pondelok 17. júla 2017

Top 10 #4: To najlepšie z urban fantasy



Tento žáner je jeden z mojich najobľúbenejších. Ak je nejaká fantasy, ktorú naozaj preferujem, z nejakého dôvodu je to urban fantasy. Asi hneď po epickej fantasy. Pripraviť tento rebríček bolo teda dosť náročné, nakoľko v tomto žánri je neuveriteľne veľa kvalitných a dobrých kníh. Snáď sa mi podarilo ponúknuť vám tie najlepšie...


Urban fantasy (alebo mestská fantasy)
Tento subžáner fantasy spája príbehy, ktoré sa odohrávajú v mestskom prostredí. Oproti epickej fantasy sa dej odohráva v skutočnom svete, alebo vo svete, ktorý je tomu nášmu veľmi podobný. Hoci to nie je výlučne podmienkou, dej sa odohráva v súčasnosti len s občasnými výnimkami s dianím v minulosti alebo v pozmenenej budúcnosti. V príbehu sa objavuje veľa mytologických bytostí, ktoré nejakým spôsobom koexistujú s obyčajnými ľuďmi a tento fakt pôsobí ako zdroj napätia v samotnom deji. Rozprávačom väčšinou býva hlavná hrdinka alebo hlavný hrdina a častým úkazom je aj ja-rozprávanie, hoci to nie je nutnosť. Jedinou skutočnou podmienkou je dej viažuci sa na jedno konkrétne miesto, vo väčšine prípadov konkrétne mesto. Súčasťou rozprávania býva napätie, akcia a niekedy takisto záhada, romanca, humor alebo dokonca hororové prvky.
Zaujímavosťou je, že v tomto žánri vznikajú diela pre mladších i dospelých čitateľov a majú svoje vlastné charakteristiky. Diela pre dospelých čitateľov väčšinou spája ja-rozprávanie a v úlohe rozprávača vystupuje hrdinka, ktorá nejakým spôsobom ochraňuje právo a poriadok a to buď ako právnička, súkromný detektív alebo policajt, v niektorých prípadoch môže ísť o samozvané hrdinky a ochrankyne. Najvplyvnejšími autormi urban fantasy pre dospelých je napríklad Laurell K. Hamilton, Kim Harrison, Kelly Gray alebo Jeaniene Frost.
Naproti tomu knihy určené pre mladších čitateľov väčšinou zobrazujú príbeh hrdinov, ktorí sú neskúsení a väčšinou sú hodení do sveta plného magických bytostí bez predchádzajúcej prípravy. Dej sa sústreďuje na ich problémy s prispôsobením sa tomuto magickému svetu. V mnohých prípadoch takíto hrdinovia čoskoro zistia, že majú vlastné schopnosti a obľúbeným motívom je aj netradičná výnimočnosť a predurčený osud v podobe záchrany celého sveta. Obľúbenou súčasťou týchto kníh sú aj milostné trojuholníky. Urban fantasy pre mladších čitateľov píšu napríklad Kelley Armstrong, Alyson Noël, Cynthia Hand alebo P. C. a Kristin Cast.
V žánri urban fantasy existuje len veľmi tenká hranica medzi týmto žánrom a paranormálnymi romancami. Rozdiel je len v tom, že zatiaľ čo paranormálne romance sa primárne sústreďujú skôr na romantickú časť deja, v urban fantasy sú v popredí hlavne problémy na pozadí romantického vzťahu hlavných hrdinov.


Patricia Briggs – Měsíční píseň (Mercy Thompson #1)
Sériu vydáva v preklade vydavateľstvo FANTOM Print, teraz nedávno vyšla desiata kniha.
Táto séria je čistokrvná urban fantasy. Dej sa väčšinou viaže na oblasť zvanú Tri-Cities a hlavná hrdinka je niečo ako samozvaná ochrankyňa. Má v sebe neskutočne nebezpečnú vlastnosť pomáhať ostatným bez ohľadu na to, či jej za to hrozí smrť alebo nie. Svet je plný nadprirodzených bytostí a tie žijú spoločne s ľuďmi v jednom svete, čo spôsobuje veľa napätia. Len veľmi malé percento dejovej línie tvorí skutočná romantika, dôležité je odhaľovanie záhad a boj o prežitie. Postavy tejto autorky sú stabilné a nikdy sa nesprávajú inak, než na čo som si zvykla. Hoci je pravda, že v poslednom čase príbehy trochu trpia čo sa týka kvality, séria si stále drží isté čaro, vďaka ktorému v čítaniu aj tak pokračujem.

Ilona Andrews – Magie mrtvých (Kate Daniels #1)
Takisto séria, ktorú vydáva vydavateľstvo FANTOM Print (ktoré okrem týchto dvoch sérií vydáva aj iné zaujímavé urban fantasy), naposledy vyšiel ôsmy diel a v najbližšej budúcnosti vyjde aj pokračovanie.
Dej tejto série sa viaže predovšetkým na mierne posapokalyptickú podobu mesta Atlanta. Mesto sužujú momenty, keď je pri moci mágia a keď je pri moci technológia. Väčšinovú populáciu tohto mesta tvoria vlkolaci a iní –laci a ešte upíri a iné zábavné stvorenie. Hlavná hrdinka v priebehu série niekoľkokrát zmení zamestnanie, ale stále je niečo ako ochrankyňa mesta a zarába si tým, že loví zloduchov a všetkých ochraňuje. Autorské i manželské duo, ktoré má túto sériu na svedomí, vytvorilo zaujímavý svet a úžasné postavy, ktoré sa vždy správajú tak, ako boli stvorené. Dej je plný akcie a hlavná hrdinka sa rada oháňa mečom a starobylou mágiou. V porovnaní so sériou o Mercy je tu však niekoľko zásadných rozdielov – romantická línia príbehu tu má oveľa väčšie slovo a postupom času to vyzerá tak, že kvalita kníh sa skôr zvyšuje.

Richelle Mead – Trápení (Sukuba/Georgina Kincaid #1)
Sériu v preklade vydalo vydavateľstvo Domino, séria má šesť dielov (ako to pri tejto autorke býva už takmer zvykom) a vyšla celá.
Dej sa viaže na americké mesto Seattle, kde sledujeme osudy jednej sukuby, ktorá sa snaží prežiť v meste plnom magických bytostí. Sukuby sú netradičné stvorenia, takisto démoni, čo prináša isté zaujímavé zápletky. Oproti iným sériám tejto autorky však Sukuba neponúka toľko akcie, na koľko si čitatelia už zvykli. V tomto prípade je silnejšia akási morálna línia, nakoľko sukuba bojuje o pomyselné právo na vlastný milostný život. Hej, k sérii sa viaže aj romantická línia, ale v tomto prípade je takmer až nevyhnutná, nakoľko súvisí s tým, ako sa postavy správajú. Ak už hlavná hrdinka niekoho zachraňuje, v tejto situácii sa väčšinou ocitla náhodou.

Nalini Sing – Angel’s Blood (Guild Hunter #1)
Séria zatiaľ nebola preložená a neviem, či sa jej preklad chystá. Od tejto autorky však vo vydavateľstve FANTOM Print vychádza jej druhá séria paranormálnych romancí.
Dej sa viaže vo väčšine prípadov na New York, ale taktiež sa odohráva v iných mestách. Hlavná hrdinka je lovkyňa, ktorá sa stará o problémových upírov. Tých v tejto sérií dokážu stvoriť archanjeli. Príbeh je istým spôsobom temnejší, nakoľko jeho veľká časť sa sústreďuje na mocenské hry a hľadanie masového vraha. Mne osobne sa séria veľmi páči, aj keď sa číta trochu náročnejšie, nakoľko autorkin štýl nie je práve priamočiary a jednoduchý. Používa naozaj podivné slová. Napriek tomu však dej ponúka zaujímavé a nečakané zápletky.

Darynda Jones – První hrob napravo (Charley Davidson #1)
Sériu v preklade vydáva vydavateľstvo BETA – Dobrovský, naposledy vyšla štvrtá kniha (po dlhšej prestávke). V slovenčine vyšla len prvá kniha bez vyhliadky na to, že by Ikar v prekladaní plánoval pokračovať.
Dej sa viaže opäť na americké mesto, tentokrát je to Albuquerque. Hlavná hrdinka je smrtka, ktorá takisto pracuje ako súkromný detektív. Jednotlivé knihy majú vždy niekoľko zápletiek a navzájom sa prekrývajú, takže je niekedy ťažké určiť, čo sa vlastne v príbehu deje. Najvýraznejším prvkom tejto série je ale humor a irónia prechádzajúca do sarkazmu, čo z kníh robí doslova továrne na úžasné hlášky. Séria je takisto temnejšia, nakoľko nejde len o urban fantasy, ale aj o trilery s detektívne ladenými zápletkami. Pri tejto sérii nie je až také očividné, že ide o urban fantasy, nakoľko romantická línia má naozaj veľký priestor. Napriek tomu to však nie je paranormálna romanca. Problémy, ktoré hlavná hrdinka rieši, len okrajovo súvisia s jej milostným životom.

Ben Aaronovitch – Řeky Londýna (Peter Grant #1)
Sériu v preklade vydáva vydavateľstvo Argo, čoskoro by mal vyjsť piaty diel.
Oproti predchádzajúcim sériám, táto sa odohráva predovšetkým v Londýne. Sústreďuje sa na príbeh policajného dôstojníka, ktorý zrazu zistí, že svet nie je taký obyčajný, ako by sa mu mohlo zdať. Takže tu máme ochrancu poriadku v hlavnej úlohe. Dej je plný mágie a zvratov, avšak samotné dianie je trochu pomalšie, než by sa mohlo páčiť milovníkom akcie. Autor takisto používa veľa anglických reálií a skutočností, ktoré sú vlastné predovšetkým Angličanom a niektorým čitateľom to môže pripadať zvláštne alebo miestami až nepochopiteľné. Knihy sa sústreďujú predovšetkým na riešenie prípadov vrážd a ostáva v nich len veľmi málo priestoru na romantiku, ale na humor sa nájde miesto vždy.
           
