utorok 3. apríla 2018

Top 10 #15: Dobrodružstvá na iných planétach


Po dlhšom čase sa opäť ozývam s novým žánrom. Nebudem klamať, podklady mám nájdené už najmenej dva alebo tri týždne, ale akosi som zlenivela. Nechcelo sa mi písať články a presedlala som výhradne na recenzie. Ale teraz som späť a dúfam, že vás tento ďalší žáner zaujme rovnako ako mňa...



Planetary romance („planetárna romanca“)
Tento podžáner spadá pod sci-fi a science fantay a predstavujú dobrodružstvom nabité príbehy odohrávajúce sa na jednej alebo hneď viacerých mimozemských planétach. Charakteristické sú odlišnými fyzickým a kultúrnym pozadím. Niektoré diela tohto žánru sa sústreďujú na príbehy odohrávajúce sa v budúcnosti, v ktorej je možné presun medzi jednotlivými svetmi za pomoci rôznych vesmírnych lodí a iných prostriedkov. Hlavným záujmom však vždy ostáva planéta a nie spôsob, ako sa na ňu postavy dostanú. Nie nevyhnutne však súčasťou deja musí byť zoznámenie s mimozemskými rasami. Vo väčšine prípadov ide o príbehy kolonizovania iných planét obyvateľmi Zeme.
Hoci v druhá časť názvu odkazuje na romancu, romantická línia nie je podmienkou.
Priekopníkmi tohto žánru sú autori ako Edgar Rice Burroughs a z neskorších Frank Herbert alebo George Lucas.



Edgar Rice Burroughs – A Princess of Mars (Barsoom #1)
Meno tohto autora sa spája skôr s príbehmi o Tarzanovi, no okrem toho stvoril ďalšiu legendárnu postavu, ktorú mnohí z nás poznajú, ale nenapadlo nám, že pochádza z knihy. Tou postavou je John Carter. Táto postava spája aj príbehy tejto klasickej sci-fi série vydávanej od roku 1912. Jednotlivé príbehy sú častokrát skôr poviedkami alebo novelkami. Táto konkrétna sa venuje osudu princeznej Dejah Thoris, ktorú v zajatí držia zelení obri a niekto by ju mal zachrániť. Tým niekým by mohol byť John Carter, veterán občianskej vojny, ktorý sa záhadne ocitne na Marse, ktorý jeho obyvatelia volajú Barsoom. V sérii je celkovo jedenásť kníh a bola prekladaná do češtiny koncom deväťdesiatych rokov.

Andy Weir – Marťan + Artemis
Meno tohto autora ste určite započuli. Či už preto, že ste Marťana čítali, alebo preto, že ste videli film. Dej knihy preto nie je potrebné extra približovať. Sleduje totiž osudy jediného muža Marka Watneya, ktorý nedopatrením uviazol na Marse a hlavným záujmom všetkých je dostať ho v poriadku späť na Zem. Kniha je vysoko humorná, ale takisto plná dobrodružstva a nebezpečenstva. Naproti tomu ďalšia autorova kniha Artemis sa dejovo sústreďuje na prvé mesto na Mesiaci (rovnomenné s názvom knihy) a sleduje osudy Jaz Bashary, kriminálničky, ktorej hlavným záujmom je obohatiť sa. Nanešťastie pre ňu sa však dostane do veľmi nebezpečnej mocenskej hry, ktorej koniec by ani nemusela vidieť.

Amie Kaufman & Meagan Spooner – These Broken Stars (Starbound #1)
Amie Kaufman je súčasťou hneď dvoch tvorivých tímov. Toto konkrétne duo sa venuje písaniu nielen tejto trilógie. Každá kniha sa venuje opisovaniu príbehu iného ústredného páru a každá kniha sa väčšinou odohráva aj na inej planéte. Táto konkrétna sleduje osudy dvoch ľudí z veľmi odlišných sociálnych pomerov, ktorí sa snažia prežiť po tom, ako ich loď havaruje na neznámej planéte. Nejde však len o béčkovu romantiku okorenenú inými planétami. V skutočnosti tieto tri knihy spája boj proti jedinému nepriateľovi, veľmi mocnej korporácii. Ak vám toto nepripomína sériu Illuminae Files, tak už asi nič. Ale nebojte sa, okrem týchto základných charakteristík a mien autorov nemajú tieto dve série veľa spoločného.

Dan Simmons – Hyperion (Hyperion Cantos #1)
Séria pokladaná takmer za klasiku tohto žánru prvýkrát vyšla v roku 1989. Odvtedy si získala veľa fanúšikov a naozaj veľa ocenení a nominácií na rôzne ocenenia. V českom preklade táto kniha vyšla len minulý rok. Podľa všetkého ide o poriadne vesmírne dobrodružstvo, o vojny, povstania a boj o prežitie. Skupina siedmich pútnikov sa vydáva na veľmi nebezpečnú cestu, aby v podstate spasili svoj svet, no po ceste narážajú na rôzne prekážky a neraz im ide o život. Samozrejme, aby to bolo ešte o niečo dramatickejšie, dochádza im aj čas, pretože na pozadí ich snahy zúri nemilosrdná vojna, ktorá rozhodne nielen o osude ľudstva, ale aj o osude ľudskej duše.

Frank Herbert – Duna (Duna #1)
Takisto klasika sci-fi literatúry, ktorú nie je potrebné špeciálne predstavovať. Dej sa odohráva na piesočnej planéte Arrakis, kde je nedostatok vody, ale takisto sa tu nachádza nálezisko zvláštneho korenia, ktoré dokáže predĺžiť ľudský život a takisto poskytuje aj mimoriadne psychické schopnosti. Táto kniha prvýkrát vyšla knižne v roku 1965 a odvtedy získala mnohé ocenenia a milióny fanúšikov. Na motívy tejto knihy bol natočený rovnomenný film (1984) a neskôr aj seriál (2000 a 2003) a v roku 2019 by sme sa mali dočkať ďalšieho filmového spracovania. Čo sa týka kníh, okrem základnej šesťdielnej série existuje ešte niekoľko ďalších sérií, ktorých spoluautorom je syn Franka Herberta, Brian Herbert.

Pierce Brown – Rudý úsvit (Rudý úsvit #)
Dej tejto série sa odohráva na Marse, kde žijú triedne rozdelení ľudia. Darrow patrí k Červeným a rovnako ako ostatní verí, že vlastne pomáha upravovať Mars, aby ho ľudia jedného dňa mohli obývať. Avšak bol oklamaný, nakoľko Mars je už dávno obývaný a zatiaľ čo on sa lopotí v podzemí, na povrchu Marsu sa rozprestierajú obrovské mestá obývané tými najbohatšími a najmocnejšími. Keď sa to dozvie, rozhodne sa týmto mocným Zlatým pomstiť aj za cenu toho, že by sa mal stať jedným z nich. Kto dával pozor, spozná v tom námet podobný Červenej kráľovnej. Avšak kniha Rudý úsvit vyšla v origináli o rok skôr ako Červená kráľovná, takže je jasné, kto od koho odpisoval.

Romina Russell – Zodiac (Zodiac #1)
Tento svet je veľmi zaujímavý, nakoľko sa v ňom nachádza dvanásť planét (alebo skôr systémov planét), ktoré sú inšpirované znameniami zverokruhu. Tieto národy medzi sebou žijú v relatívnom pokoji, až raz sa začnú diať naozaj podivné veci, napr. všakovaké prírodné katastrofy. Jedno dievča zistí, že to má niečo spoločné s trinástou planétou, ktorá bola zo spoločenstva vylúčená. Kto je trochu zdatný v astrológii, uvedomuje si, že hovorím o znamení Hadonosa, ktorý bol pred nejakým časom tiež vyškrtnutý zo zvieratníka. Táto séria ma veľmi zaujímavý motív a hoci pre mňa spracovanie trošku pokulhávalo, vo svojom názore som skôr v menšine. V skutočnosti však ide takmer o klasický príklad série pre mladších čitateľov, v ktorej nesmie chýbať aj nejaký ten zamotaný milostný útvar.

Rhoda Belleza – Empress of a Thousand Skies (Empress of a Thousand Skies #1)
Hlavná hrdinka Rhee netúži po ničom inom, len sa nechať korunovať, aby sa potom mohla pomstiť ľuďom, ktorí zničili a vyvraždili jej rodinu. Trénuje kvôli tomu celý svoj život a je viac ako pripravená. Do jej príbehu sa zamieša chalan menom Alyosha, ktorého vinia z pokusu o vraždu Rhee. Títo dvaja sa však nejako dajú dokopy, utečú a skrývajú sa, aby zistili, že pokusom o vraždu sa to malo len začať. Podľa všetkého je táto kniha plná intríg a bojov o moc a všetko je to okorenené vesmírom. Zahraniční blogeri tvrdia, že toto je ako GoT vo vesmíre, slovenskí a českí blogeri zase tvrdia, že táto kniha nestojí za váš čas. Názor si však musíte vytvoriť sami.

Ursula K. Le Guin – The Dispossessed (Hainish Cycle #1)
Autorku nie je potrebné špeciálne predstavovať. Pretože aj keby ste od nej nič nečítala, o krajine Zememorí ste minimálne počuli. Či už na poli literatúry, alebo kinematografie. Čo sa týka tejto konkrétnej knihy, hoci je označovaná ako prvý diel istého cyklu, v skutočnosti ide o samostatné knihy, ktoré sú síce na určitej úrovni prepojené, avšak nie je nutné ich čítať v určitom poradí, aby bol pochopený nejaký ich hlbší význam. Ústrednou postavou je Shevek, brilantný fyzik, ktorý sa snaží nájsť odpovede na nevysloviteľné otázky o tom, prečo je jeho planéta izolovaná od zvyšku vesmíru. Kvôli tomu sa dostáva do nebezpečenstva nielen on, ale aj jeho rodina. Napriek tomu sa vydá na nebezpečnú cestu na materskú utopickú planétu Urras, kde najskôr môže spustiť nejakú zmenu. Z cyklu vyšla v češtine kniha Levá ruka tmy.

Roger Zelazny – Pán světla
Zem zanikla a ľudia unikli na vzdialenú planétu, ktorú sa rozhodli osídliť. Na nej žije skupina ľudí, ktorí ovládli technológiu, získali nesmrteľnosť a teraz tento svet riadia ako bohovia vystrihnutí z hinduistického panteónu a vládnu ostaným „smrteľníkom“. Hlavným hrdinom je Sam, ktorého jeho učeníci volajú Mahásamátman a tvrdia o ňom, že je boh. On sám to síce nikdy netvrdil, ale nikdy ani nepovedal, že bohom nie je. (Čo sa dozvieme už z prvých viet tejto knihy.) Toto klasické sci-fi dielo vyhralo niekoľko ocenení a v mnohých smeroch sa stalo ikonickým.


Máte v tomto žánri nejaké obľúbené knihy/série?



2 komentáre:

  1. Výborný článek :) Taková planetární dobrodružství mě baví :) Četla jsem Rudý úsvit a Marťana a z obou jsem nadšená :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že sa ti článok páčil. :) Aby som sa ale priznala, z vyššie uvedených kníh som čítala len These Broken Stars a Zodiac, ale k niektorým sa plánujem dostať. Rudý úsvit je rozhodne medzi nimi. :)

      Odstrániť