utorok 17. apríla 2018

Ariel kradne srdcia. Doslova. | To Kill a Kingdom

Autor: Alexandra Christo
Názov: To Kill a Kingdom
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.09
Princess Lira is siren royalty and the most lethal of them all. With the hearts of seventeen princes in her collection, she is revered across the sea. Until a twist of fate forces her to kill one of her own. To punish her daughter, the Sea Queen transforms Lira into the one thing they loathe most—a human. Robbed of her song, Lira has until the winter solstice to deliver Prince Elian’s heart to the Sea Queen or remain a human forever.
The ocean is the only place Prince Elian calls home, even though he is heir to the most powerful kingdom in the world. Hunting sirens is more than an unsavory hobby—it’s his calling. When he rescues a drowning woman in the ocean, she’s more than what she appears. She promises to help him find the key to destroying all of sirenkind for good—But can he trust her? And just how many deals will Elian have to barter to eliminate mankind’s greatest enemy?

“You can’t win a war. Someone else just loses.”

Alexandra Christo je debutujúca anglická spisovateľka, ktorá svoj život zasvätila písaniu príbehov. Hneď po tom, ako jej učiteľka povedala, že sa naozaj nemôže stať vílou. Odvtedy prešlo už mnoho rokov a tento rok sa jej podarilo publikovať prvú knihu. Hoci sa na prvý pohľad môže javiť ako ďalšia neskúsená autorka, pravdou je, že vyštudovala kreatívne písanie a živí sa písaním reklamných textov. Čo jej rozhodne pomohlo v tom, aby si rýchlo získala pozornosť čitateľov.
Každoročne sa na knižnom trhu objaví niekoľko desiatok a možno aj stoviek debutujúcich autorov. Je ťažké len každého z nich zaznamenať, nieto ešte bližšie skúmať jeho/jej prípadnú tvorbu. Niekedy sa však stane, že úplný nováčik si získa pozornosť a uznanie. Niekedy za to môže veľmi originálne pôsobiaci príbeh. Inokedy zase príbeh s iskrou.
V tomto prípade je to pravdivé skôr druhé, nakoľko kniha To Kill a Kingdom je v skutočnosti retellingom známej a obľúbenej rozprávky Malá morská víla. A napriek tomu by ste v ruke nemohli držať niečo viac odlišné. Piráti a morské panny, sirény a zaujímavé kráľovstvá – tak nejako by sa dala opísať táto kniha a pritom by som nepohladila ani len povrch tejto knihy.
Alexandra Christo mi veľmi svedomito predstavila svoj svet. Opísala mi jeho taje, vyrazila mi dych jeho reálnosťou a inakosťou a všetko mi to servírovala v momentoch, keď som to naozaj potrebovala. Morské kráľovstvá jej sveta sú všetky odlišné, vyznávajú iné ideály a žijú v nich odlišní ľudia, no napriek tomu majú čosi spoločné. Všetkých ich trápia krvilačné sirény, ktoré napádajú ich lode a lákajú mužov i ženy do smrtiacich pascí len silou svojou podmanivého spevu.
Jednou z najobávanejších je Lira, hlavná hrdinka, ktorú prezývajú „Záhuba princov“, nakoľko sa vo voľnom čase venuje loveniu následníkov trónu, aby im mohla vytrhnúť srdce a skryť si ho pod posteľ. Ako vidíte, Lira nie je žiadna padavka alebo ufňukaná naivka a má pomerne jasno v tom, čo chce a prečo to chce. Je jednou z tých drsných, ktoré sú ostré aj bez toho, aby sa o to veľmi snažili.
Elian, takisto hlavný hrdina, za ňou však v ničom nezaostáva a namiesto toho, aby si leštil korunu, sa venuje prenasledovaniu a loveniu sirén na svojej pirátskej lodi sprevádzaný naozaj rôznorodou posádkou. Je teda jasné, že keď sa títo dvaja stretnú, bude toho lietať oveľa viac ako len urážky. Výmeny týchto postáv sú skutočné trefné a rýchle, často mi na perách vytvorili úsmev. To sa však dá povedať o väčšine dialógov v tejto knihe.
“You are a little heartless today, aren’t you?”
“Never,” I say. “There are seventeen under my bed.”
Mám rada, keď autori dokážu vytvoriť uštipačné a drzé postavy s rýchlym jazykom, ktoré však nepôsobia ako niekto, kto si koleduje o pár faciek. Alexandre sa to podarilo a jej za to tlieskam. Rovnako aj za nádherný morský svet plný tajomstva a nebezpečenstva. V tomto prostredí sa odohrával vcelku zaujímavý príbeh plný niekedy nepredvídateľných zvratov, ktorý ma nútil netrpezlivo otáčať stránky.
Zápletky síce boli jednoduché, ale vyvažovala to neustála prítomnosť exotického morského dobrodružstva s jasnou prímesou nebezpečenstva. Kniha mala v konečnom dôsledku všetko, čo si vážim na kvalitných príbehoch – do podrobností vykreslený svet, reálne vykreslené postavy, emócie, nápad i dobré spracovanie. Toto je ukážka toho, keď sa autorovi podarí využiť potenciál svojho príbehu.
To Kill a Kingdom je závanom čerstvého vzduchu na poli tínedžerskej literatúry. Piráti a morské dobrodružstvá sú síce obľúbené, avšak ich písaním sa nezaoberá veľa spisovateľov. Navyše táto kniha je aj prerozprávaním Malej morskej víly, ale v tomto prípade ide o oveľa temnejšiu a krvavejšiu verziu, v ktorej má Lira získať princove srdce naozaj doslova. Už len táto zápletka je dostatočne odlišná, ale prispieva k tomu aj exotickejšie prostredie plné prímorských kráľovstiev a podmorských ríš.
V tomto skvele premyslenom svete (ktorý je obohatený aj o vlastnú mytológiu) vystupujú aj zaujímavé postavy. Lira aj Elien nie sú práve typickými hrdinami YA literatúry, nakoľko obaja sa vo voľnom čase venujú skôr zabíjaniu než fňukaniu nad nespravodlivosťou osudu. To z nich robí drzé a ostré osobnosti, ktoré keď sa stretnú v rozhovore, lietajú blesky a občas aj nože a meče. Netýka sa to však len ich interakcií, ale aj dialógov medzi všetkými postavami, vďaka čomu jednotlivé stránky doslova odsýpajú.
Napomáha tomu aj pomerne dynamické rozprávanie plné zaujímavých zvratov, hoci nie všetky sú úplne nečakané. Napriek tomu sa kniha číta naozaj rýchlo, nakoľko Alexandra Christo má veľmi pútavý štýl. Jej postavy sú ako živé, ich vývoj uveriteľný a ich emócie naplno precítené. Táto kniha je teda jedným lahodným dobrodružstvom odohrávajúcim sa pod hladinou mora i na palube pirátskej lode. A kto by nemiloval pirátov?


2 komentáre:

  1. Výborná recenze :) Tahle kniha mě hned zaujala, vypadá originálně :) Jako to správné čtení pro mě :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) Máš pravdu, táto kniha je naozaj zaujímavá a rozhodne predstavuje veľmi dobre čítanie. :)

      Odstrániť