sobota 22. júla 2017

Keď rozprávky ožívajú | The Wishing Spell

Autor: Chris Colfer 
Názov: The Wishing Spell 
Séria: The Land of Stories 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: Fragment, 2016 (SR aj ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.21
Alex and Conner Bailey’s world is about to change.
When the twins‘grandmother gives them a treasured fairy-tale book, they have no idea they’re about to enter a land beyond all imagining: The Land of Stories, where fairy tales are real.
The twins know they must get back home somehow. But with the legendary Evil Queen hot on their trail, will they ever find the way?

“A villain is just a victim whose story hasn’t been told.”
Chris Colfer nie je celkom neznámy, aj keď skôr ako spisovateľa ho ľudia poznajú ako tvár seriálu Glee, ktorého fanúšikom som nikdy nebola. Sláva však dokáže všeličo a je jasné, že ak máte známe meno, vydavateľstvá sa k vašim prípadným knihám budú stavať trochu odlišnejšie a skôr ich vydajú, aj keď možno nie sú až také kvalitné. No v tomto prípade skepticizmus nie je na mieste. Očividne to chce oveľa viac ako len známe meno na to, aby vám knihu vydali. A Chris Colfer má talent.
Jedna z prvých kapitol tejto knihy odkazuje na najznámejšie slová nášho detstva. Kde bolo, tam bolo. Za siedmymi horami, za siedmymi dolami. Kdesi ďaleko. Alebo Once upon a time, ak čítate v angličtine. Bez ohľadu na to, akú frázu by som si vybrala, každému by bolo jasné, o čom presne hovorím.
Rozprávky sú súčasťou nie len nášho detstva, ale aj dospelosti, keď sa postupne vraciame k čítaniu detských príbehov pre vlastných potomkov. Nie sú to však len príbehy plné mágie, kde je všetko možné. Dobrá rozprávka v sebe nesie omnoho viac a cez skryté posolstvo dokáže na všeličo poukázať. Rozprávky sú súčasťou tejto knihy, nakoľko znamenajú viac ako len nudnú hodinu angličtiny v škole.
Pre Alex a Connera predstavujú cenné spomienky na časy, keď ich otec ešte žil a prostredníctvom príbehom im ukazoval, že život nie je až taký ťažký, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad. No zrazu sa stane nemožné. Oni sa prakticky ocitnú v rozprávkovej krajine, kde rozprávky nie sú len rozprávkami, ale každodennou skutočnosťou. Kde stačí len správne zahnúť a môžete si dať raňajky u Popolušky na zámku.
Táto kniha je určená skôr mladším čitateľom, takže v sebe ukrýva veľkú dávku naivity. To však nemusí byť nutne zlé, nakoľko dej sám o sebe je aj dostatočnou mierou akčný a zábavný, takže som sa ani na chvíľku nestihla nudiť. Pozerať sa na svet očami dvoch detí je však nesmierne zaujímavé. Oni vidia čary a neskutočné zázraky vo všetkom. Niečo z toho sa prenieslo aj do samotného deja a ja som rovnako očarene čítala o ich dobrodružstvách.
“Once upon a time' These are the most magical words our world has ever known and the gateway to the greatest stories ever told. They're an immediate calling to anyone who hears them - a calling into a world where everyone is welcome and anything can happen. Mice can become men, maids can become princesses, and they can teach valuable lessons in the process.”
Objavovala som s nimi známe príbehy, prekonávala som prekážky a dozvedela som sa, že v každom príbehu sa môže skrývať viac, než sa na prvý pohľad zdá. Viac ako istá ľahkosť a čarovnosť však v sebe kniha skrývala aj mnohé morálne posolstvá.
Ja osobne som celú knihu bola presvedčená, že ktokoľvek, kto dvojčatám na ich ceste len tak nezištne pomohol, mal zlé úmysly. Pretože v súčasnej dobre je pre nás takmer nepochopiteľné, že by ktokoľvek pomohol neznámemu človeku len tak pre radosť. Len kvôli tomu, že môže. No v tejto knihe sa našlo dostatok ľudí, ktorí dokázali bez všetkého pomôcť úplne neznámym osobám, ktoré nikdy predtým nevideli. Bez ohľadu na to, že boli iní a čudní.
Urobili to, pretože to Alex a Conner potrebovali.
V tom je skutočné čaro tejto knihy. Nehovorí len o rozprávkach, skrýva v sebe všetky ideály a ponaučenia, ktoré v rozprávkach môžeme nájsť. No na druhej strane ponúka dostatočne nové a zaujímavé myšlienky na to, aby čítanie bolo zážitkom. Aj napriek tomu, že rozprávanie bolo oveľa viac naivnejšie a priamočiarejšie, než by sa mi pri iných knihách páčilo.
The Wishing Spell je kniha, ktorá čerpá mnohé z klasických rozprávok. Predstavuje nám príbeh plný mágie, kde rozprávky ožívajú, kde môžeme stretnúť Popolušku, Šípkovú Ruženku alebo Červenú Čiapočku. Kniha ukazuje silu ponaučení, ktoré tieto klasické príbehy v sebe skrývajú a odhaľuje, ako sa s nimi dokáže pohrať človek s dostatočnou dávkou fantázie.
Autorovi sa podarilo do knihy pretlačiť dostatok prekvapivých prepojení a nových myšlienok. Príbeh ako celok v sebe ukrýva niekoľko silných morálnych posolstiev. Niektoré sú očividné, iné sú ukryté a je na čitateľovi, aby ich objavil. Rovnako, ako je to pri rozprávkach.
Táto kniha je príbehom plným dobrodružstva, akcie a mágie, ale aj zaujímavých myšlienok. Ukazuje, aký iný by dokázal byť náš svet, ak by sme dokázali byť takí dobrosrdeční, ako sú ľudia, ktorí Alexovi a Connerovi pomáhajú na ich ceste. V tom spočíva najväčšia sila tejto knihy – v sile ľudskej dobroty. 

5 komentárov: