štvrtok 5. apríla 2018

O niečo krvilačnejšia Kráska | Na lovu

Autor: Meagan Spooner
Názov: Na lovu (angl. Hunted)
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2018 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.93
Kráska zná tajemný les lépe než kdokoli jiný. Cítí ho ve své krvi. I když vyrostla mezi šlechtici daleko od lesa, ví, že temný hvozd skrývá tajemství, která dokáže odhalit jen pravý lovec. Když její otec přijde o všechno jmění a Jeva se musí společně se sestrami odstěhovat pryč z města, uleví se jí. Uprostřed divočiny se nemusí přetvařovat a usmívat se na bohaté dámy – nebo se vdát za bohatého šlechtice….
Ale ve chvíli, kdy v lesích zmizí při lovu její otec, nemá Jeva na vybranou – musí ho najít. A jediná cesta vede po stopách stvoření, které se otec snažil ulovit. Přes varování sester se vydává do lesa a stopuje Zvíře až do jeho království – zakletého údolí, zničeného zámku a světa plného stvoření, o kterých slyšela pouze v pohádkách. Do světa, který ji může zničit, nebo spasit.
Zbývá jen jedna otázka. Kdo přežije tento lov: Kráska, nebo Zvíře?

„Nic na tomto světě nemá pouze jednu přirozenost.“

Meagan Spooner je skúsená autorka, ktorá sa slovenským aj českým čitateľom predstavila hneď v niekoľkých knihách. Jej séria Ptačí zpěv je úspešná a rovnako je na tom aj ďalšia jej séria, ktorú napísala spoločne s Amie Kaufman. Je to však práve táto kniha, ktorá v jej srdci drží špeciálne miesto, nakoľko na nej pracovala s prestávkami snáď od detstva. Ale až po tom, ako sa stala spisovateľkou na plný úväzok, sa k príbehu opäť vrátila a dopracovala ho do podoby, ktorú si môžeme prečítať v knihe Na love.
Prerozprávania známych príbehov alebo rozprávok si získali veľkú obľubu. Prinášajú nové pohľady na staré príbehy, pričom niektorí autori sa doslova predháňajú v tom, kto príde s inou a výstrednejšou kombináciou, aká sa tu doteraz ešte neobjavila. Z nejakého dôvodu sa stalo, že Kráska a Zviera sa v týchto prerozprávaniach objavuje dosť často, nakoľko ideály tejto konkrétnej rozprávky sú najlepšie aplikovateľné v akomkoľvek príbehu, či sa odohráva vo vymyslenom magickom svete, alebo v malom byte na newyorskom predmestí.
Samotnú formu príbehu dodáva jeho pôvodné znenie a nezriedka býva doplnené ešte o prvky z iných príbehov. V prípade tejto knihy sa okrem prerozprávania Krásky a Zvieraťa stretávame aj s prerozprávaním príbehu o vtákovi Ohnivákovi. Tento príbeh je súčasťou skôr ruského folklóru, čiže je tak trochu logické, že sa príbeh odohráva v Rusku. V knihe to však nie je zjavné.
Občas sa tam objavia naozaj rusky znejúce mená, ale samotné prostredie by v podstate mohlo „stáť“ pokojne aj za ďalším rohom a nebol by v tom rozdiel. Čo je ale zároveň výhoda, nakoľko Meagan najskôr netúžila písať o stredovekom Rusku, ktoré nikdy nevidela a tým pádom sa nevystavila riziku, že ju niekto obviní z nedostatočnej pripravenosti. Prostredie samotné je však naozaj čarovné, ukryté v závejoch snehu a dosť reálne čo sa týka života ľudí.
Hlavná hrdinka Jeva je najmladšou z troch dcér zbankrotovaného obchodníka. Jej život je všedný a v ničom nevybočuje zo zaužívanej rutiny. Stáva sa z nej dáma, hoci z toho nie je nadšená, no podriaďuje sa tomu, nakoľko tak si to žiadala konvencia. Okrem nej v deji vystupujú aj jej sestry, otec a niekoľko ďalších postáv. Hoci mi Maegan priblížila ich správanie a nejaké základné vlastnosti, ostali tieto postavy len slovami na papieri. Boli ploché v tom, ako vystupovali a slúžili len ako krovie pre Krásku a jej Zviera.
Na druhej strane sa nedá uprieť, že práve táto dvojica je vykreslená najlepšie. Kráska je nadaná lovkyňa a je poriadne krvilačná. Zviera vie byť poriadne desivé, aj keď nie nutne kruté a bolo úžasné sledovať, ako veľmi nerozumie správaniu ľudí. Príbeh sa aj vďaka tomu čítal skvelo.
„Přestože nenávist je žár, který cítí jenom člověk, nedokáže nenávidět zvíře přicházející za noci. Člověk se ho bojí, bojuje s ním, odhání ho, ale nedokáže ho nenávidět. Nikdo nedovede nenávidět medvěda či vlka. Lidé neumějí nenávidět vítr nebo sníh. Nemohou nenávidět smrt. Nenávidějí jeden druhého.“
Jednotlivé stránky celkom zdatne odsýpali. Napriek tomu ma táto kniha výraznejšie nechytila za srdce. Prečo? Pretože v nej až príliš cítiť prítomnosť predlohy. Dej je až uniformovaný v tom, ako verne nasleduje dianie z rozprávky o Kráske a Zvierati. Iste, dostala som síce Krásku, ktorá nie je úplne pipka a Zviera, ktoré väčšinou nepôsobí ako skrotené šteňa, ale to je tak všetko. Ostatné aspekty deja veľmi dobre poznám, nakoľko som ich videla v pôvodnej rozprávke.
Len v záverečnej tretine knihy je to skutočne zaujímavé a to je práve miesto, v ktorom sa ukazuje ten druhý príbeh – o Ohnivákovi. Táto kniha teda nie je úchvatným retellingom, ktorý prekročil predpísaný rámec svojej predlohy. V skutočnosti je to rozprávka, ktorá je milá, dobre sa číta, sú v nej občas zaujímavé myšlienky (hlavne v záverečných kapitolách), ale napriek tomu v nej nikdy nebude to niečo, čo by ma posadilo na zadok a prinútilo ma myslieť si, že som nič lepšie nikdy predtým nečítala.
Na love je ukážkovým príkladom prerozprávania starého príbehu, ktoré však navždy ostane práve tým – len prerozprávaním známej rozprávky. V deji sa až prísne odohrávajú všetky udalosti z pôvodnej rozprávky a v podstate sa tam neobjavuje nič skutočne prekvapivé. Azda len akýsi exotický prvok, keďže sa tam objavil aj Ohnivák, ale bohužiaľ sa objavil až v poslednej tretine knihy.
Postavy Krásky aj Zvieraťa sú však aj napriek tomu vykreslené veľmi zaujímavo. Kráska je odvážna lovkyňa, ktorá vie viac o sťahovaní zvierat z kože, než o vyšívaní. Zviera je takou zvláštnou kombináciou zvieracích a ľudských inštinktov a jeho správanie je niekedy naozaj fascinujúce. Vedľajšie postavy však tvoria len krovie a ich charaktery ostávajú vpísané na papieri a dali by sa opísať ako ploché. Prostredie je ako vystrihnuté z rozprávky a dotvára celkový charakter knihy.
Hoci sa Meagan Spooner snažila prísť s niečím originálnym, zlyhala. Kniha sa číta dobre, miestami je až lyrická, ale v konečnom dôsledku z nej vznikla len milá rozprávka. Čítanie si síce užijete, ale po celý čas si budete uvedomovať, že v rukách nedržíte príbeh, ktorý by vás dokázal posadiť na za dok. A to je v poriadku. Pretože každý občas potrebujeme oddychové čítanie.




Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára