streda 15. februára 2017

Príbeh podfukára | The Gospel of Loki



Autor: Joanne M Harris 
Názov: The Gospel of Loki 
Séria: Runemarks 
České alebo slovenské vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 3.68
With his notorious reputation for trickery and deception, Loki is a Norse god like no other. Demonborn, he is viewed with deepest suspicion by his fellow gods who will never accept him as one of their own and for this he vows to take his revenge.
But while Loki is panning the downfall of Asgard and the humiliation of his tormentors, greater powers are conspiring against the gods and a battle is brewing that will change the fate of the Worlds.
This is the unofficial history of the world’s ultimate trickster.

“I'm sorry. You went too far.”

Lovely. What an epitaph.
Joanne M. Harris je pseudonym autorky Joanne Harris, ktorá napísala veľmi veľa kníh, hoci žiadna z nich sa u nás nedočkala prekladu. Jej dielo obsahuje veľmi široký žánrový záber, dokonca sa stihla venovať aj fantasy a mytológii. No najviac sa preslávila ako autorka knihy Čokoláda, ktorá sa v sfilmovanej podobe dostala aj na plátna kín.
Loki ako mytologická postava láka mnohých. Jeho pôvod je tak trochu otázny a navyše, nikdy nikto nevie, na ktorú stranu sa vlastne postaví. Po marvelovských filmoch si získal obrovskú obľubu, avšak na tejto severskej postavičke je toho zaujímavejšieho viac.
Nie je to žiadny ultimátny zlosyn a bolo by nesprávne, keby sme k nemu tak aj pristupovali. Preto je skvelé, že to neurobila ani autorka. Namiesto toho sa rozhodla čo najviac preniknúť do jeho duše a vyrozprávať dôležité udalosti z jeho uhlu pohľadu. Tým ponúkla nielen jedinečnú perspektívu, ale takisto sme mali možnosť spoznať túto postavu na rôznych úrovniach.
Nakoľko je tento príbeh verný mytológii a starým príbehom, to je dosť diskutabilné V tomto prípade ide predovšetkým o dielo fikcie. Loki je prezentovaný ako ten nepochopený, no geniálny napol boh zrodený z Chaosu. Ako taký k nemu ostatní prechovávajú skôr odbor a od prvej strany je jasné, že nech by robil čokoľvek, nikdy by si ho neobľúbili. Podstatné je, že sa o to od istého okamihu ani nesnaží a radšej im škodí.
Práve vďaka jednotlivým rozprávaniam môžeme vidieť, ako je možné niekomu pomáhať a zároveň mu robiť naprieky. Hoci to Loki niekedy myslí dobre, dopadne to zle a on vyzerá ako ten najväčší zloduch. Aj keď je nutné dodať, že si to väčšinou aj užíva.
“After all, words are what remain when all the deeds have been done. Words can shatter faith; start a war; change the course of history. A story can make your heart beat faster; topple walls; scale mountains - hey, a story can even raise the dead. And that's why the King of Stories ended up being the King of the gods; because writing history and making history are only the breadth of a page apart.”
Každá kapitola predstavuje samostatný príbeh, ktorý nejakým spôsobom nadväzuje na ten predošlý. Sú to príbehy známejšie i menej obľúbené, vďaka ktorým máme možnosť pochopiť predovšetkým povahu a podstatu nášho rozprávača. Aj keď sa Loki pravidelne objavuje v rôznych knihách či filmoch, málokto si dá tú námahu, že preskúma jeho vlastnosti skutočne to hĺbky. Vďaka tomu je kniha jedinečná, pretože máme možnosť úplne pochopiť jeho správanie a vystupovanie.
Zo začiatku sa kniha tvári ako prerozprávania mýtov. V skutočnosti sa až niekde za polovicou ukáže, že ide predovšetkým o vlastnú fantáziu a autorka sa pri tvorení len mierne opierala o staré príbehy. Preto dostaneme možno trošku inú verziu narodenia všetkých Lokiho detí, jeho miešanie sa do politiky bohov či dokonca jeho úlohu v ‚konci svetov‘.
Nakoniec z toho vznikne zaujímavá a miestami aj zábavná kniha rozprávaná z pohľadu postavy, ktorá len máločo berie skutočne vážne. Takisto pracuje so zaujímavou myšlienkou o tom, ako to všetko mohlo byť v skutočnosti. Prekvapivo teda má táto kniha aj tajomné stránky, vďaka čomu sa zážitok z čítania posúva na trochu inú úroveň. Takisto nám kniha ukazuje, čo všetko môže spôsobiť zdanlivo nevinná udalosť.
The Gospel of Loki je naozaj takým neoficiálnym životopisom najznámejšieho podfukára všetkých čias. Autorka sa síce opiera o mytológiu, ale na napísanie príbehu v knihe použila predovšetkým vlastnú predstavivosť. Vďaka tomu sa z Lokiho stalo stvorenie Chaosu a my máme možnosť nahliadnuť do jeho hlavy. Pochopiť ho ako obyčajnú osobu, ktorá si všeličím prešla, nielen ako záškodníka milujúceho neplechu.
Keďže je príbeh rozprávaný z pohľadu Lokiho, je veľmi špecifický a jeho spôsob vykresľovanie jednotlivých udalostí je síce zo začiatku zábavný a jedinečný, no postupom strán je miestami možno až otravný. Ale bez ohľadu na to je táto kniha zaujímavým úvodom do sveta, do ktorého sa autorka neskôr aj vrátila.

2 komentáre:

  1. O tejto knihe som ešte nepočula, ale hneď ju idem pridať do to-read, vyzerá skvelo. :3

    OdpovedaťOdstrániť