piatok 14. júla 2017

Na dvore z tŕňov a ruží TAG



Nestáva sa často, aby som ja robila tag. Ak ma už však nejaký zaujme, rada ho vyplním a považujem to za spestrenie článkov na blogu. Jedným z takých tagov je aj tento, ktorý som našla na blogu Never trust a duck, a jeho autorkou je Maggie. ACOTAR úplne zbožňujem a ak je séria, o ktorej dokážem hovoriť doslova hodiny, je to práve táto. Dúfam, že tento tag zaujme aj vás...



1. Prythian
Obľúbený knižný svet
Obľúbený knižný svet? A určite len jeden? Som si istá, že ak by som mala na výber, vymenovala by som tu hneď niekoľko desiatok svetov a to by som nad tým nemusela ani tvrdo premýšľať. Na prvom mieste by bol určite Prythian, nakoľko tento svet plný mágie a všakovakých dvorov ma veľmi zaujal. Ale nemôžem si predsa vybrať niečo také očividne jednoduché, všakže.
Som si istá, že niekde počas svojho dlhého cestovania knižnými svetmi by som sa nezabudla zastaviť ani na Rokforte, pretože, no, prosto Rokfort. Tam žiadny iný dôvod nemusím uvádzať. Okrem toho som si obľúbila aj Staré kráľovstvo. Je obrovské, plné mágie a hrozne ma fascinuje. No ak by mi to tam náhodou nevyšlo, predsa len je to tam teraz dosť nebezpečné, určite by som zakotvila vo Velaris. 


2. The Spring Court
Kniha, na ktorú si potrebovala nejaký čas, aby si ju prečítala
V priemere strávim pri jednej knihe tak dva dni, niekedy je to dlhšie alebo kratšie v závislosti od toho, koľko mám času a tak podobne. Ale niečo, čo by mi trvalo naozaj dlho... hm... Takých kníh naozaj nie je veľa a väčšinou má moje ešte dlhšie čítanie iný dôvod – tá kniha ma prosto nebaví. Celkovým víťazom je Assassin’s Creed od Olivera Bowdena. Túto opachu som čítala dva týždne. Dva týždne! Nerobím si srandu, práve som to kontrolovala. 


3. The Night Court
Kniha, ktorá bola plná mágie
Kniha plná mágie? Niečo okrem Harryho Pottera? Máloktorá kniha je vyslovene o mágii, má v nej hlavné slovo a všetko ovplyvňuje. Jednou z nich je Nočný cirkus, ale asi by som mala byť trošku originálnejšia ako niečo, čo už v odpovediach uviedla Maggie (týmto skladám poklonu výbornému vkusu).
Osobne mi v pamäti utkvela trilógia od Deborah Harkness, kde sú čarodejnice jedným z troch hlavných magických národov a čary sú prosto všade. Ak by to však nestačilo, určite nemôžem nespomenúť knihu Jonathan Strange & pán Norrell, ktorá je plná klasickej mágie a ešte klasickejších gentlemanov. Čo sa mňa týka, veľmi dobrá kombinácia, hoci nie veľmi akčná. 


4. The High Lord of the Night Court
Obľúbený knižný boyfriend
Well, hello there, Rhysand darlin‘. Na chvíľku ma ospravedlňte, kým si odžijem svoj párhodinový fangirl moment a utriem si slinu z brady. Áno, Rhys je dokonalý. Nie bezchybný, ale napriek tomu úžasný.
Autorky by nemali vytvárať podobné postavy. Kvôli nim mám nereálne predstavy! 


5. Under the Mountain
Strašidelná kniha
Ja strašidelné knihy nečítam. Nemám ich rada. Nerada sa bojím. K tomu ma vystraší aj to, čo iní považujú za normálne. Seriózne, mňa vydesila aj scéna z Pána prsteňov, keď Froda naháňali cez les prízraky. Dva týždne som doslova utekala do postele, keď som z nej náhodou musela v noci vyjsť. Hej, až taký som strachopud. Takže strašidelné knihy fakt nie sú moja špecializácia.
Hm, ale čo tak Coraline od Gaimana? Teda, videla som len film, ale tie gombíkové oči... No fuj, o tom sa mi ešte týždeň snívalo. 


6. Masquarede Mask
Kniha, o ktorej si veľa nevedela a siahla si po nej len vďaka nádhernej obálke
Asi by som sem mala priložiť zoznam kníh, ktoré som čítala len kvôli obálke. Nebol by krátky. Ja som jeden z tých nakupujúcich, ktorý po knihe siahne len v prípade, keď je pekná obálka. A všetci vieme, že podobné veci sú len dobre zvoleným marketingom a v skutočnosti vydarené obálky majú zakryť fakt, že vo vnútri sa ukrýva otrasný príbeh.
Naposledy som takto čítala These Broken Stars od Amie Kaufman a Maegan Spooner. V konečnom dôsledku sa mi kniha páčila viac, než som očakávala. Tá obálka totiž bola až podozrivo krásna. 


7. Amaratha
Obľúbený knižný záporák
Obľúbený? Vážne? Keby nenávidený, poskytnem zoznam s chrumkavými menami na prvých priečkach. Ale niektorý z nich, ktorého mám rada? No, určite to nebude Voldy alebo Severus Snape. Nie, naozaj nie.
Myslím, že jedným z mojich najobľúbenejších záporákov bude Sultán zo série Rebel of the Sands. Prečo? Preto, ako dobre ho autorka dokázala stvoriť. Nie každému sa podarí vytvoriť zápornú postavu, ktorá je nie až komicky záporná a navyše tak, aby som aspoň na chvíľu pochybovala o tom, že je vlastne záporná. Pretože dobrý záporák by ma mal aspoň na chvíľu presvedčiť o tom, že to čo robí, je vlastne správne, no nikto mu skutočne nerozumie.
Seriózne, za toto by si Alwyn Hamilton zaslúžila medailu. Minimálne. 



 Chystáte sa na tento tag? Ak áno, aké budú vaše odpovede?

 

2 komentáre:

  1. Som rada že sa ti tag páčil a zapojila si sa :D Máš úžasné odpovede a veľmi trefné gify. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Musím povedať, že vyberaním gifov som strávila viac času ako písaním odpovedí. :D

      Odstrániť