nedeľa 15. apríla 2018

Top 10 #16: Temnotou presýtená fantasy


Po kratšom exkurze do vôd sci-fi som sa rozhodla opäť porozhliadnuť po fantastickom poli. Tento žáner som si vybrala z viacerých dôvodov. Jedným z nich je fakt, že definovať tento žáner nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá a mnohé z temných fantasy nie sú až také temné, ako by mali byť...



Temná fantasy
V najzákladnejšej forme do tohto žánru spadajú všetky fantastické knihy, ktorých príbehy obsahujú nejaký ten hororový prvok. Ako som uviedla už v úvode, akákoľvek ďalšia definícia je veľmi náročná aj kvôli tomu, lebo vydavateľstvá a aj samotní autori používajú označenie temná fantasy rôznymi spôsobmi.
Do tohto žánru bývajú často zaraďované knihy, ktoré sú vlastne akýmisi nadprirodzenými horormi. Niektorí autori zase tento termín používajú na označenie kníh epickej fantasy, ktorých hlavní hrdinovia sú v podstate anti hrdinovia s premenlivou morálkou. Takisto sem patria príbehy rozpráva z pohľadu „monštra“ alebo bytosti, ktoré väčšinou býva označované za záporáka (napr. upíri). V konečnom dôsledku sa dá ale tvrdiť, že temná fantasy je podžáner fantasy, ktorý v sebe združuje diela s o niečom temnejším vyznením a to bez ohľadu na to, či za to môžu prvky hororu alebo hlavní hrdinovia.
Za priekupníkov tohto žánru sú označovaní Charles L. GrantKarl Edward Wagner, k žánru je možné zaradiť aj niečo z tvorby Edgara Allana Poea alebo H. P. Lovecrafta.



Stephen King – Pištoľník (Temná veža #1)
Táto séria je považovaná za klasický príklad temnej fantasy. Osemdielny cyklus býva označovaný za kultový a sám autor tvrdí, že je to jedno z najväčších diel. Na motívy knihy vznikol aj film. Osobne si myslím, že táto séria je taká známa, že ju nemusím špeciálne predstavovať. K obsahu potrebujete vedieť len veľmi málo – dej sa odohráva v budúcnosti v zničenom svete a hlavným hrdinom je pištoľník Roland, ktorý ako posledný boje proti odvekému nepriateľovi, aby zabránil zničeniu už tak zničeného sveta. Táto kniha kombinuje niekoľko zaujímavých žánrov, medzi nimi aj western a horor, čo z nej robí naozaj ukážkový príklad toho, ako vyzerajú tie najtemnejšie temné fantasy.

Anne Rice – Interview s upírem (Upíří kroniky #1)
Tento román takisto nie je čitateľom neznámy, hoci oveľa viac ľudí pozná jeho sfilmovanú verziu s Tomom Cruiseom a Bradom Pittom v hlavnej úlohe. Málokto však už vie, že táto kniha je v skutočnosti prvým dielom trinásťdielnej série, na ktorú nadväzuje ďalšia vedľajšia séria. Táto kniha je príkladom temnej fantasy, ktorá je rozprávaná z pohľadu tej pomyselnej zápornej postavy, nakoľko máme možnosť sledovať to, ako upír rozpráva o svojom živote mladému reportérovi. O tom, ako ho premenil Lestat a ako zistil, že život vo večnej noci ho stojí viac, než si na začiatku myslel.

Anne Bishop – Dcera čisté krve (Trilogie Černých drahokamů #1)
Táto trilógia má ešte ďalších šesť pokračovaní, ale nie je nutné ich čítať pre lepšie pochopenie tejto trilógie. Svet tejto série je veľmi zaujímavý, nakoľko sa venuje kultúre, ktorá vychádza z temnej strany fantázie. Dej sa sústreďuje na naplnenie dávneho proroctva, podľa ktorého by mala prísť Kráľovná. Temná čarodejnica s obrovskou mocou. Avšak problémom je, že táto Kráľovná je ešte veľmi mladá a ktokoľvek ju môže ovládať. A ten, komu sa to podarí, ovláda aj samotnú Temnotu. Zdá sa, že tento príbeh je plný intríg a bojov o moc.

Clive Barker – Utkaný svět
Rovnako ako knihy Stephena Kinga, aj dielo Clivea Barkera je v žánri temnej fantasy považované za kultové. V tejto knihe je predstavený unikátny svet plný predstavivosti a dobrodružstiev. Je utkaný podobne ako koberec, u ktorého to všetko začína, pretože sa v ňom skrýva svet divov a kúziel. Prebúdza sa k životu a tým na seba púta pozornosť temných síl, pred ktorými sa snažil skryť. Kniha je plná vízií a hrôz a je triumfom predstavivosti a nočných môr.

Brent Weeks – Cesta stínů (Noční anděl #1)
V tomto prípade ide opäť o epickú fantasy, ktorej hlavný hrdina je tak trochu záporákom, nakoľko ide o nájomného vraha. Avšak aj samotný dej je o čosi temnejší. Dej sa odohráva v ponurom meste, ktoré obývajú najvýkonnejší nájomní vrahovia. (A vraj sú tí najlepší, akí sa kedy prechádzali po stránkach kníh.) Hlavný hrdina nemá ani rodinu a nemá ani budúcnosť. Aby zmenil aspoň to druhé, rozhodne sa stať nájomným vrahom, a tak sa stane učeníkom muža, ktorý považuje vraždu za umenie. Svet vrahov je však nebezpečný, plný mágie a intríg a prežiť v ňom je naozaj náročné.

Mark Lawrence – Trnový princ (Roztříštěná říše #1)
Opäť príklad s temným hrdinom. Hlavný hrdina tejto série však nie je len tak niekto, je to princ a podľa môjho skromného názoru ho mali utopiť hneď po narodení, lebo z neho vyrástol fakt magor. Vo voľnom čase sa venuje znásilňovaniu a zabíjaniu. Najhoršie na tom je ale niečo iné – on si myslí, že na to má právo. Keď mal totiž deväť rokov, pred očami mu zavraždili matku aj brata a on prisahal, že sa pomstí. Len mu z toho preskočilo. Nebyť tohto „hrdinu“ je tento svet naozaj fascinujúci. Ponurý a temný, lahôdka pre oko. Navyše sa tu objavuje aj zaujímavá mágia, ktorá sa pokúša o zdravý rozum nielen jednotlivých postáv, ale aj čitateľov. Len im to všetko kazí hlavný hrdina, no.

Susan Ee – Angelfall (Penryn & the End of Days #1)
Hoci väčšina čitateľov túto sériu považuje skôr za dystópiu, v skutočnosti je aj temnou fantasy. Prečo? Samotné prostredie tejto série je veľmi ponuré a bytosti, ktoré tam občas poletujú sú ako vystrihnuté z almanachu nočných môr. Navyše tu máme anjelov, ktorí sa správajú skôr ako diablici na úteku z pekla. Kombinácia opisov, deja a celkovej atmosféry tejto knihy (a aj celej série) mala dosť nepriaznivý vplyv na moju predstavivosť a niekedy som mala pocit, že sa mi o niektorých tých príšerách bude aspoň snívať. Zaujímavý exkurz do sveta, v ktorom má ľudskosť mnoho podôb a nie vždy je možné ju nájsť tam, kde predpokladáme.

Neil Gaiman – Coraline
Tento hororoidný detský príbeh sa stal legendou. Ak ste knihu nečítali, videli ste minimálne animák natočený na jej motívy a ak ste neurobili ani to, ak ste o príbehu aspoň počuli. Dej sleduje osudy dievčatka, ktoré zo všetkého najviac túži po pozornosti svojich rodičov a po lepšom svete. Oboje sa jej podarí nájsť za záhadnými dvierkami, avšak ukazuje sa, že nový svet je oveľa temnejší a nebezpečnejší, než si myslela. Ak chce odtiaľ utiecť a zachrániť pri tom ostatné deti, ktoré tam uviazli, musí bojovať naozaj svedomito. (Najdesivejšie na filme boli pre mňa tie gombíky miesto očí, ale to je len začiatok, nebojte sa. V skutočnosti tam toho nájdete oveľa viac znepokojivého.)

Leigh Bardugo – Vrania šestka (Vrania šestka #1)
Svet nazvaný ako Grishaverse je do detailu premyslený a pripomína niekoľko súčasných krajín. Niektoré z nich sú nebezpečnejšie ako ostatné. V tomto svete žije aj šesť hlavných hrdinov tejto knihy/série, ktorí však nie sú dokonalí hrdinovia, na akých sme si v YA literatúre zvykli. Títo sú totiž to najhoršie, čo spoločnosť ponúka – zlodeji, vrahovia, špióni a mnoho iného. A keďže hrdinovia nie sú ani trochu hrdinskí, ich úlohou nie je zachrániť svet. Musia len niečo ukradnúť a preniknúť kvôli tomu do miest, ktoré nie sú práve priateľské pre prípadných zlodejov. Vďaka tejto nevšednej temnote sa zo série stal celosvetovo obľúbený hit.

Jay Kristoff – Nevernight (The Nevernight Chronicle #1)
Druhý článok autorského dua podpísaného pod úspechom série Illiminae Files je aj autorom niekoľkých vlastných sérií. Medzi nimi je aj táto temná trilógia odohrávajúca sa v nebezpečnom svete ožiarenom svetlom troch sĺnk. Hlavná hrdinka takisto nie je práve ukážkou cností. Kedysi bola dcérou veľmi mocného muža, ktorého však zavraždili pred jej očami spolu so zvyškom rodiny. Prisahala, že sa pomstí tým, ktorí za to môžu. Ak to však chce dosiahnuť, musí sa dostať do „spolku“, v ktorom z nej dokážu vycvičiť nebezpečného vraha. K tomu všetkému jej má napomôcť aj je vlastná nepredvídateľná mágia.


Máte v tomto žánri nejaké obľúbené knihy/série?



2 komentáre:

  1. Teraz si ma veľmi nalákala na Cesta Stinů, pretože znie to naozaj zaujímavo a hlavne mám rada, keď hl. postavy nie sú tí typickí hrdinovia. Nevernight som si už stihla objednať a brutálne sa na ňu teším :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že sa ti Nevernight bude páčiť. Ako zo začiatku to trošku drhlo, ale keď som si zvykla po troch kapitolách na ten štýl, len to odsýpalo. Kniha, čo ma posadila na zadok.
      Čo sa týka Cesty stínů, tiež som ešte nečítala, ale chystám sa. Vyzerá to zaujímavo.

      Odstrániť