, aby ju to trvalo nepoznačilo. V mladom veku videla a zažila „veci“, ktoré slabších jedincov dokážu pripraviť o zdravý rozum. Potom bola svedkom toho, ako z hrobu povstalo božstvo a takisto s ním bojovala. Lenže to sa stalo pred piatimi rokmi a ona na to ešte stále musí myslieť. Rovnako ako na dávne zážitky, ktoré by bolo lepšie pochovať, no na druhej strane do nedokáže urobiť.
Rozprávač teda rozhoduje o tom, aký príbeh máme možnosť čítať. Vďaka nemu vnímame rozprávanie z istej perspektívy. Vďaka tomu je táto kniha úplne iným zážitkom, hoci je vystavaná dosť podobne. Najskôr príde istá záhada, v tomto prípade je to zmiznutie, nie vražda. Okolo zmiznutej vojačky sa vznáša čosi božsky tajomné. No a keď príde na rad vyšetrovanie, udalosti sa spustia rýchlejšie ako lavína zo zasneženého svahu.
V deji sa neustále niečo deje, autor rád udržiava čitateľa v napätí a je jasné, že odhalenia prináša len veľmi neochotne. Hoci je príbeh sám o sebe skutočne zložitý, aj vďaka hlavnej hrdinke a jej rozmýšľaniu nikdy nepríde pocit nepochopenia.
„Avšak navzdory této údajné kulturnosti vaši vládci s radostí zaplatí životem vojáka, pokud jim to pomůže dosáhnout vlastních cílů, udržet cenu jakéhosi primitivního dobra na přijatelné výši. Posílají děti druhých na smrt a později na ně myslí jen tehdy, pokud hlasitě připomínají jejich památku a opěvují jejich nesmírnou oběť.“
Zo začiatku to vyzerá, že všetka fantastika zomrela spolu s božstvom v boji na konci prvého dielu. Časom sa však ukazuje, že dej fantáziou doslova dýcha. Dostávame ďalšiu dávku premyslenej mytológie, no nechýba ani neuveriteľná dávka reálnosti, ktorá sa stáva charakteristikou tejto série. Hoci si čítame o vymyslenom ostrove, o božstve a spôsobe života starých generácií, máme pocit, že všetko by sa to mohlo pokojne odohrávať aj dnes.
Samotné národy pripomínajú súčasné krajiny, ich mentalitu a hlavne správanie. Aj vďaka tomu všetkému dej plynie skutočne hladko, dostaneme dostatok záhad, pátrania, ale aj bojov a rôznych filozofických úvah, dokonca priestor dostanú aj emócie. To všetko poprepletané v premyslenom príbehu, ktorý dokáže pohltiť od prvého slova.
Město mečů nás brilantným spôsobom vracia do sveta zničeného smrťou božstiev. Autor má svoj svet pevne v rukách, jasne stanovil nielen jeho pravidlá, ale aj minulosť a hlavne mytológiu. História je opäť neoddeliteľnou súčasťou rozprávania a za pomoci odhalenia toho, čo sa stalo, sa hrdinovia snažia zachrániť to, čo ešte len bude.
Postavy sú vykreslené viac ako len reálne a svojim vystupovaním ovplyvňujú celkové vyznenie príbehu. Hoci by malo ísť predovšetkým o akčné dobrodružstvo, opäť veľké slovo dostane aj filozofia a hlbšie skúmanie duše ženy, ktorá bola niekoľkokrát poznačená vojnou a bojovaním.
V samotnej knihe nechýba nič, čo očakáva čitateľ, že nájde v dobrej epickej fantasy – boje, akcia, záhady a tajomno, pekné myšlienky a nakoniec, aj trochu nečakane, emócie. Akokoľvek nepravdepodobne to pôsobí, táto kniha vo mne opäť dokázala prebudiť naozaj silné city. Najfascinujúcejšie na tom je, že autor sa o to vlastne ani nemusel veľmi snažiť a podarilo sa mu to.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem online kníhkupectvu KNIHCENTRUM.SK

2 komentáre:

  1. Výborná recenze :) Já pořád přemýšlím, jestli se pustit do Města schodů :) Slyšela jsem hodně pozitivní ohlasy a naopak i hodně negativní recenze :) Tak nevím :) Ale šanci jí asi dám :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa je to vynikajúca séria, ale či sa ti bude páčiť, to odhadnúť neviem. Asi budeš musieť začať čítať. Ktovie, možno ťa to chytí tak veľmi, ako mňa. :)
      Ďakujem za pochvalu :)

      Odstrániť