streda 1. februára 2017

Zabudnúť na minulosť | Město schodů



Autor: Robert Jackson Bennett 
Názov: Město schodů 
Séria: Božská města (The Divine Cities)
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2015 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.13
Město Bulikov se před mnoha lety těšilo přízni Božstev a podmanilo si celý svět. Ale poté, co byli jeho ochránci za podivných okolností zavražděni, se z dobyvatele stal dobývaný; pyšná historie Bulikova byla vymazána a zcenzurována, pokrok se zastavil a z někdejší prosperující metropole se stala jen další koloniální výspa nové světové geopolitické mocnosti.
Do tohoto zatuchlého, zpátečnického města přichází Shara Thivaniová.
Oficiálně je tato tichá a nenápadná žena jen další obyčejnou diplomatkou, která do Bulikova přijela hájit zájmy utlačovatelů. Neoficiálně je Shara jednou z nejlepších agentek ve své zemi a jejím úkolem je vyšetřit brutální vraždu zdánlivě neškodného historika. Jak se Shara noří do tajemství neustále se fyzicky i politicky měnícího města, začíná tušit, že bytosti, které kdysi Bulikov ochraňovaly, nemusejí být tak mrtvé, jak se zdá.

„Všichni se pokoušíme dopátrat naší minulosti, protože nás zajímá, jak se z ní stala naše přítomnost.“
Robert Jackson Bennett nie je na poli literatúry žiadny nováčikom. Je autorom hneď niekoľkých kníh, avšak toto je jeho prvá séria. Hoci je táto séria čistokrvná fantasy, autor sa pri jej písaní inšpiroval skutočnými národmi. Stačí sa len začítať a zistíme, ktoré by to asi mohli byť.
Bulíkov je mesto ako každé iné, má svoju minulosť a možno aj budúcnosť. Teda, to za predpokladu, že prežije svoju prítomnosť. V tomto meste žijú ľudia svojim životom, ale nič na tom nie je obyčajné, hoci to tak môže vyzerať. V skutočnosti to kedysi bolo sídlo bohov a potom, čo ich jeden dlho zotročený národ porazil a zabil, doslova sa prepadlo do seba.
No namiesto toho, aby ľudia hľadeli vpred, neustále si pripomínajú to, čo sa stalo kedysi dávno. Pre nich sú ich bohovia stále živí. Veria v nich, ctia ich pravidlá a niekedy sa z nich kvôli tomu stávajú fanatici posadnutí naozaj divnými „vecami“. Citát „nech hodí kameňom ten, kto je bez viny“ by v prípade tejto knihy platil dvojnásobne.
Jeden národ zotročil druhý, ten sa vzbúril, pozabíjal bohov ich utlačovateľom a na oplátku sa rozhodli, že ich tiež v podstate zotročia. Aj keď, vlastne nie, urobili ešte niečo horšie. Ponechali porazenú krajinu lopotiť sa vo svojej zničenej podobe. V podstate akoby chceli, aby tieto dva národy ostali nepriateľmi rozdelenými nielen názormi, ale aj všetkým ostatným.
„Život je plný krásných nebezpečí, nebezpečných krás. Zraňují nás, přestože to nevidíme: každé zranění dělá vlnky jako kámen hozený do vody a dotýká se okamžiků v naší budoucnosti. Připadá nám, že se ubíráme, posouváme, kráčíme vpřed, ale já si myslím, že v mnoha ohledech pořád jen běháme dokolečka, uvězněni v okamžiku, který se nám přihodil před dlouhou dobou.“

„Co tedy máme dělat?“

„Musíme se s tím naučit žít.“
No a v tomto rozdelenom svete sa stretávame s agentkou Sharou, ktorá sa snaží vyriešiť vraždu svojho dávneho priateľa. Obaja pritom boli/sú posadnutí minulosťou a históriu študujú s väčšou vášňou, než s akou žijú svoju prítomnosť. Ale história je silnou súčasťou tohto príbehu. Vďaka nej sa v podstate dozvedáme, čo sa v príbehu deje a prečo.
Postupne sa ukazuje, že autor má veľmi dobre vymyslenú nielen zápletku, ale hlavne históriu svojho sveta. Len málokedy sa totiž stane, že ju dostaneme naservírovanú na krásnom podnose a so všetkými podrobnosťami. A ešte k tomu presne dávkovanú po častiach, aby dopĺňala nielen vyšetrovanie, ale celkové diania. To je, mimochodom, vskutku zaujímavé.
Neustále sa niečo deje, niekedy som ani nevedela, čomu skôr venovať pozornosť. Napätie sa len stupňovalo, prichádzali nové odhalenia, ale aj otázky. Záver so sebou priniesol veľkolepý zážitok, akciu, ale aj emóciu a zaujímavú myšlienku.
Město schodů je veľmi dobre napísaná kniha zaoberajúca sa osudom národa, ktorý až príliš často lipne na minulosti. Okrem toho, že je príbeh nesmierne akčný, má v sebe aj obrovskú dávku filozofie. Pracuje s predstavou budúcnosti, no opiera sa o minulosť i súčasnosť. Dynamický dej má čím prekvapiť a niekedy vás doslova strhne a to dokonca už na prvých stranách.
Rozhodne má čo ponúknuť aj po emocionálnej stránke. Hoci toto nie je romantická kniha a ku čomukoľvek podobnému má dosť ďaleko, vyvolala vo mne toľko emócií, ako to už žiadna kniha dosť dlho nedokázala. Dokopy dostanete knihu s brilantne vymysleným príbehom o národoch, ktoré niekedy až príliš pripomínajú súčasné štáty a kráľovstvá. Hoci je teda táto kniha výsledkom fikcie, drží si v sebe až hrôzostrašný prvok reálnosti.

Začiatok formulára
Spodná časť formulára
Začiatok formulára
Spodná časť formulára

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára