pondelok 18. decembra 2017

Knižné spektrum #2

Nie vždy vyslovene vyhľadávam knihy, ktoré by ma rozosmiali, ale keď už nejakú nájdem, rozhodne si jej čítanie užívam. Hlavne ak sa na prvý pohľad zdá, že príbeh je vážny a úplne skostnatený vo svojej nudnosti. Vybrať len päť bolo náročné, ale nakoniec sa mi podarilo spomenúť si na pomerne dobré kúsky...


Na úvod:
Určité farby v človeku vyvolávajú určitú emóciu. Jedna farba však môže reprezentovať niekoľko emócií. V každom článku si vyberiem jednu farbu a jednu emóciu, ktorú môže predstavovať. A potom vám predstavím päť kníh a vysvetlím, prečo sa mi s touto emóciou spájajú.

farba: žltá = radosť
téma: knihy, ktoré ma rozosmiali


Cassandra Clare – Město z kostí
Knihy tejto autorky nie je potrebné špeciálne predstavovať. Ak ste ich nečítali, minimálne ste o nich počuli. Táto konkrétna séria sa venuje osudom dievčaťa, ktoré sa náhodou dozvie o existencii magického sveta. Spája sa s tým mnoho nepotrebných klišé a iných otravných prvkov, ale jedno autorke uprieť nedokážem – to, s akou dávkou humoru dokáže písať dialógy. Nebolo by strany, na ktorej by som sa minimálne neuškŕňala a dokonca aj teraz, keď si chcem niekedy zlepšiť deň, čítam si hlášky z týchto kníh. (Touto cestou ďakujem Maggie za ich spísanie.) 

Jen Campbell – Weird Things Customers Say in Bookstores
Ľudia hovoria podivné veci a to nielen v kníhkupectve. Do tejto knihy som sa púšťala s vedomím, že sa možno nenasmejem tak, ako by som rada očakávala. V skutočnosti som sa ale naozaj pobavila. Hoci som narazila na už prefláknuté záležitosti, niektoré ma naozaj prekvapili a spríjemnili mi veľmi nudnú a otravnú prednášku. Škoda len, že tie knižnočky nie sú hrubšie. Ale ako sa hovorí, v tom najlepšom sa má prestať.

Emma Chase – Tangled
Kníh tohto žánru je veľa, možno až priveľa. Čosi ako new adultka reznutá erotickou literatúrou. Táto nad kvantom ostatných žánroviek čímsi vyčnieva – je totiž písaná z pohľadu muža. A nie v takej tej divnej novele/pokračovaní/prerozprávaní pôvodného príbehu z pohľadu inej postavy. V tomto prípade ide o prvotný zámer. Niektoré myšlienkové pochody hlavného hrdinu ma posielali do kolien. Občas pre mňa bolo až neuveriteľné, že by si niečo také mohol akýkoľvek muž aj myslieť. Ale napriek otázke uveriteľnosti je táto kniha jedna z najvtipnejších, aké som kedy čítala.

Leigh Bardugo – Six of Crows
Fantastická senzácia momentálne opantáva české aj slovenské publikum, za čo som rada. Hoci som mala k sérii isté výhrady, jej čítanie som si väčšinovo užívala. Nielen kvôli celkovej premyslenosti a akčnosti, ale aj vďaka naozaj svižným dialógom, ktoré ma neraz rozosmiali. Jednotlivé postavy nikdy nič nestrácali zo svojej jedinečnosti a situácie, v ktorých sa ocitali, boli minimálne neštandardné. čo sa muselo na niečom zákonite odraziť. Napríklad na naozaj neočakávaných somarinách, ktoré postavy vypúšťali z úst.

Darynda Jones – První hrob napravo
Samu seba občas považujem za cynickú obludu, ale na hlavnú hrdinku tejto série naozaj nemám. Nielen dialógy v tejto sérii sú vtipné, aj myšlienkové pochody hrdinky svoja za to. V knihe prakticky neexistuje strana, na ktorej by som si nepoznačila ani jednu myšlienku. Sarkastický humor je ten najlepší, avšak nie všetci autori už mu dokážu dať tú správnu vtipnú ostrosť. Darynda je vo svojej snahe naozaj úspešná a okrem toho, že je táto séria nesmierne vtipná, si drží aj akúsi temnú trileoidnú atmosféru.

Aké knihy dokázali rozosmiať vás?




4 komentáre:

  1. Moje oblíbená barva! A asi to bude trochu klišé, ale Harry Potter. A pak pár dalších, ale nějak si nedovedu vybavit nic konkrétně. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Inak, ja som mala tiež dosť problém vybaviť si knihy, ktoré by ma rozosmiali, hoci ich bolo naozaj veľa. :D

      Odstrániť
  2. Bohužel jsem nečetla z žádnou knih. A souhlasím s komentářem výš. Mě rozesměje Harry a nebo kniha co čtu teď Svátky krásné hvězdy. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som zase nečítala knihu spomínanú v komentári. Takže to vyzerá, že obe máme resty. :)

      Odstrániť