pondelok 6. februára 2017

Niet cesty von | Thirteen Reasons Why

Autor: Jay Asher 
Názov: Thirteen Reasons Why 
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2017 (SR, plánovaný dátum vydania 30.3.); Albatros, 2009 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.05
Clay Jensen returns home from school to find a strange package with his name on it lying on his porch. Inside he discovers several cassette tapes recorded by Hannah Baker—his classmate and crush—who committed suicide two weeks earlier. Hannah's voice tells him that there are thirteen reasons why she decided to end her life. Clay is one of them. If he listens, he'll find out why.
Clay spends the night crisscrossing his town with Hannah as his guide. He becomes a firsthand witness to Hannah's pain, and as he follows Hannah’s recorded words throughout his town, what he discovers changes his life forever.

“No one knows for certain how much impact they have on the lives of other people.”
Jay Asher nie je v našich končinách celkom neznámym menom. Ako spisovateľ sa zameriava predovšetkým na YA literatúru a jedna z jeho kníh vyšla minulý rok v českom preklade. To, že jeho knihy v sebe majú čosi takmer „čarovné“ je vidieť na ich popularite. Ale ak na motív vašej knihy natočia seriál, znamená to, že musí byť naozaj výnimočná.
Predstavte si, že by ste mali spolužiačku, ktorá by jedného dňa neprišla do školy. Nič extra by ste si o tom nemysleli, až kým by ste sa nedozvedeli, že spáchala samovraždu. Možno by vás to trápilo. Premýšľali by ste o tom, prečo niečo také drastické urobila. Dokonca by ste si v hlave prehrávali vaše posledné stretnutie a hľadali v ňom náznaky. A možno... by ste si nemysleli nič. Proste by ste to považovali za súčasť života a pokračovali by ste ďalej, akoby to nič neznamenalo.
Clay, hrdina tohto príbehu, však nedokáže pochopiť, prečo by sa Hannah chcela zabiť. Premýšľal o nej tak často, túžil ju viac spoznať, no nikdy sa neodhodlal. A teraz už ani nedostane príležitosť. Už nikdy. Alebo to si myslí, než sa mu na prahu objaví škatuľa z topánok a v nej niekoľko starých magnetofónových kaziet. Tie sú očíslované.
Čo to však znamená? Pomýlil sa niekto? A kto mu to vôbec posiela? Na balíku totiž chýba spiatočná adresa. Potom vyberie prvú kazetu a pustí si ju. Z reproduktoru sa však neozve nejaká stará pieseň, ale hlas dievčaťa, ktoré sa zabilo. Ten hlas ho prekvapí a neskôr vydesí, keď mu Hannah oznámi, že ak počuje jej slová, je jedným z dôvodov, prečo sa zabila.
Táto kniha nie je jemná, je doslova brutálna. Dievča, ktoré nevidelo iné východisko, hovorí o dôvodoch, ktoré ju priviedli až k tomu kritickému rozhodnutiu. Často to boli maličkosti, aspoň v očiach ostatných, ale pre ňu to boli rozhodujúce momenty. Keď sa kvôli niekomu stala objektom klebiet, keď ju neskôr tie klebety pripravili o možnú kamarátku a neskôr spôsobili, že sa ňu ostatní v škole dívali cez oči skreslené práve výmyslami ostatných.
“You don’t know what goes on in anyone’s life but your own. And when you mess with one part of a person’s life, you’re not messing with just that part. Unfortunately, you can’t be that precise and selective. When you mess with one part of a person’s life, you’re messing with their entire life. Everything... affects everything.”
Keď niekto spácha samovraždu, ľudia sa pýtajú, aký dôvod na to mohli mať. Pričom len málokomu z nás napadne, že by sme tým dôvodom mohli byť aj my. Až kým nás z toho niekto neobviní. Ako to urobila Hannah. Nekričala, ani nenadávala, len normálnym hlasom oznámila daným osobám, ako ovplyvnili jej život.
Možno si niekto povie, že takýmto spôsobom niekoho obviňovať je naozaj kruté, no na druhej strane... taký bol aj jej život. Pretĺkala sa ako vedela. Volala o pomoc. Proste si ju len nikto nevšímal. A ten, kto si ju aj všimol, tomu skutočne nerozumel. Rovnako ako Clay.
Vďaka jej páskam sa postupne dostáva do každého kútu jej duše. Skutočne spoznáva dievča, ktoré tajne obdivoval, a dozvedá sa, že kvôli rečiam ostatných si o nej utvoril nesprávny obraz. Urobil chybu, akú spravili asi všetci. A napokon, keď konečne pochopí, prečo sa to všetko stalo, si uvedomí, že už nič nebude také, ako predtým.
Hannah nedokázal pomôcť. Možno nevedel ako, možno sa len mal viac snažiť. No ak ju nikto nevytiahol z vody, aby sa neutopila... vďaka nej by Clay mohol pomôcť niekomu, kto sa tiež začal topiť.
Thirteen Reasons Why je vskutku výnimočná kniha. Netradičným spôsobom rozpráva príbeh dievčaťa, ktoré sa rozhodlo zabiť a, bohužiaľ, bolo úspešné. Autor ukazuje, ako dokonale pozná ľudskú dušu a postupne to odhaľuje aj čitateľom. Počas celého rozprávania nikdy nepoľaví a nemazná sa s nikým a ničím. Nepohráva sa len s emóciami, on ich doslova brutálnym spôsobom dokázal pošliapať.
Prenikol do duše strápeného človeka a ukázal, že stačilo málo, aby bol zachránený. No tento príbeh nie je len o bolesti a smrti, je aj o nádeji. Hannah zomrela, no vďaka jej úprimnosti možno niekto ďalší prežije. Stačí len dostatočne pozorne sledovať ostatných. A to je posolstvo, ktoré sa prostredníctvom Clayovho konania na konci príbehu, dostane ku každému dostatočne vnímavému čitateľovi.

2 komentáre:

  1. Ja sa pamätám, že pred dvoma rokmi alebo troma možno aj viac, som čítala jednu poviedku, ktorá bola inšpirovaná práve tou tou knihou. A tá poviedka bola tak sakramentsky dobrá, až som začala rozmýšľať, že si tú knihu asi prečítam. Nakoniec ma prehovorila autorka tej poviedky....Je to už pár rokov a odvtedy som sa nedokopala k tomu, aby som si tú knihu prečítala XD Tak dúfam, že snáď raz, pretože ten nápad s kazetami sa mi strašne páči :D Navyše to znie tak smutne-dobre, okrem toho tam je na 1000% kopa úžasných myšlienok.... Nechápem načo ešte čakám XD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Za seba hovorím, že je to kniha, ktorá stojí za prečítania. Nie je to jedna z tých kníh, ktoré sú v podstate veselé, aj keď sú o niečej samovražde. Táto je proste... brutálna, doslova "krvavá". Neviem to nijako inak vysvetliť. Len viem, že som hrozne plakala, teda, vlastne nie, ja som doslova revala. Som si istá, že to nebolo pekné ani na pohľad, ani na počutie.
      Takže kniha za prečítanie stojí, ale nezaručujem aj nepoškodené psychické zdravie, keď ju dočítaš. :) Mňa osobne veľmi zasiahla.

      Odstrániť