štvrtok 6. júla 2017

Geekovia sveta, spojte sa! | Geekerella



Autor: Ashley Poston 
Názov: Geekerella 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 4.13
Geek girl Elle Wittimer lives and breathes Starfield, the classic sci-fi series she grew up watching with her late father. So when she sees a cosplay contest for a new Starfield movie, she has to enter. The prize? An invitation to the ExcelsiCon Cosplay Ball, and a meet-and-greet with the actor slated to play Federation Prince Carmindor in the reboot. With savings from her gig at the Magic Pumpkin food truck (and her dad’s old costume), Elle’s determined to win… unless her stepsisters get there first.
Teen actor Darien Freeman used to live for cons—before he was famous. Now they’re nothing but autographs and awkward meet-and-greets. Playing Carmindor is all he’s ever wanted, but the Starfield fandom has written him off as just another dumb heartthrob. As ExcelsiCon draws near, Darien feels more and more like a fake—until he meets a girl who shows him otherwise.

“When you can't win the fight, you get bigger guns."
Ashley Poston je začínajúca autorka, ktorá o sebe tvrdí, že je fanúšička a geek na plný úväzok. Čo je určite plus, keďže geekovia sú hlavnými postavami práve tejto knihy. Niekedy to chce však viac ako len porozumieť tomu, ako taký geek premýšľa. Niekedy je nutné prehľadať con a priniesť čitateľovi jeho atmosféru, čo sa autorke prekvapivo darilo.
Tvrdiť, že je táto kniha plná klišé, by bolo ešte mierne označenie. Niekde na poli medzi knihou Cinder & Ella od Kelly Oram a minimálne jedným filmom zo série Moderná popoluška, sa táto kniha sústreďuje na Ellu, pravého geeka, ktorý žije, dýcha a premýšľa len o obľúbenom seriáli, pretože to je to, na čom prosto záleží.
Jej život nie je ani zďaleka dokonalý, pripomína skôr moderné otroctvo, nakoľko Ella sa príliš neprejavuje ako priebojná postava, ktorá by chcela ostatným ukázať, že s ňou nemôžu len tak zametať podlahu. Rovnako na tom je aj Darien, druhá hlavná postava, ktorý tiež pripomína metlu bez prísľubu, že by to chcel zmeniť. Aspoň nie na začiatku, pretože aj o tom je táto kniha. O raste osobnosti a o boji za svoje sny.
No nič neprichádza zadarmo. Pretože táto kniha je viac ako len príručka pre dobrého geeka. Predovšetkým je to romantická a zároveň aj vtipná kniha. Autorkin štýl je veľmi zaujímavý a to, akým spôsobom opisuje myšlienky hlavných hrdinov, je zábavné i fascinujúce zároveň. Po celý čas čítania sa jej dokonale darí vystihnúť atmosféru života obyčajného fanúšika. Všetko to, čo je pre fanúšika normálne a nefanúšikom pripadá hrozne hlúpe a detinské.
Nekonečné maratóny obľúbeného seriálu, neustále premýšľanie o postavách a dokonca písane fanfikcií. Všetko toto prispieva k vytvoreniu atmosféry, ktorá doslova dýcha tým fanúšikovským nadšením. Atmosféra, ktorá sa bežne nachádza na všakovakých conoch, kde nájdete niekedy aj čudákov v kostýmoch, ktorí sú dosť starí na to, aby žezlo odovzdali svojim vnúčatám. Pretože keď ste fanúšik, o vek predsa nejde, aj keď sa vaše správanie stretáva skôr s nepochopením vašich najbližších.
“Never give up on your dreams, and never let anyone tell you that what you love is inconsequential or useless or a waste of time. Because if you love it? If that OTP or children's card game or abridged series or YA book or animated series makes you happy?
That is never a waste of time. Because in the end we're all just a bunch of weirdos standing in front of other weirdos, asking for their username.”
Táto časť príbehu posúva knihu doslova do inej dimenzie, do sveta, kde majú hlavné slovo fanúšikovské blogy, články a ostatné somarinky, ktoré sú geekom celého sveta až dôverne známe. Romantická línia príbehu už taká úžasná nebola a ako som už spomínala vyššie, našla som tam asi každé známe aj menej známe klišé. Výpočet by som mohla začať „instalove“ a pokračovala by som k hlavnému hrdinovi, ktorý je príliš krásny na to, aby vôbec existoval, potom sa dostanem k macoche, ktorá je krutá a premýšľa o tom, ako si svoju nevlastnú dcéru ugriluje na večeru a čo by to bolo za Popolušku, keby nemala aj minimálne jednu zákernú sestru, ktorej agresívne a pomstychtivé správanie je takmer až komické.
Prvky, ktoré by ma veľmi ľahko dokázali odradiť od čítania, keby nebolo autorkinho štýlu. Ten je priamočiari a veľmi zábavný. Doslova som sa smiala na niektorých myšlienkových pochodoch hlavných hrdinov, hltala som každé slovo a keď som narazila na nejaké klišé, zo začiatku som si to ani neuvedomovala. V konečnom dôsledku z toho vzišla fanúšikovská kniha plná ulepenej romantiky, ktorá je presne tým nenáročným čítaním, aké mnohí ľudia vyhľadávajú.
Geekerella je naozaj vydarenou knihou, napriek tomu, že je plná klišé, ktoré ma občas nútilo prevracať očami. V konečnom dôsledku ale na tom až tak veľmi nezáležalo, nakoľko autorka aj toto dokázala obrátiť vo svoj prospech. Dokonale sa jej podarilo preniknúť nielen do kultúry moderného tínedžera, ale hlavne do posledného detailu zachytila atmosféru conov, kde je dôležité len to, že ste geek a to je dostatočný dôvod na to, aby vás ostatní podporili.
Každé slovo doslova dýchalo fanúšikovskou energiou a Ella bola perfektným geekom so všetkým, čo k tomu patrí. Hoci ani Darien veľmi nezaostával. Ich príbeh bol rozkošný a vtipný a napriek všeobecnému očakávaniu som v ňom našla i jednu či dve zaujímavé myšlienky. Ak niekto hľadá nenáročné čítanie na spríjemnenie dlhých letných večerov, určite by mal túto knihu minimálne zvážiť.

2 komentáre:

  1. Vyzerá to zaujímavo, na také to letné čítanie. :) Príbeh kde sa človek môže dobre zasmiať nikdy nie je na škodu. :DD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Z rovnakého dôvodu som to čítala - aby som sa zabavila. :)

      Odstrániť