streda 19. júla 2017

Zametanie stôp pokračuje | Gemina



Autor: Amie Kaufman & Jay Kristoff 
Názov: Gemina 
Séria: The Illuminae Files 
Diel: druhý 
České alebo slovenské vydanie: CooBoo, 2017 (ČR, vyjde 30. 8. 2017) 
Hodnotenie na GR: 4.57
Hanna is the station captain’s pampered daughter; Nik the reluctant member of a notorious crime family. But while the pair are struggling with the realities of life aboard the galaxy’s most boring space station, little do they know that Kady Grant and the Hypatia are headed right toward Heimdall, carrying news of the Kerenza invasion.
When an elite BeiTech strike team invades the station, Hanna and Nik are thrown together to defend their home. But alien predators are picking off the station residents one by one, and a malfunction in the station’s wormhole means the space-time continuum might be ripped in two before dinner. Soon Hanna and Nik aren’t just fighting for their own survival; the fate of everyone on the Hypatia—and possibly the known universe—is in their hands.
But relax. They’ve totally got this. They hope.

“And now, born from the ashes, she’s a warrior in bloodied black.”
Spisovateľská dvojica Amie Kaufman & Jay Kristoff už dokázali, že vedia pracovať veľmi efektívne. Obaja v tíme zastupujú istú funkciu a opäť sa ukázalo, že sa to nezmenilo. Kniha prináša opäť veľa šialene detailných opisov techniky, o ktorej sa nám nesnívalo ani v tých najdivokejších snoch. Ale na druhej strane v knihe ostáva dosť romantiky na to, aby si aj ženská časť publika prišla na svoje.
To, čo začalo v Illuminae ako náhodný útok na banícku kolóniu, sa zmenilo v boj o život. Ten pokračuje aj na stanici Heimdall, ku ktorej mieria preživší ukrývajúci sa v lodi Hypatia. Avšak, tu nastáva problém. Na stanici Heimdall nikto netuší, čo sa stalo v odľahlej kolónii a nevšímaví ku zvyšku galaxie, si žijú svojim nudným životom.
V tomto prostredí stretávame nových hlavných hrdinov. Hanna je spočiatku taká tá otravná dievčina, ktorú zaujíma len oblečenie a to, ako vyzerá. Viac ako osud celej stanice i všetkých, ktorých pozná, ju zaujíma to, či sa bude v novom otufite páčiť svojmu priateľovi. Až kritická situácia ukáže, že je oveľa silnejšia a schopnejšia, než sa na prvý pohľad môže zdať. Hanna je dýchajúcich dôkazom toho, že zdanie vždy klame.
Nik je takisto na míle vzdialený akejkoľvek predstave hrdinu, ktorú nám doteraz knihy mohli ponúknuť. Je totiž členom akejsi vesmírnej mafie. Na prvý pohľad by sa zdalo, že títo dvaja nemajú nič spoločné – okrem toho, že Nik pre Hannu dodáva drogy, ktoré si ona s radosťou kupuje pre seba a svojich priateľov. A potom sa celý ich dokonalý svet rozpadne, keď na stanicu Heimdall zaútočí tá istá organizácia, ktorá má na svedomí zdecimovanie obyvateľstva v systéme Kerenza.
Táto kniha je písaná rovnakou formou ako tá predchádzajúca, takže namiesto typického pásma rozprávača a pásma postáv sa nám do rúk dostávajú záznamy z kamier, prepisy internetových konverzácii so všetkým, čo k tomu patrí, teda aj s preklepmi a gramatickými chybami, dokonca sa nám do rúk dostanú aj úryvky z denníkov a strohé rozkazy od všemocného vedenia.
“I cannot help but wonder
If the thought of saving all those lives and hopes and dreams
Pales in comparison
To the thought of seeing him again.
I wonder.”
Oproti prvej knihe je táto omnoho viac akčnejšia, hoci som si nemyslela, že je niečo také možné. Samotný úvod zaberá len veľmi malú časť knihy a zvyšok je už len opis boja o holý život. Hlavné postavy sú veľmi sympatické, nakoľko to nie sú práve typickí hrdinovia, len ľudia, ktorých si zvolili okolnosti. To však neznamená, že by to neboli úžasne napísané postavy, ktoré sú svojim spôsobom fascinujúce.
Napriek absencii klasického opisovania je až obdivuhodné, ako veľmi sa dokázali postavy vyvinúť. Ich premena je jasne citeľná a viditeľná v záverečnej časti knihy. Okrem toho v príbehu nechýbajú ani emócie, akokoľvek nepravdepodobné to je. Niekedy sa však viac citu skrýva v prepise internetovej konverzácii než v emočnom záchvate priemernej hysterky.
Všetky detaily zapadajú na svoje miesto, dej je vystavaný naozaj svedomito a hoci som si myslela, že tentoraz ma už autori nedokážu ničím prekvapiť, opak bol pravdou. Aj keď je pravda, že oni predo mnou nič neskrývali, len ja som si nedokázala všetko domyslieť. Vďaka tomu bolo vyvrcholenie celej knihy nesmiernym zážitkom, navyše perfektne prepojeným s udalosťami z predchádzajúcej knihy. Dokonca sa stihli objaviť aj Kady s Ezom, vďaka čomu je kniha ešte viac komplexná a pripomína, kde to všetko začalo. Dej spája netradičné grafické spracovanie s geniálne vymysleným a dobre naservírovaným príbehom, v ktorom nič nechýba.
Gemina je viac ako len adektávnym pokračovaním Illuminae. Dovolím si tvrdiť, že v mnohom prekonala prvú knihu trilógie. Príbeh je rozprávaným rovnakým štýlom, avšak v tomto prípade je variantnosť jednotlivých správ trochu menšia nakoľko väčšinou vnímame dej rozprávaný skrz internetové konverzácie na tajných fórach.
Napriek tomu kniha nestratila nič na svojej originalite. Postavy sú nesmierne reálne a ich vývoj a rast sú takmer až prekvapivé. Dej je plný napätia a dynamiky, každá udalosť presne zapadá do tej ďalšej a žiadny detail neostane nevyužitý. Akčné sekvencie striedajú časti perfektne zachycujúce emócie.
Najlepšou časťou je samotný koniec, ktorý prináša prekvapivé odhalenie, ale aj epické vyvrcholenie s návnadou na posledný diel tejto série. Hoci sa to však na prvý pohľad nezdá, táto kniha v sebe má trochu viac naivity, než by som očakávala. V konečnom dôsledku mi to však neprekážalo, nakoľko zvyšok knihy mi vynahradil čokoľvek, nad čím som v momente čítania mala potrebu prevracať očami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára