utorok 11. júla 2017

Cirkus je rodina | Infini



Autor: Krista & Becca Ritchie 
Názov: Infini 
Séria: Aerial Ethereal 
Diel: druhý 
České alebo slovenské vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 4.24
"Don’t have a best friend that’s a girl" — this was the advice from my older cousin. I didn’t take it. Because he followed with, "friends don’t f*ck friends. And you’ll want to f*ck her." 
It was terrible advice.
My cousin should’ve told me that being best friends with Baylee Wright — since she was twelve — would be the best and worst decision of my life.
He should have told me to protect her from what was coming.
He should have told me that when a darkness crawled towards us, there’d be no safety net.
Now I’ve signed back on to the same Vegas acrobatic show as Baylee, working together for the first time in years. And she tells me that she’s having trouble in a certain “area” of her life — because of our past.
“You can help me fix it,” she says. And then she hands me a list.

“Circus is family.”
Krista a Becca Ritchie sú jednovaječné dvojčatá, ktoré svoj voľný čas trávia písaním. Väčšina, ak nie aj všetky, ich knihy vyšli v ich réžii. Takže im s prácou nepomáhalo žiadne vydavateľstvo a o všetko sa museli postarať sami. To však neznamená, že je ich písanie slabé a nemajú čo ponúknuť. Ja tvrdím, že ide o opak a je škoda, že o ich knihách nevie viac ľudí.
Keďže ide o pokračovanie pomerne úspešnej knihy Amour Amour, dej sa odohráva na rovnakom mieste – uprostred exotického a uponáhľaného Las Vegas. Práve v tomto meste sídli obrovský cirkus Aerial Ethereal, ktorý ponúka svojim návštevníkom niekoľko tematicky ladených predstavení, kde nikdy neuvidíte drezúru zvierat, iba profesionálnych akrobatov toho najvyššieho kalibru. To samo o sebe prináša istú exotiku, nakoľko na knižnom trhu nie je také ľahké nájsť dobrú knihu, ktorej dej by sa odohrával v cirkuse.
Autorky kladú dôraz hlavne na vykreslenie atmosféry a na to, ako predstavenia fungujú. Ako sa akrobati navzájom povzbudzujú a hoci nie sú pokrvnou rodinou, nie vo všetkých prípadoch, držia spolu nech sa deje čokoľvek. Čo prináša čaro hlavne v druhej polovici tejto knihy, kde sa ukáže, ako veľmi súdržní dokážu byť – aj keď sú na opačných koncoch sveta. Napriek všetkému však toto nie je kniha o športe – aspoň nie výlučne.
Ide predovšetkým o romantickú knihu, takže je jasné, ktorá línia tohto príbehu bola dôležitejšia než nácvik ťažkých choreografií. Luka a Baylee kedysi boli najlepší priatelia, ale potom porušili pravidlá a prekročili pomyselnú hranicu, keď sa spolu zaplietli aj romanticky. Vďaka tomu sa dostali do serióznych problémov a následky boli až šokujúce – boli rozdelení a doslova vtlačení do dohody, že sa už nikdy nestretnú, nebudú spolu hovoriť a ak by to náhodou porušili, dostali by do problémov všetkých, na ktorým im záleží.
Musím povedať, že moje srdce pre týchto dvoch krvácalo. Autorkám sa podarilo do týchto postáv a ich osudov vložiť toľko emócií, až to vyústilo do plaču. Niekoľkokrát. To samo o sebe našepkáva, ako veľmi emotívna je táto kniha. Po tejto stránke jej teda nemôžem nič vyčítať. Čo sa týka samotného deju, to je už o niečom inom.
“I have lived partially. Halfly. Incompletely. To be whole, I did not know until my bones thundered and bellowed for more.
I am whole and happy.
And this is more.”
Začiatok bol trošku ťažkopádnejší, než som očakávala, ale na druhej strane by sa dal pomalší rozjazd ospravedlniť tým, že táto kniha má päťsto strán. Ústredná časť je dobrým vyvážením emócií, myšlienok, opisov spomienok a takisto súčasných skúšok nového predstavenia. Záverečná časť však opäť prináša menší zádrhel – je až príliš dlhá.
Samotný dej mohol pokojne skončiť o cca päťdesiat strán skôr, než nakoniec skončil. Posledné kapitoly boli vlastne len preskakovaním v deji, keďže sa autorky chceli dostať k určitému momentu, ktorý považovali za dôležitý. Pričom pokojne mohli tých niekoľko kapitol a epilóg vynechať a ako záver ponechať predposlednú a poslednú kapitolu. Odhliadnuc od tohto bolo čítanie tejto knihy príjemným zážitkom, pri ktorom moja romantická duša pookriala.
Infini je zaujímavou romantickou knihou, ktorá je zasadená do netradičného prostredia cirkusu a sveta akrobatov. Okrem exotickosti rôznych konkurzov a nácvikov je hlavnou líniou rozprávania aj sila rodiny, či už pokrvnej alebo tej vyvolenej. Ukazuje silu odhodlania a čo všetko ľudia dokážu, ak sa vo svojej snahe dokážu spojiť.
Vďaka tomu kniha ponúka zaujímavé myšlienky. Takisto je úchvatná po emocionálnej stránke a samotného hlavné, ale aj vedľajšie, postavy so sebou prinášajú dostatok citov na to, aby nebolo možné pochybovať o ich reálnosti. Rozjazd je síce trošku pomalší, ale ústredná časť to sčasti vynahradzuje. Hoci je príbeh rozprávaný zároveň z pohľadov oboch hlavných postáv, autorkám sa podarilo zachovať dynamiku rozprávania a vyhli sa aj zbytočnému duplicitnému opisovaniu scén.
Jediným skutočným nedostatkom tak ostali zbytočné posledné kapitoly, ktoré mohli byť buď kratšie, alebo zhrnuté do jediného dlhšieho epilógu. Ale aj napriek tomu je Infini kniha, ktorá si zaslúži pozornosť a prináša so sebou dostatočne emotívne čítanie na to, aby čitateľa dokázala pohltiť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára