streda 4. apríla 2018

Život tetovaný na koži | Tinta

Autor: Alice Broadway
Názov: Tinta (angl. Ink)
Séria: Leora (angl. The Skin Books)
Diel: prvý
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2018 (SR)
Hodnotenie na GR: 3.74
V Saintstone neexistujú žiadne tajomstvá. Každý člen spoločenstva má svoje úspechy aj pády zaznamenané na pokožke. Niektoré znaky sú prejavom čestnosti a lojálnosti, iné celému svetu vykričia, kto je zlodej a zradca.
Leora nachádza po smrti svojho otca útechu v nepredstaviteľnom príbehu, ktorý rozprávajú otcove tetovania. Až kým na šiji neobjaví v tinte znak, ktorý je dôkazom najstrašlivejších zločinov, aké v Saintstone poznajú. Leora je presvedčená, že ide o omyl. No kým začne konať, niekto toto desivé tajomstvo vyzradí a pošliape tak dedičstvo jej otca.
Leorin život sa razom ocitne v nebezpečenstve.

„Príbehy sú naša minulosť a z našej minulosti by sme mali vychádzať aj v súčasnosti.“

Alice Broadway je debutujúcou autorkou, ktorá o sebe rada tvrdí, že žije svoj sen. Dni trávi snívaním s otvorenými očami a následným zapisovaním tým, čo si sama vymyslí. S postavami z jej knihy ju spája vášeň pre čaj. Knihy pre ňu predstavujú bezpečný prístav, miesto, kam môže utiecť a prežívať dobrodružstvá. Podobným štýlom sa snaží písať aj svoje príbehy – aby boli ako únik od reality.
Táto kniha zaujme čitateľa, pretože má dva veľmi dôležité prvky – skvostnú obálku a lákavú anotáciu. Niekedy sa síce stane, že v konečnom dôsledku je to to jediné zaujímavé, ale v tomto prípade to tak nie je. Od prvej strany je jasné, že tento príbeh je naozaj dobrý.
Alice má veľmi zaujímavý a jednoduchý štýl, hoci má tendenciu neustále sa vracať k tým istým opisom. Nie je to však také výrazné, aby to spomaľovalo alebo nejakým iným spôsobom deformovalo dej. Ten je sám o sebe skôr pomalší a nie je sústredený na opis nikde nekončiacej akčnej sekvencie. Pretože táto kniha je zameraná hlavne na postavy a ich prežívanie.
Hlavná hrdinka Leora je priemernou hrdinkou, v podstate nevybočuje z radu každodenného človeka. Má rada svoju rodinu, má najlepšiu priateľku, sklony k samotárstvu a vášeň pre tetovanie. Okrem obáv, či sa z nej raz stane tetovačka alebo nie, sa strachuje aj o osud duše svojho nedávno zosnulého otca. Pretože svet Tinty je hlavne o posudzovaní človeka.
Ľudia v tomto svete sa rozhodli, že by pred sebou nemali mať tajomstvá a začali si tetovaniami zdobiť telo. Avšak viac, než sme zvyknutí. U nich je totiž nepoškvrnená koža synonymom najväčšieho zločinu a obávajú sa ľudí, ktorí by chceli mať niečo také nevhodné ako vlastné súkromie.
Námet s tetovaním životných príbehov na kožu je vskutku nevšedný a originálny. Hoci si viem predstaviť, že niečo podobné nenadchne odporcov tetovaní a tých, ktorí sa obávajú napríklad rakoviny kože. Môj sarkazmus bokom, táto kniha je vďaka tomu nesmierne svieža. Iste, ľudia vždy túžili zvečňovať si najdôležitejšie momenty svojho života. Mená svojich detí, tetovania zaľúbených, ktoré po rozchode oľutujú, alebo len nejakú maličkosť, ktorá má vyjadriť ich radosť z úspechu.
„Svet nemusí byť len čierny, biely či sivý. V každom z nás je trochu zla. Všetci sa za niečo hanbíme a čosi ľutujeme. Napríklad skutky, ktoré ublížili našim dušiam či ranili našich blízkych. No máme v sebe aj kus dobra. Podľa mňa práve to prevažuje. Život je o tom, aby sme sa naučili udržiavať ich v rovnováhe, našli si svoje miesto v čase a priestore. Sme aj dobrí, aj zlí, lenže to z nás nerobí sivých.“
S tým rozdielom, že v tomto príbehu je niečo také povinnosť a keď zomriete, doslova vás stiahnu z kože, vyrobia z vás knihu a pri zvláštnom ceremoniáli vašu dušu zvečnenú na vašej vlastnej pokožke zvážia a ak ste boli dobrí, môžu si vás pozostalí odniesť domov. Ak ste ale boli zlí, spálili vás pre výstrahu ostatných. Veľmi milý zvyk, vďaka ktorému si plníte poličky knihami vyrobených z ľudskej kože.
Hoci to vyzerá naozaj nechutne, veľa to vypovedá o príbehu. Pretože aj ten je tak trochu poznačený istým fanatizmom. Leora v ňom vyrastala. Od malička jej vtláčali do hlavy, že tetovania sú správne, ľudia by nemali nič skrývať a je v poriadku nenávidieť a báť sa tých, ktorí tetovania nemajú. Fanatizmus je veľmi nebezpečný a ak v ňom vyrastáte, je ťažké ho prekonať a vidieť svet vlastnými očami.
Postavy v tejto knihe v niekoľkými momentoch pripomínajú ovce bečiace do rytmu s ostatnými, neschopné vlastných rozhodnutí. Takže aj keď táto kniha nie je veľmi akčná, je v nej stále plno zvratov, emócií a jej hlavným motívom je vymaniť sa z fanatizmu ostatných, aby sme si mohli vytvoriť vlastné názory.
Tinta nie je akčným dobrodružstvom, hoci dej v sebe skrýva dostatok nečakaných odhalení. Napriek tomu je vo svojej podstate skôr oddychovým príbehom, v ktorom sa kladie dôraz na prežívanie postáv a na ich svet. Ten je do veľkej miery ovplyvnený nielen všeobecne ustálenými názormi na to, čo je dobré a čo je zlé; ale takisto do ich životov vstupujú staré príbehy a rozprávky. Tie pripomínajú rozprávky, aké sme počúvali v detstve, to však ani v najmenšom nezmierňuje ich posolstvo.
Rozvážne a niekedy pomalé rozprávanie nám predstavuje veľmi zaujímavo vymyslený svet, ktorý je vo viacerých ohľadoch veľmi originálny a svieži. Leora, hlavná hrdinka i rozprávačka v jednom, mi veľmi detailne predstavila, ako ich spoločnosť funguje a aké ideály vyznáva. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že hlavným zámerom knihy je zobrazenie Leory, jej života a hľadanie jej vlastnej cesty. V skutočnosti je to práve Leora, ktorá len dotvára celý príbeh.
Slúži ako akýsi prostriedok, vďaka ktorému Alice Broadway predstavuje takmer až sfanatizovanú spoločnosť ľudí, ktorých celé veky učili nazerať na svet čierno-bielo. Jeho sila tkvie v tom, čo sa ukrýva medzi riadkami. O zbytočne stratených životoch tých, ktorí len túžia po zachovaní vlastného súkromia. O potenciálne deštrukčnej sile nevyslovených tajomstiev. No najmä je o tom, že bez ohľadu na to, čo nám od malička vtĺkajú do hláv, je na nás, aby sme si utvorili vlastný názor o tom, čo je správne a čo nie – a že za chybu jednotlivca nemôžeme trestať celú skupinu.



Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.


2 komentáre: