sobota 21. apríla 2018

Temná stránka charizmy | After the Fire

Autor: Will Hill
Názov: After the Fire
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.42
Father John controls everything inside The Fence. And Father John likes rules. Especially about never talking to Outsiders. Because Father John knows the truth. He knows what is right, and what is wrong. He knows what is coming.
Moonbeam is starting to doubt, though. She’s starting to see the lies behind Father John’s words. She wants him to be found out.
What if the only way out of the darkness is to light a fire?

“I don’t need to write down the things that happened to me, the things I’ve seen. They’re burn into me, like scars that refuse to fade.”

Will Hill je anglický autor, ktorý má na konte hneď niekoľko úspešných kníh. Niektoré z nich sa dočkali aj českého prekladu, konkrétne prvé dve knihy jeho paranormálnej série Department 19. V súčasnosti sa venuje písaniu na plný úväzok. After the Fire je jeho zatiaľ poslednou knihou.
Ako napovedá samotná anotácia, táto kniha nie je úplne konvenčná v tom, akej téme sa venuje. Rovnako ako samotný námet, ani jeho podanie nie je úplne tradičné. No to je v poriadku, nakoľko je viac ako len adekvátne.
Začiatok knihy sa môže javiť skôr ako jej koniec, nakoľko som sa stala svedkom toho, ako hlavná hrdinka Moonbeam bojuje o prežitie v chaose vypuknutého požiaru. Rovnako ako názov napovedá, dej sa sústreďuje na to, čo prišlo po ňom. Lenže ak by to tak naozaj bolo, prišli by sme o závažnú časť celého rozprávania, takže je tu ešte druhá dejová línia veľmi jednoducho pomenovaná Predtým.
Táto časť nie je úplne časovo označená a jej prostredníctvom mi Moonbeam vyrozprávala rôzne epizódy z jej nie celkom normálneho života. Opisovala mi udalosti pred vypuknutím ohňa, ktorý ohraničil to, kým je. Prostredníctvom sedení s terapeutom mi priblížila svoj nie veľmi veselý život, nakoľko už od útleho veku bola súčasťou spoločenstva, na ktorého opísanie stačí jediné slovo – sekta. Pretože tým vlastne bolo to, čo ona nazývala rodinou.
Tam, kde sa normálne deti hrali a šantili, ona sa učila nasledovať príkazy jediného „zvrchovaného vodcu“ a veriť v ich neochvejnú správnosť. Vyvolávalo to vo mne veľmi silné emócie od hnevu až po beznádej. O to väčšie, pretože som nemala problém predstaviť si, že niečo podobné by sa mohlo odohrávať pokojne aj na opačnej strane plotu a ani by som si to neuvedomila.
Avšak táto kniha je niečím viac než len vykreslením života v pevne zomknutej skupine nasledujúcej všetky príkazy a želania jedinej osoby v slepej viere, že tak je to správne. Príbeh mi ukázal mnohé podoby moci, ale najmä to, ako sa dá zneužiť. V rukách jedinej charizmatickej osoby sa z nej stáva veľmi nebezpečná zbraň.
“Are you ready to talk about that?”
“No.”
“Will you?”
“Yes.”
“Why?”
“Because I need to.”
Myseľ človeka schopného struhnúť davy niekoľkými jednoduchými vetami dokáže túto nadvládu zneužiť mnohými spôsobmi. O čom nás už niekoľkokrát poučila história a čoho svedkom sme aj dnes. O to viac silnejší je tento príbeh. Je krutý v tom, čo mi predstavil.
Ukázal mi nedokonalý no i zdanlivo dokonalý svet nekompromisný k akémukoľvek prejavu slabosti. Predstavil mi hrdinku, ktorá bola výnimočná už len tým, že to všetko prežila. Prinútil ma uvedomiť si, koľko zverstiev je páchaných v slepej viere a kam až dokáže zájsť dôvera v to, čo nám do hláv dokáže vtlačiť kdejaký fanatik. A po tom všetkom ma zadupal do zeme silou emócií, ktoré vo mne vyvolal.
Lenže napriek tomu všetkému zdanlivo negatívnemu je v tejto knihe ešte aj čosi iné. Tým niečím je nádej, že po ohni toho všetkého, môže predsa prísť čosi nové a lepšie. Lebo toto je príbeh viac ako jedného fanatika. Je o odhodlaní, o vyrovnávaní sa so všetkým, o rodine a o prežití. Bol nádherný v tom, aký škaredý vlastne bol.
After the Fire je nenápadne sa tváriaca knižočka, ktorá v sebe skrýva neuveriteľne silný a miestami až surový príbeh. Ten mi v dvoch vzájomne sa ovplyvňujúcich líniách rozpráva Moonbeam, hrdinka, ktorá takmer celý svoj život prežila uprostred sekty. Prostredníctvom niekoľkých udalostí mi opísala to, ako smutne vyzeralo jej detstvo a ako veľmi ju i všetkých jej blízkych ovplyvnili charizmatické slová jediného človeka.
Jednotlivé epizódy mali za cieľ sprostredkovať akési sfanatizovanie spoločnosti, ktorého výsledkom bolo doslova slepé nasledovanie šialených pravidiel. Jednoduché rozprávanie bolo veľmi dobre vyvážené a vyvolávalo skutočne silné emócie. Najvýraznejšie sa ozvalo znechutenie, pretože len tak som dokázala reagovať na opisovanie chorého správania postáv. Najhoršie však na tom bolo, že bez ohľadu na mená postáv, miesto diania alebo čokoľvek iné som nemala ani najmenších pochybností, že niečoho podobné sa môže pokojne diať aj v byte cez ulicu.
Táto kniha, hoci je opisovaním života Moonbeam a jej najbližších, je teda v skutočnosti akousi alegóriou zneužívania moci. Je trpký dôkaz toho, čo všetko dokážu ľudia robiť pod vplyvom silnej a charizmatickej osobnosti. Aj vďaka tomu mi táto kniha dokázala vyraziť dych. Pretože bez ohľadu na to, ako veľmi choré bolo to, čo postavy stvárali, oni si aj tak mysleli, že je to správne. Lebo to za také označil ich vodca.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára