utorok 29. januára 2019

Ako zastaviť démona? | Sawkill Girls


Autor: Claire Legrand
Názov: Sawkill Girls
Špecifikácia: YA fantasy s prímesou hororu, démonov a nevtieravým feministickým posolstvom
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.83


“Beware the woods and the dark, dark, deep.
He'll follow you home, and he won't let you sleep.”

Claire Legrand je úspešná americká spisovateľka, ktorá predtým, než sa oddala písaniu, bola hudobníčka. Na konte má niekoľko úspešných kníh, z tých posledných sa dosť preslávila Furyborn. Kniha Sawkill Girls je autorkin prvý pokus o napísanie niečoho vyslovene strašidelného. Osobne si myslím, že autorka by sa mala vykašlať na fantasy a začať sa na plný úväzok venovať práve strašidelným trileroidným príbehom.
Sawkill je obyčajné americké mestečko. Je malé, každý tu pozná každého a majú svoje legendy. Tie ich hovoria o strašidelnom démonovi, Zberateľovi, ktorí sa živí ľudskými dievčatami, doslova zbiera ich mŕtve telá, čo ho posilňuje a vďaka tomu vie na seba brať rôzne podoby. Väčšina obyvateľov tieto príbehy nepovažuje za nič viac, než za šialené rozprávky slúžiace na vystrašenie poverčivých bláznov alebo neposlušných detí.
Čo na tom, že za posledných niekoľko rokov v tomto meste za záhadných okolností zmizlo hneď niekoľko dievčat, ktorých telá sa nikdy nenašli. Možno len utiekli z domu. Hoci je podozrivé, že všetky zmiznuté boli nejakým spôsobom spojené s jedinou rodinou v meste, o ktorej sa povráva, že jedna z jej prababičiek uzavrela zmluvu s démonom. A presne do domu k tejto rodine sa sťahuje aj jedna z troch hlavných hrdiniek, pretože jej mama tu má pracovať ako gazdiná.
Autorke sa podarilo zaujímavým spôsobom vystihnúť atmosféru malomesta, kde každý pozná každého a kde je hneď jasné, kto je čierna ovca a kto obľúbenec. Do tohto prostredia vložila len niekoľko postáv, vďaka čomu ich charaktery majú možnosť ešte viac zapôsobiť. Zoey je tá rebelka, ktorú nikto nemá rád, pretože sa rozhodla brojiť proti najobľúbenejšej dcére Sawkillu. Je odhodlaná, je tvrdohlavá a hlavne je presvedčená o svojej pravde.
Naproti tomu Val, tá obľúbená dcéra, je na prvý pohľad dokonalá a populárna, ale je jasné, že vo svojom vnútri ukrýva nejedno temné tajomstvo, trpí starým rodinným prekliatím a zvažuje, ako by to všetko mohla ukončiť, hoci na to nikdy nenašla dostatok odvahy. Trojicu nakoniec uzatvára Marion, najnovší prírastok do mesta, ktorá od prvého dňa v Sawkille zažíva podivné udalosti a všetko odštartuje bizarný pád z koňa, ktorý akoby v nej niečo prebudil – alebo sa len príliš udrela do hlavy a prichádza o rozum.
“Imagine, if you will, a sponge–”

“Animal, cleaning, or Bob?” Zoey interrupted.
Her father gave her a Look. Marion exhaled a soft laugh.
“What?” Zoey returner her father’s Look with one of her own. “I assume specificity is important here.”
Ja osobne nie som fanúšikom desivých príbehov a hororov, nakoľko sa ľahko vydesím a takisto sa nerada bojím. Preto som k tejto knihe pristupovala s rešpektom a opatrnosťou, no napriek tomu sa autorke podarilo niekoľkokrát ma znechutiť, možno aj trošku vydesiť, čo bol najskôr jej zámer. Len tak z ničoho-nič zo stromu padali desiatky pavúkov, v okolí lietali stovky nočných motýľov (alebo molí) a navyše tu boli tie nevysvetlené krvavé vraždy.
Na základe tohto všetkého autorka vytvorila dosť napätú atmosféru, ktorá bola miestami bizarná a poriadne temná. Hlavne keď sa v životoch hlavných hrdiniek začali diať nevysvetliteľné veci. Osobne si myslím, že okrem vystihnutia celkovej nálady knihy sa autorke veľmi obstojne podarilo pracovať aj s postavami, ktoré boli nielen rôznorodé, ale museli čeliť niekedy naozaj ťažkým rozhodnutiam, čo ich posúvalo ďalej. Tiež sa mi páčilo, ako občas boli konfrontované s naozaj náročnými morálnymi rozhodnutiami, vďaka tomu príbeh získal hĺbku.
Hoci mala byť táto kniha naozaj feministická, som rada, že to autorka vôbec nepreháňala a skrátka tomu nechala voľný priebeh, aj keď kniha mala aj akési posolstvo. Dej bol dynamický, temný a veľký dôraz v ňom autorka kládla nielen na detaily, ale aj akúsi poetickosť. Takisto veľmi vhodne pracovala s gradáciou. Jediným skutočným nedostatkom knihy je jej dĺžka, nakoľko v niektorých častiach kniha pôsobila o čosi viac zdĺhavejšie, než by mi bolo milé. Plus tu bola tá šielaná organizácia „bojovníkov svetla“, ktorá tam bola tak trochu len do počtu.
Sawkill Girls je vcelku vydarenou knihou. Autorke sa podarilo hneď na začiatku vystihnúť náladu malého mestečka, kde každý každého pozná a kde majú všetci obyvatelia svoje jasne dané úlohy. V tomto prostredí mi predstavila trojicu hlavných hrdiniek, ktoré boli všetky úplne iné, prinášali do deja svoje vlastné konflikty a od prvej strany po poslednú prešli naozaj veľmi dlhú cestu a v niektorých ohľadoch sa zmenili takmer na nepoznanie.
Dej je dynamický a stále sa v ňom niečo deje. Najväčší dôraz je však kladený na vytvorenie tej temnej, občas trošičku desivej atmosféry dýchajúcej záhadnosťou. Objavilo sa tu tiež niekoľko hororových prvkov, ako útočiace pavúky alebo nočné motýle ako forma varovania, ktoré ešte prehlbovali celkovú atmosféru. Okrem toho sa autorke do deja podarilo pretlačiť aj rôzne morálne otázky, s ktorými zápasili hrdinky.
Kniha nemala rýchly spád a nebola prehnane akčná, čo je rozhodne plus. Jej nevýhodou však je, že autorka občas až príliš podľahla tomu pomalému snovému temnu, takže niektoré časti knihy pôsobili o čosi zdĺhavejšie, než by mi bolo milé. Ak by autorka niektoré scény skrátila alebo vynechala, pôsobila by kniha o čosi svižnejším dojmom. Ale aj napriek tomu to bol vydarený kúsok, ktorý ma núti myslieť si, že autorka by sa mala písaniu podobných kníh venovať častejšie.





oficiálna anotácia:
Who are the Sawkill Girls?
Marion: the new girl. Awkward and plain, steady and dependable. Weighed down by tragedy and hungry for love she’s sure she’ll never find.
Zoey: the pariah. Luckless and lonely, hurting but hiding it. Aching with grief and dreaming of vanished girls. Maybe she’s broken—or maybe everyone else is.
Val: the queen bee. Gorgeous and privileged, ruthless and regal. Words like silk and eyes like knives, a heart made of secrets and a mouth full of lies.
Their stories come together on the island of Sawkill Rock, where gleaming horses graze in rolling pastures and cold waves crash against black cliffs. Where kids whisper the legend of an insidious monster at parties and around campfires.
Where girls have been disappearing for decades, stolen away by a ravenous evil no one has dared to fight… until now.

2 komentáre:

  1. Jdu si hned koupit! Super recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fíha, tak to som rada, že moja recenzia má taký úspech :)
      Snáď sa aj kniha bude tak veľmi páčiť.

      Odstrániť