Victoria Schwab – This Savage Song (Monsters of Verity #1)
Túto dilógiu vydáva v preklade vydavateľstvo CooBoo, ja som ju však čítala v origináli, preto anglický názov.
Dej sa sústreďuje na vymyslené mesto Verity, ktoré obývajú obyčajní ľudia a svoj priestor zdieľajú s démonmi. Vďaka tomu si príbeh v sebe drží istú dávku temnoty. Z predchádzajúcich sérií je táto určená skôr mladším čitateľom, nakoľko hlavní hrdinovia spolu chodia na strednú. Pre čitateľov, ktorí nemajú radi stredoškolské melodrámy, by mohla byť prvá časť knihy dosť problematická. Našťastie sa na obzore neobjaví žiadna vyvolená hrdinka s najúžasnejšou schopnosťou na svete, hlavná hrdinka je v skutočnosti takmer až „trápne“ obyčajná. Vďaka tomu je dej omnoho zaujímavejší, skrýva v sebe veľa krásnych myšlienok a čo je dôležitejšie, autorka sa do knihy nesnažila násilne vtrepať romantickú zápletku. Hlavní hrdinovia sú totiž väčšinu knihy skôr nepriatelia než milenci.

Cassandra Clare – Město kostí (The Mortal Instruments #1)
Táto konkrétna séria sa delí na dve trilógie, ktoré na seba nadväzujú. Všetkých šesť kníh vyšlo v preklade, v slovenčine vo vydavateľstvo Slovart a v češtine Knižní klub. Ja som sériu prečítala v češtine.
Vo veľkej časti sa dej sústreďuje na New York, ojedinele sa rozprávanie presunie aj na iné miesta. V tomto prípade ide o typickú urban fantasy pre mladších čitateľov, nakoľko hlavná hrdinka si mylne myslela, že je obyčajná, kým doslova nepadla do sveta magických bytostí a nezistila, že je niečo ako superstar a na jej bedrách spočíva osud ľudstva. Z môjho pohľadu je séria poznamenaná prílišnou dávkou klišé bez snahy autorky o originalitu. Takisto to zhoršuje aj autorkin zlozvyk s odfláknutými koncami. Napriek skepticizmu, ktorý voči sérii prechovávam, na svete je plno tínedžerov, ktorí túto sériu zbožňujú kvôli zápletke, skvelým postavám a humoru.

Kalayna Price – Čarodějka stínů (Alex Craft #1)
Sériu vydávalo vydavateľstvo Baronet, ale dostali sa len po tretiu knihu. V angličtine nedávno vyšla piata kniha.
Dej sa odohráva väčšinou vo vymyslenom meste Nekros City. Hlavná hrdinka nie je súkromný detektív, ale za peniaze povoláva „duchov“ zosnulých, aby sa s nimi mohli rozprávať živí ľudia. Buď ich pozostalí, alebo polícia. Vďaka tomu sa dostáva do zaujímavých problémov, dosť často ju však zachraňuje fakt, že nie je obyčajná, ale má vlastné schopnosti. Magické bytosti sú v tomto meste dosť bežné a na každom druhom rohu narazíte na fae. Jednotlivé zápletky sú ladené skôr detektívne, nechýba napätie a akcia. Autorke sa veľmi dobre darí držať kvalitu v jednotlivých knihách. Ponúka dosť tajomstiev, ale aj odhalení. V sérií je možné nájsť aj romantickú líniu, dokonca aj náznak milostného trojuholníka. Okrem tohto nedostatku je však séria veľmi zaujímavá.

Maggie Stiefvater – Mrazení (The Wolves of Mercy Falls #1)
Trilógia vyšla v preklade, v slovenčine vo vydavateľstve Ikar a v češtine vo vydavateľstve Argo. V preklade vyšla len základná trilógia, avšak v angličtine existuje aj štvrtá kniha, hoci už o iných hlavných hrdinoch než prvé tri.
Dej sa odohráva vo vymyslenom meste Mercy Falls, kde žijú obyčajní ľudia a ako sa zdá, tak aj vlkolaci. Príbeh je rozprávaný veľmi zvláštnym spôsobom, ktorý je pre túto autorku takmer vlastný. Sústreďuje sa hlavne na emocionálne a myšlienkové vnemy a slová prichádzajú až potom. Jej vlci sú trošku netradičnejší a nie sú takí romantickí, ako vyzerajú byť v iných knihách a sériách. Séria je určená skôr mladším čitateľom, ale po vyvolených tu nenájdeme ani stopy. Aj keď je nutné dodať, že trilógia je skôr romanticky ladená a od tohto faktu sa odvíja aj väčšina dejovej línie. Napriek tomu nejde o paranormálnu romancu, nakoľko hlavní hrdinovia riešia aj iné a oveľa dôležitejšie problémy.

Máte v tomto žánri obľúbenú knihu/sériu?

2 komentáre: